Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του

Με βασικό σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην 81η ΔΕΘ και δεσμεύτηκε να κάνει «τα πάντα για να οδηγήσουμε μαζί την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση».

PACIFIC-SUN

Με βασικό σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην 81η ΔΕΘ και δεσμεύτηκε να κάνει «τα πάντα για να οδηγήσουμε μαζί την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Βρίσκομαι εδώ για να σας μιλήσω για τις προϋποθέσεις μιας συμμετοχικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και θα διασφαλίσει την ευημερία των Ελλήνων πολιτών».

Στην ομιλία του συνέχισε με βολές κατά του Τσίπρα, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν διδάχθηκε τίποτα από τη συντριβή των επικίνδυνων φαντασιώσεών του στα βράχια της πραγματικότητας» και «συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, επανέφερε το αίτημα των εκλογών,υπογραμμίζοντας: «Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο.»

Οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη

Στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για:

  • Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
  • Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
  • Αύξηση του ορίου όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Με την προϋπόθεση της ανάκαμψης της οικονομίας και της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, υποσχέθηκε επίσης τις εξής αλλαγές:

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
  • Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Κοστολόγηση και μείωση δαπανών
Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων αγγίζει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία.

«Μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία» που θα γίνει χωρίς απολύσεις, όμως με αξιολόγηση και καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου.

Η εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας, επιτυγχάνεται με μέτρα τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
  • 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
  • 150 εκατ. ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
  • 140 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
  • 140 εκατ. ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
  • 100 εκατ. ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
  • 150 εκατ. ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
  • 20 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
  • 75 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατ. ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
  • 100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη, υποσχέθηκε να μειωσει στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας».

«Αναπτυξιακό σοκ»
Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ενός «αναπτυξιακού σοκ» με αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας. Εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων. Θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα.

 

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής