Φαλληφόρια στο κέντρο της Αθήνας

Δεκάδες άτομα συναντήθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και πραγματοποίησαν μια ευωχιακή εορτή προς τιμήν του Διονύσου.

PACIFIC-SUN

Δεκάδες άτομα συναντήθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και πραγματοποίησαν μια ευωχιακή εορτή προς τιμήν του Διονύσου.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης και όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, «πραγματοποίησαν μία ιερή βακχική τελετή για την επικράτηση της Άνοιξης επί του Χειμώνα και την αναγέννηση της Φύσης μας».

Η πομπή σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατέληξε έξω από το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, όπου πραγματοποιήθηκε αποκαθήλωση των προσωπείων του θιάσου.

«Φαλληφόρια ονομάζονταν μία αρχαία εορτή που επιτελούνταν στην Αττική στα πλαίσια των κατ’ αγρούς Διονυσίων. Οι ρίζες των Φαλληφορίων, διακλαδώνονται αρμονικά από τα βάθη των αιώνων έως το σήμερα, με κυρίαρχο στοιχείο τους, τη μέθεξη και τον ερωτισμό (διονυσιασμό), για τη διασφάλιση της ευκαρπίας και της ευγονίας της γης, το καλωσόρισμα δηλαδή της Άνοιξης.

Οι απαρχές της Διονυσιακής λατρείας, έχουν σχέση με την παραγωγική διαδικασία. Τις συναντάμε στα πρώτα χρόνια που ο άνθρωπος εγκαταστάθηκε σε συγκεκριμένες περιοχές και άρχισε να καλλιεργεί και να παρακολουθεί τον ετήσιο κύκλο της ανθοφορίας και της βλάστησης.

Σε μια κρίσιμη καμπή του χρόνου, στο πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη, οι άνθρωποι, με τις προεαρινές τελετουργίες και το ξέφρενο ξέσπασμα χαράς πανηγύριζαν την ετήσια αναγέννηση του κόσμου. Κάπως έτσι, κάποιοι έφτασαν στις σημερινές απόκριες και ο τελεστικός θίασος Διόνυσος Ελευθερεύς στα Φαλληφόρια», αυτό διαβάσαμε σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής