Θεοδωράκης: Το σημερινό σύνθημα είναι «Δουλειές – Παιδεία – Αξιοκρατία»

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια και οι κούφιες διακηρύξεις. Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι κομματικοί στρατοί της περιφρούρησης. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να απαντήσουμε σήμερα στα αιτήματα της νεολαίας. Ψωμί – παιδεία – ελευθερία ζητούσαν τότε. Δουλειές - Παιδεία - Αξιοκρατία είναι το σύνθημα σήμερα».

PACIFIC-SUN

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια και οι κούφιες διακηρύξεις. Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι κομματικοί στρατοί της περιφρούρησης. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να απαντήσουμε σήμερα στα αιτήματα της νεολαίας. Ψωμί – παιδεία – ελευθερία ζητούσαν τότε. Δουλειές – Παιδεία – Αξιοκρατία είναι το σύνθημα σήμερα». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ειδική συνεδρίαση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναλύοντας το σύνθημα «Δουλειές – Παιδεία – Αξιοκρατία» ξεκινώντας από τις δουλειές και κάνοντας εκτενή αναφορά στα αποθαρρυντικά επίσημα στοιχεία που αφορούν την ανεργία, τις εξευτελιστικές απολαβές όσων εργάζονται, την φτώχια των νέων και την απαξίωση των πτυχίων. «Μιλάγατε για ανθρωπιστική κρίση, για τον χειρότερο χειμώνα από το 1941 μέχρι να εκλεγείτε. Καλούσατε τους νέους να αντισταθούν στην τυραννία. Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας το 2012. Και σήμερα που ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 18 με 29 χρόνων βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, τι λέτε;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό και έκλεισε τη φράση του λέγοντας «Οι πτυχιούχοι κάνουν delivery ή σερβίρουν καφέδες, με 300 ευρώ το μήνα και εσείς γεμίζετε το δημόσιο με τα δικά σας παιδιά».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε ειδική αναφορά στο brain drain που αντιμετωπίσει η Ελλάδα λέγοντας: «Από το ’08 έως το ’16 εκτιμάτε ότι έφυγαν από την Ελλάδα συνολικά 430.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς εμπίπτουν στην κατηγορία brain drain. Το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας είναι πλέον το ανθρώπινο κεφάλαιο. Γιατί φεύγουν οι επιστήμονες: Το 40% ανέφερε ως κύριο λόγο που τους ώθησε στην έξοδο από την Ελλάδα την αναξιοκρατία και τη διαφθορά» και στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί αλλά η ζημιά που κάνουμε στην παιδεία θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες και δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις.

Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε ότι το πως αντιμετωπίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την παιδεία φαίνεται από τις κακές επιλογές των προσώπων που έχουν επιλεγεί να την υπηρετήσουν. «Ξεκινήσατε με έναν πολέμιο της αριστείας που ποτέ δεν βρήκε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη για την απρέπειά του και καταλήξατε σε γραφικές φιγούρες που αναμασάνε τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι φοιτητές χρειάζονται Μπερτσιμά και Σηφάκη και Νεχαμά. Αυτούς που διώξατε από τη διοίκηση των πανεπιστημίων για να μπορείτε να διορίζετε φραπέδες και άλλους αργόσχολους κομματικούς υπαλλήλους» προσέθεσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα στάθηκε στην διαχρονική ευθύνη των κομμάτων για την κατάντια των πανεπιστημίων λέγοντάς: «Τα πανεπιστήμια ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζονται από τους κομματικούς σας μηχανισμούς ως χώροι στρατολόγησης χειροκροτητών. Καταργήστε τις κομματικές νεολαίες μέσα στα πανεπιστήμια. Στις φοιτητικές εκλογές να μην ψηφίζονται κόμματα αλλά να ψηφίζονται πρόσωπα, ομάδες, προσπάθειες και ιδέες. Σταματήστε να εθίζετε τους φοιτητές σε πελατειακές πρακτικές και δοσοληψίες. Μην τους διδάσκετε να επενδύουν σε κομματικές γνωριμίες. Οι φοιτητές δεν χρειάζονται τους επαγγελματίες καθοδηγητές σας. Χρειάζονται καλύτερα πανεπιστήμια και πτυχία με αντίκρισμα».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στην αξιοκρατία τόνισε ότι είμαστε μια χώρα που μαστίζεται από τον κομματισμό ο οποίος είναι η ανίατη ασθένεια της Ελλάδας. «Είμαστε μια χώρα με πολλές πιασμένες καρέκλες, με αποτέλεσμα οι νέοι επιστήμονες να αισθάνονται υπό διωγμό -κομματισμός στο δημόσιο, κομματισμός στα πανεπιστήμια, κομματισμός παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «O κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι να συμβιβαστούμε με την παρακμή. Οι νέοι να συνεχίσουν να φεύγουν, το κομματικό κράτος να συνεχίσει να θριαμβεύει και οι πολίτες να συνεχίσουν να υποφέρουν».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής