Επείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις νέες τουρκικές απειλές

Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, με αφορμή τις σημερινές απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος του έτους σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες εντός της Ένωσης, αλλά θα καταγγείλει τη Συμφωνία για τους πρόσφυγες.

PACIFIC-SUN

Η κ. Βόζεμπεργκ, μεταξύ άλλων, ζητά να πληροφορηθεί άμεσα την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της εκπλήρωσης από τουρκικής πλευράς των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση της βίζα, δεδομένου ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έρχονται να προστεθούν στις αντίστοιχες απειλές του Τούρκου Προέδρου σχεδόν ένα μήνα πριν για de facto κατάργηση της Συμφωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στην τρίτη έκθεση σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής της από 18 Μαρτίου 2016 Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι συνεχίζει   να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκπληρώσει τα επτά εναπομένοντα κριτήρια (προϋποθέσεις) αξιολόγησης του Χάρτη Πορείας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων βίζα το ταχύτερο δυνατόν.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε με τις τουρκικές Αρχές να συνεχιστεί ο διάλογος, ώστε να βρεθούν πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίτευξη προόδου όσον αφορά τις αναγκαίες νομοθετικές και διαδικαστικές αλλαγές. Εντούτοις, η τουρκική ηγεσία δεν φαίνεται να ακολουθεί την πολιτική του διαλόγου και συνεχίζει να απειλεί ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία, θέτοντας – εν είδει τελεσιγράφου – προθεσμία στην Ε.Ε. να απαντήσει εντός του τρέχοντος μηνός για το ζήτημα της κατάργησης της βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ένωση.

Δεδομένου ότι η τέταρτη έκθεση για την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας θα δημοσιευθεί το Δεκέμβριο του 2016, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να περιμένει έως το τέλος του έτους, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποιά η επίσημη θέση της στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας;
– Υπάρχει πρόοδος στην εκπλήρωση και των επτά εναπομεινάντων κριτηρίων από την Τουρκία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων;».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής