Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και διακινούσε ναρκωτικά

Η σπείρα διέθετε διαλυτήριο οχημάτων στον Ασπρόπυργο όπου αποσυναρμολογούσε τα κλεμμένα οχήματα και πωλούσε τα εξαρτήματα αυτών ως ανταλλακτικά. Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εξήντα τέσσερις περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και δύο απόπειρες κλοπής.

Φωτογραφία: ΕΛ.ΑΣ.
kiziplast
pacificsun

Η σπείρα διέθετε διαλυτήριο οχημάτων στον Ασπρόπυργο όπου αποσυναρμολογούσε τα κλεμμένα οχήματα και πωλούσε τα εξαρτήματα αυτών ως ανταλλακτικά. Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εξήντα τέσσερις περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και δύο απόπειρες κλοπής.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη κλοπή οχημάτων. Η οργάνωση είχε παράλληλη δράση και στην εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο άνδρες ηλικίας 36 και 50 ετών και μία 43χρονη γυναίκα, ένας 31χρονος υπήκοος Νιγηρίας, ένας 31χρονος υπήκοος Σομαλίας, ένας 46χρονος υπήκοος Καμερούν και ένας 54χρονος Έλληνας.

Συγκεκριμένα ο 36χρονος υπήκοος Αλβανίας, συνελήφθη στην περιοχή των Ιωαννίνων να μεταφέρει εντός του αυτοκινήτου του μεγάλη ποσότητα κάνναβης, ενώ οι άλλοι δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο αυτοκίνητο ως προπομπός συνελήφθησαν σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η ομάδα ειδικευόταν στις κλοπές Ι.Χ. αυτοκινήτων (κυρίως Φορτηγών) τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα μετέφεραν στην βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, σε μάντρα – «διαλυτήριο» οχημάτων, που είχαν οργανώσει και λειτουργούσαν για τον σκοπό αυτό. Ο χώρος λειτουργούσε ως επιχείρηση «σκραπατζίδικο» με σκοπό την εξυπηρέτηση και την συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εντός του διαλυτηρίου στον Ασπρόπυργο συνελήφθησαν οι τρεις άλλοι αλλοδαποί, ενώ ο 54χρονος ημεδαπός εντοπίσθηκε και συνελήφθη στα Μεσόγεια.

Τα κλεμμένα οχήματα μεταφέρονταν στις εγκαταστάσεις του «διαλυτηρίου», όπου είτε τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά αυτών, είτε τα μετέφεραν αυτούσια, σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και κυρίως στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περαιωθούν παραγγελίες για κλεμμένα αυτοκίνητα.

Η εγκληματική οργάνωση, διακρίνετο για τη διαρκή δράση της, καθώς και για την υποδομή της, με τα μέλη της να έχουν κατανείμει μεταξύ τους ρόλους, τηρώντας και κανόνες σχετικής ιεραρχίας.

Ειδικότερα, άλλοι ήταν επιφορτισμένοι με την αφαίρεση των οχημάτων, τα οποία εντόπιζαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τα οποία οδηγούσαν άμεσα στην μάντρα- «διαλυτήριο», όπου άλλα μέλη της οργάνωσης τους ανέμεναν και ακολούθως προέβαιναν στην άμεση αποσυναρμολόγηση.

Άλλοι επίσης αναλάμβαναν την προώθηση και την διάθεση των κομμένων αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Σε άλλες περιπτώσεις, εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογημένα οχήματα, τα αποθήκευαν – φόρτωναν σε εμπορευματοκιβώτια «CONTAINERS» και τα μετέφεραν σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν, μετέφεραν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης στην επικράτεια. Συγκεκριμένα μετέβαιναν στο Νομό Ιωαννίνων όπου παραλάμβαναν τα ναρκωτικά, τα οποία οι συνεργάτες τους είχαν μεταφέρει στην χώρα, φορτωμένα σε ζώα, μέσω απομακρυσμένων και δύσβατων ορεινών διαδρομών. Τα ναρκωτικά τα μετέφεραν και τα διέθεταν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Για την αποφυγή της σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους, με τους οποίους παρακολουθούσαν τις συχνότητες της Αστυνομίας, καθώς και άλλο όχημα το οποίο προπορευόταν και ειδοποιούσε για τυχόν μπλόκα και ελέγχους κατά μήκος της διαδρομής.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί, εξήντα τέσσερις περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και δύο απόπειρες κλοπής.

Από τις έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν

 • Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 72 κιλών και 895 γραμμαρίων.
 • Τέσσερα κλεμμένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τέσσερις κλεμμένες μοτοσυκλέτες.
 • Ένα κομμένο Ι.Χ.Φ. εντός εμπορευματοκιβωτίου (προοριζόμενο για αποστολή στο εξωτερικό).
 • Διαλυμένα αυτοκίνητα, τμήματα κομμένων αυτοκινήτων, μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών και εξαρτημάτων κλεμμένων και κομμένων αυτοκινήτων καθώς και εργαλεία κοπής.
 • Περισσότερες από πενήντα πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.
 • Δεκάδες άδειες κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια και έγγραφα κλεμμένων αυτοκινήτων.
 • Πλήθος πλαστών ταυτότητων, έγγραφων και σφραγίδων.
 • Περισσότερα από πενήντα κλειδιά –διακόπτες απασφάλισης οχημάτων και άνω των δεκαπέντε τηλεκοντρόλ από γκαραζόπορτες.
 • Πλήθος κοσμημάτων
 • Δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim
 • Δυο πιστόλια, ένα πιστόλι κρότου και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.
 • Σε βάρος του 54χρονου ημεδαπού εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματικής απάτης, εκβίασης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των ανευρεθέντων και κατασχεμένων εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, των πινακίδων κυκλοφορίας και των πλαστών εγγράφων, των μεταφορών – αποστολών με εμπορευματοκιβώτια «CONTAINERS», που είχαν προηγηθεί από τους ίδιους δράστες και την ίδια μεταφορική εταιρεία σε χώρες της Αφρικής, εκτιμάται ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οργανωμένες ομάδες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο των κλοπών αυτοκινήτων, με συμμετοχή σε εκατοντάδες ακόμη παρόμοιες κλοπές, για τις οποίες συνεχίζονται οι έρευνες για να ταυτοποιηθούν και να διαπιστωθεί το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας στην πλήρη έκτασή της.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

elatiriostrom

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here