Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε σχέση με την «τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν οι κυβερνήσεις με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

PACIFIC-SUN

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε προτείνει ο ρόλος αυτός να μεταφερθεί από την Κομισιόν, έναν κατ’ εξοχήν πολιτικό θεσμό, στον ESM, που αποτελεί ένα τεχνοκρατικό όργανο. Ο κ. Σόιμπλε, επικαλούμενος τις δυσκολίες που συναντάει ένα πολιτικό όργανο όπως η Κομισιόν στο να επιβάλει την αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, «πετάει το μπαλάκι» στον ESM, ενισχύοντας έτσι τη γραμμή «αποπολιτικοποίησης» των Ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως παγίως υποστηρίζει.

Επικαλούμενος τις παραπάνω δηλώσεις, καθώς και τις ήδη εκπεφρασμένες αντιδράσεις της Κομισιόν δια στόματος Μοσκοβισί, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, καλεί την Κομισιόν να σχολιάσει τις απόψεις αυτές, ενώ ταυτόχρονα την καλεί να αντιμετωπίσει τις έντονες μακροοικονομικές ισορροπίες, σε ένα περιβάλλον όπου τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κρατών-μελών καθιστούν την τήρηση των άκαμπτων κανόνων ουσιαστικά ανεφάρμοστη.

Η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε σε πρόσφατες δηλώσεις του στις 28/10/2016, σημείωσε πως η Κομισιόν ως κατ΄ εξοχήν «πολιτικός» θεσμός, είναι δύσκολο να επιβάλει την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν οι κυβερνήσεις με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για αυτό και προτείνει τον ρόλο αυτόν να τον αναλάβει ο ESM.

Τις αντιρρήσεις του στην πρόταση Σόιμπλε διατύπωσε ήδη ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως, με βάση τις ισχύουσες Συνθήκες, η Κομισιόν έχει το καθήκον να διατηρήσει αυτό τον ρόλο.

Επειδή, ωστόσο, η ιδέα για περαιτέρω «αποπολιτικοποίηση» των Ευρωπαϊκών Θεσμών επανέρχεται διαρκώς, από κύκλους που επιμένουν δογματικά στη μονομερή λιτότητα, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς σχολιάζει την άποψη που υποστηρίζει ότι η Κομισιόν ρίχνει περισσότερο βάρος στην πολιτική παρά στην τήρηση των κανόνων και άρα ο ρόλος της πρέπει να υποκατασταθεί από τον ESM;
  2. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις έντονες μακροοικονομικές ισορροπίες, καθώς η τήρηση άκαμπτων κανόνων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κρατών-μελών, αποδεικνύεται ανεφάρμοστη;

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής