Τέσσερις συλλήψεις για αρχαία και ναρκωτικά

Τέσσερα άτομα που είχαν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα και προσπάθησαν να τα πουλήσουν, συνέλαβαν άνδρες της Αστυνομίας, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

PACIFIC-SUN

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας, εντοπίστηκε ο 52χρονος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο οποίο είχε είχε κλείσει ραντεβού, προκειμένου να συναντήσει άτομο, με σκοπό την πώληση αρχαίων κινητών μνημείων, έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων που επιτηρούσε τους χώρους του ξενοδοχείου τον συνέλαβε, όπως και έναν 68χρονο συνεργό του, ο οποίος τον περίμενε σε αυτοκίνητο, έξω από το ξενοδοχείο.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο αυτοκίνητο αλλά και σε σωματική έρευνα εντόπισαν δέκα τέσσερα αρχαία κινητά μνημεία.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκε ένα ειδώλιο αλόγου με αναβάτη, μία πυξίδα γεωμετρικής περιόδου, ένας δίωτος αμφορέας, δύο αρύβαλλοι, μία κοτύλη και μία οινοχόη, αρχαϊκής περιόδου.

Επίσης, εντοπίστηκε ένα πήλινο αγαλματίδιο ανδρικής μορφής, ένας δίωτος σκύφος, ένα λυκήθειο, ένα λυχνάρι, δύο όστρακα με γραπτή διακόσμηση, τμήμα αγγείου και τμήμα δακτυλιόσχημης βάσης αγγείου, κλασσικής περιόδου, δύο χάλκινα ειδώλια αιγυπτιακού πολιτισμού, μία εικόνα που απεικονίζει την Παναγία οδηγήτρια του 18ου αιώνα και ένα αριστερό φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Παύλο, τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Κυριακή του 19ου αιώνα.

Ακόμη, εντοπίστηκε ένα δεξιό φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο του 19ου αιώνα και δύο κινητά τηλέφωνα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα αντικείμενα αυτά, τα παρέλαβαν οι συλληφθέντες το πρωί της Δευτέρας από την οικία ενός 71χρονου και τα μετέφεραν πλησίον του ξενοδοχείου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επίδειξη με σκοπό την πώλησή τους. Ο 71χρονος εντοπίστηκε στην οικία του, στην περιοχή στου Παπάγου και συνελήφθη.

Σε κατ’ οίκον έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Στην οικία του 68χρονου: δεκαοχτώ νομίσματα, ένα μαρμάρινο απότμημα, με ανάγλυφη ανδρική μορφή κατά το ήμισυ,  δύο λυκήθια με γραπτές παραστάσεις, υστεροκλασσικής περιόδου,  τρία όστρακα αγγείων συνανήκοντα,  δύο χάλκινα ενότια, ένας ανιχνευτής μετάλλων, τρία χαρτονομίσματα των πεντακοσίων ευρώ, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη με φέροντα ανάγλυφους ρόδακες και 760 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
  • Στην αποθήκη της οικίας του 71χρονου: εργαστήριο – φυτώριο καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης διά της υδροπονικής μεθόδου, πλήρως εξοπλισμένο με τεχνητό φωτισμό, εξαερισμό, θερμοστάτη – θερμόμετρο. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκατέσσερα δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.
    Επίσης εντός της οικίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας ακέραιος δίωτος εμπορικός οξυπύθμενος αμφορέας, ύψους 60 εκατοστών, δεκατέσσερις φωτογραφίες των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν εντός του αυτοκινήτου, μία καραμπίνα, ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτου άνευ σφραγίδας Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Στην οικία του 71χρονου εντοπίστηκε και συνελήφθη και μία 61χρονη.

Τα αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος μετά την εξέτασή τους αποφάνθηκε ότι τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής