Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη

Με την εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. Michael Shneider ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

PACIFIC-SUN

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με κεντρικό θέμα: «ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση».

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν περισσότερα από 80 μελών του ΕΛΚ της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΛΚ

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Shneider, σημείωσε ότι η κρίση του προσφυγικού ζητήματος δεν ξεκίνησε πέρσι για την Ελλάδα. Αποτελεί ζήτημα χρόνων, το οποίο πλέον έχει επιπτώσεις και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών. «Βασικός στόχος της σημερινής συνεδρίασης του Ε.Λ.Κ. είναι να εξευρεθούν εξειδικευμένες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ροές προσφύγων».

Όπως επισήμανε, «η κρίση του προσφυγικού έχει λάβει άνευ προηγουμένου διαστάσεις για την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, καλούμαστε να δώσουμε κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις και λύσεις. Αν δεν υπήρχε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να την εφεύρουμε», κατέληξε ο κ. Shneider.

Ο κ. Shneider δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό ατόμων στον ακροατήριο, προερχόμενο από το χώρο της πολιτικής τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών της Ε.Ε., ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την πρωτοβουλία του να γίνει η συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη.

160916-synedriasi-elk-thessaloniki2

Η τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα

Δυο κεντρικούς άξονες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό προέκρινε στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο πρώτος αφορά σε μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται, όπως τόνισε, ομαλά. Και η ομαλή αυτή εφαρμογή εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο δεύτερος άξονας αφορά στη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Αναλύοντας τους δυο άξονες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε:

«Προτεραιότητα είναι να εστιάσουμε στο τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και εδώ υπάρχουν δύο άξονες:

Πρώτος άξονας, μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται ομαλά. Και η ομαλή εφαρμογή εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας, η εμπέδωση του αμοιβαίου σεβασμός μεταξύ των κοινοτήτων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής.

Δεύτερος πυλώνας, η πλήρης διασφάλιση των τεσσάρων θεμελιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα είναι η προστασία και η διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Τρίτος πυλώνας, ο διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, καθώς και η παροχή ασύλου, αφενός στους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πολιτικές διώξεις με απειλή κατά της ζωής τους και αφετέρου στους πρόσφυγες που προέρχονται από περιοχές όπου υπήρξαν φυσικές καταστροφές ή βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου.

Τέταρτος πυλώνας, η μηδενική ανοχή και η αποφασιστική αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως η στενή ευρωπαϊκή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση οργανωμένων ή και μεμονωμένων πυρήνων τρομοκρατών.

Δεύτερος άξονας είναι η συμμετοχή στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Αυτός είναι και ο πυρήνας της σημερινής μας συνεδρίασης.

Από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, βρεθήκαμε κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, όμως δεν διαθέταμε και ακόμα και σήμερα δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλλουμε καθοριστικά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως: η στέγαση και η διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, η πλήρης προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η κοινωνική ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού με την ένταξή τους στις δομές εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Είναι λοιπόν, κομβικό –και αυτή είναι η πάγια θέση μου– να δοθεί στις Περιφέρειες, απ’ ευθείας και άμεση πρόσβαση στους χρηματοδοτικούς πόρους:

-Του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

-Του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

-Και του Χρηματοδοτικού Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης».

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, η απ’ ευθείας χρηματοδότηση των Περιφερειών έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που εδράζεται στην δυνατότητα να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Αυτό σημαίνει:

1.’Οτι διαχείριση θα γίνεται στη βάση της νομοθεσίας, των κανόνων και των προτύπων που διέπουν τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και άρα δεν θα υπάρχουν σκοτεινά σημεία ως προς τη διαχείριση των πόρων.

2.Θα υπάρχουν ανά πάσα στιγμή, μετρήσιμα αποτελέσματα και δείκτες αποτελεσματικότητας των ενεργειών και των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν.

Ως το πιο σημαντικό ζήτημα στη διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε «την εφαρμογή στην πράξη της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Περιφερειάρχης ζήτησε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή ένα υλοποιήσιμο και αποδοτικό σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες, ανάλογα με τον πληθυσμό σε κάθε μια από αυτές.

«Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος. Κι όμως, αυτή τη στιγμή, όχι μια ολόκληρη χώρα, αλλά μία Περιφέρεια μόνη της και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σηκώνει δυσανάλογο βάρος από αυτό που η ίδια αντέχει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ολόκληρες χώρες στην Ευρώπη, που έχουν υποδεχτεί και φιλοξενούν λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες από όσους φιλοξενεί μόνη της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην περίπτωση μάλιστα, που δεν λειτουργήσει σωστά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αλλά και στην περίπτωση που επικρατήσουν φωνές, που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταργηθεί η εξαίρεση της Ελλάδας από της διαδικασίες της συνθήκης του Δουβλίνου και άρα να επαναπροωθούνται εδώ, πρόσφυγες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε, πολύ απλά και ξεκάθαρα, τα πράγματα θα είναι πλέον μη διαχειρίσιμα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης άσκησε κριτική στις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, που οδήγησαν, όπως είπε, στην ενίσχυση ακραίων και ευρωσκεπτικιστικών φωνών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου και των ακριτικών περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, που συνέβαλαν με υψηλό αίσθημα ανθρωπισμού, ευθύνης και ηρωισμού στη διάσωση, υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων και ζήτησε την αναγνώριση της άδολης και πολύτιμης συνεισφοράς τους από την ΕΕ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι από τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσουν να δρομολογούνται νέες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, στην κατεύθυνση της συνεργασίας και της κοινής δράσης όλων των κρατών – μελών. «Εξελίξεις που πρέπει να υπάρξουν άμεσα, για να θωρακίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση στο πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε για τους πολίτες της. Για τη σταθερότητα. Για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη συνεργασία, τη Δημοκρατία», σημείωσε.

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πεδίο δράσης, στο οποίο οι σημερινοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιδείξουν καλύτερα και ταχύτερα αντανακλαστικά. Ως σύνολο, να ξεπεράσουμε τις φοβικές συμπεριφορές και να παραμερίσουμε τις ακραίες φωνές. Να διασφαλίσουμε, μέσα από τις δράσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ότι το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα λειτουργεί συντεταγμένα, ότι υπάρχει σχέδιο που εφαρμόζεται, ότι προλαβαίνει και δεν ακολουθεί τις εξελίξεις. Με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και όλους τους ενεργούς πολίτες στην πρώτη γραμμή, με την εφαρμογή στην πράξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να σταματήσει μπροστά σε κανένα εμπόδιο», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής