Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 15η συνεχή χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE, πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου - Παρουσίαση του Προγράμματος SAFE και των Προτάσεων για την βελτίωση της διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων». 

PACIFIC-SUN

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τις δράσεις πρόληψης κι αντιμετώπισης που υλοποιούνται από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του οργανισμού, τους εξειδικευμένους εθελοντές διασώστες και τις πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες, τις εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με τους αρμόδιους θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς καθώς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σήμερα, όλοι μαζί, αποδεικνύουμε περίτρανα ότι η σύμπραξη και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν πρότυπο για τα διεθνή δεδομένα και κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει στην Ευρώπη».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εξαφανίσεις/φυγές  ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων μεταναστών από δομές φιλοξενίας σημειώνοντας: «Εν μέσω της προσφυγικής κρίσης χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίζονται καθημερινά χωρίς να δηλώνονται, σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης όπως θα έπρεπε για κάθε εξαφανισμένο παιδί. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρχές καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες με στόχο κάθε παιδί πρόσφυγας μετανάστης να αντιμετωπίζεται ισότιμα και πάνω από όλα ως παιδί».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2017 έως και 30/04/2018 στη χώρα μας, καθώς και διεθνή στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe – MCE) και του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιών (International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC).

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν πανελλαδικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Safe, τα αποτελέσματα καθώς και οι προτάσεις που προέκυψαν από τις συναντήσεις όλων των αρμόδιων φορέων σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων.

Τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

● Το 2017, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 9.379 τηλεφωνικές κλήσεις.
● Το 2017, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 128 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών βρέθηκαν τα 113 (90%) παιδιά. Για 10 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas και για 8 παιδιά κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

● Το A’ τετράμηνο του 2018, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 3.332 τηλεφωνικές κλήσεις.
● Το A’ τετράμηνο του 2018, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 59 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών βρέθηκαν τα 49 (83%) παιδιά. Για 8 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, για 1 παιδί κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» ενώ για 1 παιδί πραγματοποιήθηκε αναζήτηση μέσω διακρατικής συνεργασίας.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Νικόλαος Ζερβακάκος, ενημερώνοντας ότι το 2017 διαχειρίστηκαν 263 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 221 παιδιά, ενώ από 1/1/18 έως και 16/5/18 διαχειρίστηκαν 117 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 93 παιδιά. Όσον αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες το 2017 διαχειρίστηκαν 826 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 257 παιδιά, ενώ από 1/1/18 έως και 16/5/18 διαχειρίστηκαν 335 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 125 παιδιά.

Όσον αφορά στα διεθνή στατιστικά

Στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe – MCE):

● Στην Ευρώπη κάθε δύο λεπτά αναφέρεται η εξαφάνιση ενός παιδιού
● Σε 32 Ευρωπαϊκά κράτη λειτουργεί η Γραμμή «116000»
● Το 2017 πανευρωπαϊκά οι Γραμμές «116000» έλαβαν 189.054 κλήσεις
● 19% από τα παιδιά που εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη αντιμετώπιζαν/σαν βία, κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση
● 57% από τα παιδιά που εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη ήταν φυγές
● 46% από τα παιδιά που εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη εντοπίστηκαν το ίδιο έτος
● 1% από τα παιδιά που εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη βρέθηκαν νεκρά
● 16% από τα παιδιά που εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη απαιτούσαν διακρατική συνεργασία

Στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιών (International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC):

● 25.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία
● 40.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη Βραζιλία
● 45.609 παιδιά εξαφανίστηκαν στον Καναδά το 2016
● 96.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ινδία
● 60.000 παιδιά εξαφανίστηκαν στη Γερμανία το 2016
● 45.000 παιδιά εξαφανίστηκαν στη Ρωσία το 2015
● 20.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ισπανία
● 60.045 παιδιά εξαφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 και 2016
● 465.000 παιδιά εξαφανίστηκαν στις Η.Π.Α. το 2016

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν πανελλαδικά (συναντήσεις εργασίας, έρευνες καταγραφής αναγκών, σεμινάρια, δράσεις ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού, επαγγελματιών και της εκπαιδευτικής κοινότητας κ.λ.π.), στο πλαίσιο του Προγράμματος Safe (Sustainable Alliance for Missing Children in Greece) το οποίο υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συγχρηματοδότηση κατά 50% από το Πρόγραμμα Rights, Equality & Citizenship της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής