Σπυράκη: Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει χρήματα για θέρμανση

Ευρωπαϊκή στρατηγική που θα προσφέρει μειωμένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και χρηματοδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και των δημοσίων κτιρίων ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη.

PACIFIC-SUN

Παρουσία της Επιτρόπου κυρίας Βιολέτα Μπουλτς, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια η οποία στην Ελλάδα της κρίσης λαμβάνει τραγικές διαστάσεις.

Στην Ελλάδα οι δείκτες δείχνουν ότι το 36% των νοικοκυριών βρίσκεται αντιμέτωπο με την ενεργειακή φτώχεια. «Όσοι δεν έχουν χρήματα, δεν ζεσταίνονται το χειμώνα, δεν δροσίζονται το καλοκαίρι. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα μειώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξάνει την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτηρίων, θα θέτει στόχους σε κάθε Κράτος – Μέλος και θα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για τη χρηματοδότηση. Το λεγόμενο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε η κυρία Σπυράκη.

Η κυρία Σπυράκη ζήτησε επίσης από την Επίτροπο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το νέο νομοθετικό πακέτο που θα προωθήσει η Κομισιόν την επόμενη Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, να αντιμετωπίζει επί τόπου την ενεργειακή φτώχεια.

Η Επίτροπος Μπουλτς εξήγγειλε  ότι η Κομισιόν στο νέο νομοθετικό πακέτο για την ενέργεια θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. «Η Κομισιόν θα βοηθήσει περαιτέρω και θα εποπτεύσει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά η Επίτροπος.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρία  Επίτροπε η ασφάλεια εφοδιασμού δεν μπορεί να αγνοεί την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Το νέο νομοθετικό πακέτο που θα μας προωθήσει η Κομισιόν στις 30 Νοεμβρίου, οφείλει να αντιμετωπίσει επί τόπου την ενεργειακή φτώχεια. Κατ’ αρχήν χρειαζόμαστε έναν κοινό  ορισμό (για την ενεργειακή φτώχεια).Όσοι πληρώνουν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους για ενέργεια αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια αλλά αυτό πλέον δεν είναι πια μια προσέγγιση που αποδίδει την πραγματικότητα. Όσοι δεν έχουν κυρία Επίτροπε, απλώς δεν ζεσταίνονται, απλώς δεν δροσίζονται το καλοκαίρι, απλώς δεν πληρώνουν. Δεν έχουν να πληρώσουν. Στην Ελλάδα οι δείκτες δείχνουν ότι το 36% των πολιτών αγγίζει την ενεργειακή φτώχεια. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα μειώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος   θα αυξάνει την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτηρίων, θα θέτει στόχους σε κάθε κράτος μέλος και θα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για τη χρηματοδότηση. Το λεγόμενο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Σας ευχαριστώ».

Ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου Μπουλτς στη Μαρία Σπυράκη  έχει ως εξής:

«Τέλος, η ενεργειακή φτώχεια. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ξεκάθαρα αναθέτει την ευθύνη της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στα κράτη μέλη.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε δράση, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο θεσπίζοντας βέλτιστες πρακτικές, υποστηρίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωσή της σχετικά με τους καταναλωτές. Η Επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω την ευρύτερη συλλογή πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βελτιώσει και να παρακολουθήσει την ενεργειακή φτώχεια».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής