Ημερίδα για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την παρουσίαση της πρότασης υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία διεξήχθη σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στην οδό Πειραιώς 206 στον Ταύρο.

PACIFIC-SUN

Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανέλαβε την πρωτοβουλία της εκπόνησης και υλοποίησης Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Σχεδίου Δράσης σε κρίσιμους  βιομηχανικούς κλάδους που παρουσιάζουν σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του εθνικού ΑΕΠ  και ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. Ως πιλότος της πρωτοβουλίας αυτής επιλέχθηκε ο κλάδος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τόσο την κρίσιμη συμβολή του κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ και στην απασχόληση, όσο και τη δυναμική που παρουσιάζει.

Το Σχέδιο Δράσης που αναπτύχθηκε αποτελεί το βασικό – ολοκληρωμένο πλαίσιο αναφοράς για την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Στόχος του είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για τον κλάδο μέσω μιας σειράς δράσεων που πρέπει να αναληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κατά την περίοδο της κρίσης, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής μεταποίησης, παρουσιάζοντας αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 64% την περίοδο 2005-2013 σε αντίθεση με την πτωτική πορεία του αντίστοιχου δείκτη μεταποίησης (-28%), σημειώνοντας αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων καθώς και σημαντική αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 3.681 εργαζόμενους.

Ο φαρμακευτικός κλάδος σήμερα συμβάλλει στο εθνικό ΑΕΠ με ποσό μεγαλύτερο ετησίως των €2,8 δις και ο κλάδος είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής με το 21% του κύκλου εργασιών του να προέρχεται από εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες.

Κατά την ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος επισήμανε πως πρόκειται για πιλοτική μελέτη που ξεκινά από το φάρμακο, ένα κοινωνικό αγαθό μεγάλης σημασίας και στόχος  είναι να υπερβούμε δύο αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος. Το πρώτο είναι το παρελθόν του προστατευτικού καθεστώτος. Το δεύτερο είναι εκείνο της πολιτικής τιμολόγησης του φαρμάκου με μοναδικό σκοπό τη δραστική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε επίσης ότι , σκοπός είναι διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο βιωσιμότητας και προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας που θα στηρίζεται στην έρευνα, στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και την τόνωση της απασχόλησης και στην εξωστρέφεια.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι επιχειρούμε τη μετάβαση από ένα καθεστώς αποσπασματικών επιλογών εξυπηρέτησης μεμονωμένων συμφερόντων, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ευνοεί τη συνεργασία, με σαφή οδικό χάρτη και οριοθετημένους ρόλους, όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη πως αυτό που στην πραγματικότητα φανερώνει η μελέτη είναι η δυνατότητα σύνδεσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ενώ επισήμανε πως «η ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας μπορεί να διαδραματίσει, ως διαδικασία, σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, δίνοντας ώθηση στην έρευνα, την καινοτομία και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως είναι κρίσιμο να τονίσουμε την ανάγκη, αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για ένα νέο πρότυπο κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η οποία θα είναι βιώσιμη, επικεντρωμένη στην ανάπτυξη, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προσανατολισμένη στην εξωστρέφεια.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος έκανε λόγο για «μια νέα εθνική  φαρμακευτική πολιτική, ένα νέο ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Πολιτεία, τους επαγγελματίες υγείας, τους  επιχειρηματίες στον τομέα του φαρμάκου και την κοινωνία, στηριγμένο  σε διαφανείς συμφωνίες, σε σαφείς δεσμεύσεις, σε μηχανισμούς ελέγχου και σε μία νέα κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης που έχουμε ανάγκη για να επιβιώσει και το Σύστημα Υγείας και η χώρα».

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέπτυξε επίσης τις κεντρικές προτεραιότητες αυτής της νέας πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου οι οποίες είναι:

  • Η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, στα αναγκαία φάρμακα ως κρίσιμος  όρος  για την καθολική κάλυψη υγείας.
  • Η ασθενοκεντρική οπτική και η μεγιστοποίηση του θεραπευτικού οφέλους.
  • Η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.
  • Η συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα όρια του κλειστού προϋπολογισμού μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και συνταγογραφικών «φίλτρων».
  • Η διασφάλιση «διαθέσιμου χώρου»  για την πραγματική φαρμακευτική καινοτομία μέσω ενός νέου μοντέλου «δίκαιων τιμών» και συστημάτων αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA).
  • Η σταδιακή ανακούφιση των πολιτών από την ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή στο κόστος.
  • H εθνική και διακρατική διαπραγμάτευση τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ειδικά για τα ΦΥΚ και τα καινοτόμα φάρμακα – τώρα  είναι η 1η φορά που το Κράτος διαπραγματεύεται μέσω της Ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ προσιτές τιμές αποζημίωσης για μια κατηγορία ακριβών φαρμάκων (ηπατίτιδα C).
  • Η αναβάθμιση του εγκριτικού, ελεγκτικού και αναπτυξιακού ρόλου του  ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.
  • Η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα  με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο, την ασφάλεια των ασθενών και τη Δημόσια Υγεία.
  • Η στήριξη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας στον τομέα του φαρμάκου.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής