ΝΔ: Επιβεβαιώνεται η Βόζεμπεργκ από την Επιτροπή για τη μη απορρόφηση κονδυλίων για το προσφυγικό

Με νέα απάντηση στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, η Επιτροπή επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την ολιγωρία της Ελληνικής κυβέρνησης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται και είναι επιτακτική η ανάγκη εκμετάλλευσης όλων των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Φωτογραφία: @vozemberg / facebook
kiziplast
pacificsun

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο στόχος της αποστολής κλιμακίου ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα για το προσφυγικό (3-14 Οκτωβρίου 2016) ήταν διττός: α) η επανεξέταση της εφαρμογής των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) στην Ελλάδα και β) η παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για την υποβολή αίτησης πληρωμής στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας εκκαθάρισης της επόμενης άνοιξης για το προσφυγικό.
Το πλήρες κείμενο της απάντησης

«Από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, η Επιτροπή έχει διαθέσει για την Ελλάδα περίπου 352 εκατ. EUR ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), είτε απευθείας στις ελληνικές αρχές είτε μέσω οργανισμών της ΕΕ και διεθνών οργανισμών.

Η τεχνική αποστολή (3-14 Οκτωβρίου 2016) εμπειρογνώμονα της Επιτροπής στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές με στόχο να βελτιωθεί η διαχείριση του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ. Στα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η Ελλάδα για τον εν λόγω σκοπό περιλαμβάνονται η μεταφορά της αρμόδιας για τη διαχείριση των εθνικών προγραμμάτων αρχής, στο πλαίσιο των εν λόγω ταμείων, από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και η αναθεώρηση των εν λόγω προγραμμάτων ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις τρέχουσες ανάγκες της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την τεχνική αποστολή στην Αθήνα, ο στόχος της ήταν διττός: α) η επανεξέταση της εφαρμογής των εθνικών προγραμμάτων του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ στην Ελλάδα και β) η παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για την υποβολή αίτησης πληρωμής στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας εκκαθάρισης της επόμενης άνοιξης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονισμών για την ίδρυση των δύο ταμείων. Η αποστολή κατέστησε δυνατό τον προσδιορισμό των μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επιτάχυνση της εφαρμογής των εθνικών προγραμμάτων και στην αποτελεσματική χρησιμοποίησή τους».

elatiriostrom

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here