Πρωτοβουλία για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας παίρνει το Ποτάμι

PACIFIC-SUN

Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεών, παίρνει το Ποτάμι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση για τα εθνικά θέματα στο Ζάππειο.

Παρόντων του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, της συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, του καθηγητή και Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, του ομότιμου καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστου Ροζάκη, αλλά και του Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου και του πρέσβη ε.τ. και του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γιώργου Κακλίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε: «Όλοι μιλούν για συνεννόηση αλλά θεσμοθετημένους θεσμούς συνεννόησης δεν έχουμε».

Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου - www.dytikesmaties.gr
Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου – www.dytikesmaties.gr

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το Ποτάμι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ενισχύσει την προσπάθεια του Κυπριακού λαού και του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού.

«Υπάρχει μια φράση που πολλοί πιστεύουν ότι την έχει πει ο Τσίπρας ενώ την έχει πει ο Ρούσβελτ. Θέλω να την επαναλάβω σήμερα με αφορμή την υπόθεση του Κυπριακού: “το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο φόβος”. Πιστεύω ότι δεν έχουμε λόγο πια να φοβόμαστε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των προσπαθειών που διεξάγει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτό το λέω για όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες γιατί οι υπόλοιποι, αυτοί που κατατάσσονται στη σφαίρα του εθνικολαϊκισμού, έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται το να πάψει να υπάρχει αυτή η πηγή έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, διαιωνίζοντας τις δραματικές συνέπειες της εισβολής. Προτιμούν να θλίβονται για την εισβολή παρά να αγωνίζονται για την επίλυση του προβλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου - www.dytikesmaties.gr
Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου – www.dytikesmaties.gr

Λίγο νωρίτερα ο πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γιώργος Κακλίκης είχε παρουσιάσει την πρόταση του κόμματος αναφέροντας: «Το Ποτάμι κρίνει κορυφαία πολιτική επιταγή την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεών που αφορούν στην ασφάλειά της χώρας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική άμυνα, τον συντονισμό πληροφοριών και την ασφάλεια των πόρων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά το ΚΥΣΕΑ το οποίο είναι αμιγώς κυβερνητικό σώμα».

Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου - www.dytikesmaties.gr
Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου – www.dytikesmaties.gr

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την πλευρά του αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η διατήρηση της άμεσης στενής σχέσης σε όλα τα επίπεδα με τη γείτονα χώρα, με την απαράβατη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες, δηλαδή εν προκειμένω τη συνθήκη της Λωζάνης και τις αρχές του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη μόνιμη βασική επιλογή για την ειρήνη, την ανάπτυξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και την απάλειψη κάθε ενδεχόμενης διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου - www.dytikesmaties.gr
Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου – www.dytikesmaties.gr

Η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφερομένη στην εκδήλωση τόνισε πως το Ποτάμι έχει αισθητήριο καθώς πολύς κόσμος ασχολείται πλέον με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ευχήθηκε η σημερινή εκδήλωση να είναι η αρχή ενός γόνιμου διαλόγου για την αναγκαία και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Μιλώντας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να κάνει τα πάντα ώστε να φανεί ισότιμος, αν όχι ανώτερος, του Ατατούρκ. «Ο πατέρας του έθνους πρέπει να είναι ο Ερντογάν και κανένας άλλος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει την ένωση των Κούρδων που ζουν στα σύνορα της, ώστε να μην ξυπνήσουν αισθήματα ανεξαρτητοποίησης.

Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου - www.dytikesmaties.gr
Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου – www.dytikesmaties.gr

Ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης αναλύοντας το τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας ανέφερε: «Πρώτα από όλα, να αποφύγουμε άλλο ένα εθνικό πρωτάθλημα ανέξοδου πατριωτισμού ανάμεσα σε “δημαγωγούς” και “μειοδότες”. Να επενδύσουμε στις συμμαχίες εκτός συνόρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δική μας αξιοπιστία και αναζητώντας εθνικούς εκπροσώπους που μιλάνε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και οι άλλοι. Με άλλα λόγια, να κάνουμε όλα αυτά που λείπουν σήμερα σε μια Ελλάδα εξασθενημένη, διχασμένη στο εσωτερικό και με πολύ περιορισμένο ειδικό βάρος εκτός συνόρων».

Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου - www.dytikesmaties.gr
Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου – www.dytikesmaties.gr

O ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης από την πλευρά του στάθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης και τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβητεί την συνθήκη. Ως πρώτο λόγο ανέφερε ότι  Ερντογάν θέλει να αμαυρώσει τον Κεμάλ, και την ιστορία του, και ο καλύτερος τρόπος είναι να αμφισβητήσει την επιτυχία της συνθήκης της Λωζάνης, ενώ ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας του με τη Συρία και το Ιράκ.

Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου - www.dytikesmaties.gr
Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου – www.dytikesmaties.gr

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των Ευρωβουλευτών του Κινήματος να καταψηφίσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία τονίζοντας: «Η αντίδραση αυτή του ΕΚ είναι όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά εγκυμονεί και κινδύνους. Αναποτελεσματική γιατί όπως ήταν αναμενόμενο ο Ερντογάν την χρησιμοποιεί για να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τον εθνικισμό των πολιτών της Τουρκίας. Εγκυμονεί δε κινδύνους γιατί δίνει στον Τούρκο πρόεδρο το κίνητρο να παίξει με τις αντοχές της Ευρώπης ανοίγοντας σιωπηρά και σε μικρό βαθμό την στρόφιγγα των προσφύγων. Ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας δε, θα οδηγήσει στον μόνιμο εγκλωβισμό τους στη χώρα μας».

Κλείνοντας την ομιλία του κατέθεσε τρεις προτάσεις του Ποταμιού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αναφέροντας: 1. Έκκληση των Βρυξελλών: Μεταξύ Πάσχα και Ραμαζανιού όλα τα παιδιά σε σπίτι! 2. Να στηρίξουμε τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας με κάθε τρόπο. 3. Να συγκροτηθεί μια διακομματική επιτροπή εργασίας για να βοηθήσει στην απορρόφησης των υπαρχόντων κονδυλίων.

Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου - www.dytikesmaties.gr
Φωτογραφία: Ελένη Παρόγλου – www.dytikesmaties.gr

Σε παρέμβασή της η Άννα Διαμαντοπούλου είπε: «Μετά από συνεχιζόμενες προσπάθειες βρισκόμαστε σ’ ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο που πρέπει όλοι να σκεφτούμε, ότι ο γείτονας που έχει νεύρα διατυπώνει πλέον νέες προσεγγίσεις, τύπου Κριμαίας. Η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι πολύ ουσιαστικό μέσα στους επόμενους μήνες να παρθούν αποφάσεις».

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, επεσήμανε τη διγλωσσία του Ερντογάν ανάλογα με το κοινό που έχει μπροστά του, λέγοντας ότι «τη μια μέρα στην κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υπενθύμισε ότι η γείτονική μας χώρα είναι η δεύτερη χώρα σε συνεισφορά μετά τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, και μια μέρα μετά σε συνέντευξη τύπου φλέρταρε ανοιχτά με το Σύμφωνο της Σαγκάης».

Ο Νίκος Μπίστης πραγματοποίησε και εκείνος παρέμβαση με θέμα Κυπριακό. «Το Κυπριακό και αν δε λυθεί στη διοίκηση Ομπάμα, δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυχτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το πότε η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά τόσα χρόνια που εκκρεμεί το Κυπριακό έθεσε το θέμα των εγγυήσεων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ενώ μαγνητοσκοπημένους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Πολ Μανιέτ, βέλγος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής