Επίσκεψη του Νίκου Ξυδάκη στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης του «Όχι» και του αγώνα το 1940-1941, που διοργανώθηκαν από την Ομοσπονδία Σωματείων Ευρύτερης Νέας Υόρκης.

Φωτογραφία: υπουργείο Εξωτερικών
kiziplast
pacificsun

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων περιελάμβανε δοξολογία στην πλήρη πιστών εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια και συμβολική παρέλαση προς το ομογενειακό Σταθάκειο Κέντρο, όπου ολοκληρώθηκε ο εορτασμός με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Ο κ.  Ξυδάκης απευθυνόμενος στην Ομογένεια μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η Ελλάδα, εστιάζοντας στη σημασία της συνδρομής των ομογενών και όλων των Ελλήνων προς την πατρίδα και κάλεσε σε ενίσχυση των προσπαθειών για την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ζήτησε επίσης από την Ομογένεια, με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, να υποστηρίξει τους Έλληνες που εσχάτως καταφεύγουν και πάλι στις ΗΠΑ.

Περαιτέρω, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ξυδάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό και την ομογένεια, καθώς και για ζητήματα ευρωπαϊκού, κυρίως, ενδιαφέροντος.

Ο κ. Ξυδάκης απηύθυνε επίσης σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη διημερίδας με θέμα «Τουρισμός υγείας στην Ελλάδα» που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Σωματείων Ευρύτερης Νέας Υόρκης. Επισήμανε την ενεργό παρουσία 6.000 Ελλήνων γιατρών σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και μίλησε για τη δυνατότητα η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός προορισμός για τον τουρισμό υγείας.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ξυδάκης είχε επαφές με ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους πολιτιστικών ιδρυμάτων και επιχειρηματίες. Επισκέφθηκε το Stern Business School του New York University όπου συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές (καθηγητές Εitan Ζemel και Alexander Tuzhilin) και το Queens College/City University of New York (κ. J. Rosenstock).

Συναντήθηκε επίσης με τον καθηγητή του New York University, κ. Νίκο Οικονομίδη. Στο Queens College/City University of New York ενημερώθηκε από τον κ. Rosenstock και τον καθηγητή Νίκο Αλεξίου για το εθνικής σημασίας έργο, τη δημιουργία αρχείου προφορικής ιστορίας της Ομογένειας, που έχει ήδη συσταθεί και διαρκώς επεκτείνεται.

elatiriostrom

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here