Εγκαινιάστηκε η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας

Την ανακατασκευασμένη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας εγκαινίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Βασίλειου Τελλίδη, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου και του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη.

PACIFIC-SUN

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο γενικός γραμματέας της Ερυθράς Ημισελήνου των ΗΑΕ και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής.

Ο κ. Βίτσας αμέσως μετά την ομιλία του, προχώρησε σε δηλώσεις προς τους δημοσιοράφους, στις οποίες ανέφερε: «Είναι μια ιδιαίτερη μέρα, εδώ στο Κουτσόχερο, περνάμε σε μια δεύτερη φάση διαχείρισης του προσφυγικού, όσο αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Το ένα είναι η ανασυγκρότηση των υπαρχουσών δομών και η μείωση των πολλών δομών και η δεύτερη είναι η φιλοξενία σε σπίτια και σε καταλύματα. Θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει ένα χρονικό διάστημα αλλά προχωράμε αρκετά γρήγορα».

Στη συνέχεια, τόνισε δύο άλλα ζητήματα. «Το ένα είναι ότι κυκλοφόρησε, δεν ξέρω για ποιο λόγο, πολύ στην περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλίας, ότι θα υπάρξουν και άλλοι καταυλισμοί ή κέντρα φιλοξενίας. Δεν ξέρω που τα βρίσκουν αυτοί που τα γράφουν αλλά εμείς προχωράμε με κλειστά αυτιά και θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να μας πιέσουν σε σχέση με αυτό. Αν θεωρούν ότι αυτό είναι κάποιου είδους αντιπολίτευση, εγώ θα την χαρακτήριζα ανώφελη και κουτή αντιπολίτευση, γιατί το προσφυγικό είναι ένα εθνικό και διεθνές θέμα.

Το δεύτερο: Με όλους τους τρόπους η ελληνική πολιτεία, και δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση, εννοώ και την αντιπολίτευση αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του, πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας, την πολιτική αλλά και ανθρωπιστική μας προσπάθεια, ώστε η Ευρώπη να ανταποκριθεί στα υπεσχημένα. Δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι ένας καταμερισμός  των προσφυγικών ροών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρουν τις καταλληλότερες συνθήκες, γιατί πολλές φορές έχουμε πει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια αποθήκη ψυχών. Αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για αυτές τις ψυχές. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα και την κοινωνική και την οικονομική να το διαχειριστεί.

Το θέμα είναι να υπάρχει και η πολιτική βούληση και να μην υποταχθεί κανείς στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνενώσουμε τις προσπάθειές μας».   Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Στο Κουτσόχερο θα φιλοξενηθούν 1.500-1.700 πρόσφυγες. Θα είναι μόνο οικογένειες Σύρων προσφύγων. Η κατάσταση, ακόμα και σήμερα, μπορεί να είναι ικανοποιητική αλλά δεν είναι επαρκής. Θα συνεχιστούν οι εργασίες και θα ενισχυθούν οι υποδομές.

Αν κάποιοι, για επιχειρηματικούς λόγους, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το προσφυγικό ζήτημα για προσπορισμό κέρδους, χτυπάνε λάθος πόρτες. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα ανεκτό. Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε κάθε ευρώ το οποίο μπαίνει στη χώρα, να έχει δύο χαρακτηριστικά: να είναι επ’ ωφελεία των προσφύγων και των μεταναστών και δεύτερο να ενισχύει την όλη υπόθεση της διαχείρισης του προσφυγικού. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοφορίας. Άλλο πράγμα είναι η οικονομική ζωή μιας περιοχής και άλλο πράγμα είναι η κερδοφορία των ολίγων».

Σε ερώτηση σχετική με το αν υπάρχει θέμα καθιέρωσης υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18, απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα. Αυτή τη στιγμή προχωράμε ως έχουμε. Συζητήσεις και ιδέες, μπορεί να υπάρχουν.

Κεντρικό μας ζήτημα, αυτή τη στιγμή, είναι η ίδια η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θέλουμε να πετύχει το εξής: μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων σε σχέση με τις απειλές που η Ελλάδα έχει, και από την άλλη, το έμψυχο υλικό που έχουμε, να είναι πολλαπλασιαστής δύναμης. Αν βάζαμε από τη μια το ζήτημα του πότε πρέπει κάποιος να στρατεύεται  και από την άλλη το πως ο αξιωματικός και ο υπαξιωματικός θα πρέπει να έχει καλύτερες γνώσεις, εγώ θα έδινα προτεραιότητα στο δεύτερο».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής