Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού

Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

kiziplast
pacificsun

«Διανύουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «μια περίοδο πυκνής διεθνούς κινητικότητας, η οποία εύλογα προκαλεί ανησυχία. Η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Ταυτόχρονα, η Ένωση θα πρέπει να διαχειριστεί το Brexit. Στη γειτονιά μας, οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί. Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απρόβλεπτη. Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεων μας με τη γείτονα χώρα. Η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, βάζοντας στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Η πιθανότητα να καταρρεύσει είναι υπαρκτή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας. Σχέδιο Β δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας, όπου ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, χωρίς καμιά ξεκάθαρη εθνική στρατηγική. Και όπως φαίνεται και από την σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα του χρέους την Παρασκευή στο Βερολίνο, στην οποία δεν προσκλήθηκε η ελληνική Κυβέρνηση, κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς. Είναι πολύ κρίμα.

Διότι, αν δεν είχαμε σήμερα την θλιβερή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ισχυρή ατμομηχανή ανάπτυξης η οποία δεν θα έκανε απλά περήφανους τους πολίτες της αλλά θα δικαίωνε και όλους όσους μας έχουν στηρίξει. Για το λόγο αυτό, δεν είναι μόνον η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, είναι και οι διεθνείς εξελίξεις.

Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση με ξεκάθαρες θέσεις, με αξιοπιστία, με κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού και δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας».

Αναφερόμενος στην έξαρση του λαϊκισμού που «σαρώνει το σύνολο του δυτικού κόσμου», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: το να υιοθετείς δημαγωγικές λαϊκίστικες υπεραπλουστεύσεις, επενδύοντας στην απελπισία των απογοητευμένων πολιτών, είναι ασυγχώρητο λάθος. Το λάθος αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε.Έχουμε διδαχθεί και από την κρίση και από τα λάθη του πολιτικού συστήματος συνολικά. Και αυτά τα λάθη δεν πρόκειται να τα επαναλάβουμε. Δεν θα αγνοήσουμε κανέναν, γιατί κανείς δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο. Αλλά, πάντως, δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού, υιοθετώντας τον. Ούτε θα στρογγυλέψουμε τον πολιτικό μας λόγο για να γίνουμε αρεστοί. Θα ακούσουμε την τραυματισμένη κοινωνία και θα χτίσουμε βήμα – βήμα σχέσεις εμπιστοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε σε συστράτευση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στο λαϊκισμό, τονίζοντας: «Είμαστε όλοι μας μπροστά στην πρόκληση μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Και αυτήν τη στιγμή  στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που στέκονται απέναντι στον εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό και απέναντι στην ανευθυνότητα και στον τυχοδιωκτισμό της σημερινής Κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθεί και πάλι όρθια αυτή η χώρα. Για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και ίσων αποστάσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να μπει το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας με τον ελληνικό λαό. Με δραστική μείωση φόρων για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Με ενίσχυση της ρευστότητας, με σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ρύθμιση των κόκκινων δανείων».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «το αίτημα για πολιτική αλλαγή πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία» και τόνισε: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλομια Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μια Κυβέρνηση που υπερφορολογεί τους πολίτες σε κάθε ευκαιρία. Μια Κυβέρνηση που επενδύει στον κοινωνικό διχασμό για να κρύψει τις δικές τις αδυναμίες. Μια Κυβέρνηση που ευνοεί τους λίγους σε βάρος των πολλών. Μια Κυβέρνηση που υπονομεύει συνειδητά τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας: «Η Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, αδυνατεί να δώσει λύσεις και να βάλει τη χώρα σε ένα δρόμο. Ο πλούτος που χάθηκε από την αναίτια παράταση της ύφεσης τα τελευταία δύο χρόνια υπολογίζεται σε 26 δις ευρώ. Κάτι παραπάνω από 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Στην αγορά εργασίας, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται προς όφελος της μερικής απασχόλησης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 23 δις, παρά τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παράλογη υπερφορολόγηση».

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κανείς δεν αντιλέγει ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Σήμερα, το χρέος έχει αναχθεί σε ένα προπέτασμα για να κρυφτεί η κυβερνητική ανικανότητα. Ας το πούμε, λοιπόν, ξεκάθαρα. Η διευθέτηση του χρέους χρειάζεται. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ικανή συνθήκη εξόδου από την κρίση. Πρέπει να γίνει, τη θέλουμε, τη διεκδικούμε. Αλλά μαζί με αυτήν χρειάζονται τολμηρές αλλαγές στην οικονομία, στο Κράτος, στη δημόσια διοίκηση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα φέρουν επενδύσεις».

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Το μητρώο πολιτικών στελεχών εξελίσσεται δυναμικά και αναδεικνύει ικανούς νέους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Οργανωνόμαστε εσωτερικά. Με πιο ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες στην άσκηση του αντιπολιτευτικού μας έργου. Και αιχμή του δόρατος εσάς, την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα».

elatiriostrom

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here