Τα «έξυπνα» τηλέφωνα στη μάχη για τους καύσωνες

PACIFIC-SUN

Δήμος Αθηναίων και Αστεροσκοπείο ενώνουν τις δυνάμεις τους για την έγκαιρη ενημέρωση ευπαθών ομάδων για τον καύσωνα.
Τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων με μία εφαρμογή σε ιστοσελίδες και smartphones για τους καύσωνες, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου κ. Κανάρης Τσίγκανος.

Ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι η εφαρμογή θα προτείνει στον χρήστη ή στο στενό συγγενικό ή φιλικό του περιβάλλον, τον πλησιέστερο κλιματιζόμενο χώρο και πρόσθεσε ότι, φέτος, θα λειτουργήσει πιλοτικά και μία παραλλαγή της ίδιας εφαρμογής, με την τοποθέτηση αυτοκόλλητων με μικροτσίπ σε επιλεγμένα δημοτικά ιατρεία, σε ΚΕΠ, στις Λέσχες Φιλίας, καθώς και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε ως σημαντική την πρωτοβουλία αφού τα επόμενα χρόνια η πρωτεύουσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης. Είπε επίσης ότι η πρωτεύουσα θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα μέρη για ανάσες δροσιάς, ενώ πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αξιοποιούνται ήδη από το δήμο συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και η συμμετοχή του σε δίκτυα πόλεων, όπως είναι το C40 και το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, Resilient Cities 100.

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων εστιάζει την προσοχή του στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για τη μείωση των επιπτώσεων του καύσωνα, ενώ εξέφρασε τη βούληση για ακόμη ευρύτερη συνεργασία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αξιοποιώντας τη σημαντική του δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κανάρης Τσίγκανος τόνισε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια και επεσήμανε ότι υπάρχει η διάθεση από το Αστεροσκοπείο να παράσχει κάθε δυνατή τεχνογνωσία στο δήμο. Ο κ.Τσίγκανος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Αστεροσκοπείο θα είναι σταντ μπάι για το καλό του δημότη και πρόσθεσε: «Είσαστε σε καλά χέρια και εμείς είμαστε σε εξαιρετικά χέρια».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τον καύσωνα καθώς και η παρουσίαση της εφαρμογής Treasure, όπου απεικονίζεται η θερμοκρασία εδάφους και αέρα, καθώς και οι δείκτες θερμικής δυσφορίας. Η επικεφαλής του γραφείου Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για την εποπτεία και το συντονισμό των δράσεων της Αστικής Βιωσιμότητας κυρία Ελένη Μυριβήλη, τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί, με βάση την πρόβλεψη, να ανακουφίσει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε πάνελ ομιλητών στο οποίο συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Για το Παιδί κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας κυρία Μαρία Στρατηγάκη και Πρασίνου και Προστασίας των Ζώων κ. Γιώργος Π. Αποστολόπουλος, σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη στην οποία, πρώτη φορά, ασχολείται κάποιος συστηματικά με το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα των τέτοιων τεχνολογικών εφαρμογών.

Μίλησαν επίσης η σύμβουλος του δικτύου C40 για την Αθήνα, κυρία Ειρήνη Σκουλά, ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Χρήστος Κυρανούδης, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Κλέα Κατσουγιάννη, καθώς και οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου κυρίες Δήμητρα Φουντά και Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου και ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής