Συναντήσεις με αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες είχε ο Μ. Μπόλαρης

Με παραγωγικές μονάδες του αγροδιατροφικού τομέα, με συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κι ερευνητικό κέντρο είχε συναντήσεις συνεργασίας κι ενημέρωσης στην Ξάνθη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, κατά την επίσκεψή του στην Θράκη.

PACIFIC-SUN

Στο Πόρτο Λάγος συνεργάστηκε με το Προεδρείο και τα μέλη – αλιείς του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας «Άγιος Νικόλαος», αφού προηγουμένως ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού.

Ο αναπλ. υπουργός σημείωσε ότι πρόκληση για τον Συνεταιρισμό είναι η πιστοποιημένη ποιότητα των εξαιρετικών αλιευμάτων της Βιστωνίδας, με ενσωμάτωση καινοτομιών στη συσκευασία, την προώθηση, τις νέες αγορές και φροντίδα για τα αποθέματα της λιμνοθάλασσας ώστε η αλιεία σ΄αυτήν να είναι βιώσιμη.

Συνεργασία υπήρξε και στο Φανάρι με τον Αλιευτικό Σύλλογο για τα ζητήματα αδειών αλιείας τόνου, και τις αποζημιώσεις από την ζημίες που προξενούν οι πληθυσμοί των δελφινιών.

Ενημέρωση και επίσκεψη στον πρότυπο και βραβευμένο οπωρώνα του κ. Χρήστου Κούτρα, την ώρα της συγκομιδής των μήλων στο Κουτσό Ξάνθης, την οποία ακολούθησε ξενάγηση στο συσκευαστήριο και τις ψυκτικές εγκαταστάσεις της.

Ηλεκτρική ενέργεια από καύση βιοαερίου, που προέρχεται από τα λύματα των ζώων, παράγεται στην μεγαλύτερη κτηνοτροφική – γαλακτοπαραγωγική μονάδα της Ξάνθης, μονάδα του Ηλία Κοτόπουλου, στο Άβατο. Υποδειγματική η φάρμας γαλακτοπαραγωγής με αγελάδες της φυλής Holstein του Χρήστου Βουλγαρίδη στη Μάνδρα, όπου η επιστημονική επικέντρωση στη γενετική βελτίωση των ζώων έχει αναδειχτεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα και δείχνει τις προοπτικές για την κτηνοτροφίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με το Προεδρείο του Συνεταιρισμού Κοιλάδας Νέστου, μιας σημαντικής κι επιτυχημένης προσπάθειας. Ο Συνεταιρισμός ο οποίος οργανώνεται για να εκμεταλλευτεί το πλούσιο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής, εξάγει με επιτυχία σήμερα σπαράγγια, λωτούς και ακτινίδια στην απαιτητική γερμανική αγορά κι επεξεργάζεται κόκκινη και πράσινη πιπεριά για την ελληνική αγορά.

Στο Δημαρχείο της Μύκης ο αναπλ. υπουργός συμμετείχε σε συνεδρίαση στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου Τζεμήλ Καπζά, του Προέδρου του Δημοτ. Συμβουλίου Πετσενικ Αδνάν, της Εμπιε Εφεντή, πρώτης γυναίκας Αντιδήμαρχου, των Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα θέματα των κατοίκων της ορεινής περιοχής με εστίαση στον καπνό και την κτηνοτροφία.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προκλήσεις και δυνατότητες των αγροδιατροφικών στον Δήμο Μύκης, όπως η βιολογική κτηνοτροφία, τα αρωματικά φυτά, οι εναλλακτικές καλλιέργειες, τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά, προτείνοντας τις συνέργειες του Δήμου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου για ενημερωτικές ημερίδες και συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών στα πλαίσια του νέου Προγράμματος αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” στην Πανεπιστημιούπολη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στα Κιμμέρια, έγινε παρουσίαση στον αναπλ. υπουργό από τον Διευθυντή και του Ερευνητές του Κέντρου ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης της Αγροτικής Παραγωγής (Πλατφόρμα AGROPLAT), μιας πρότασης που χρειάζεται συνέργειες στον αγροδιατροφικό τομέα για την υλοποίησή της.

Στο Επισκοπείο της Ξάνθης στην παλιά πόλη ο Αναπλ. Υπουργός επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. Ο Σεβασμιώτατος έθεσε σειρά θεμάτων για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Θράκης και εστίασε στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και των παρεμβάσεων της Εκκλησίας.

Στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης παραχώρησε συνέντευξη τύπου παρουσία του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Κώστα Χατζηθεοδώρου και των βουλευτών Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Στάθη Γιαννακίδη.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής