Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ομπάμα

PACIFIC-SUN

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην περίοδο βαθιάς και επώδυνης κρίσης. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ο κ. Παυλόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ότι «ότι σας θεωρούμε πάντα, και μετά την λήξη της θητείας σας, πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού». Ακόμη τόνισε ότι

Τόνισε ότι «παρά τις τεράστιες κι επώδυνες θυσίες του Λαού μας –οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν ως αιτία μόνο δικά μας λάθη- ακολουθούμε σταθερή και αταλάντευτη πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.  Και αγωνιζόμαστε ώστε όλοι οι Εταίροι μας ν’ αντιληφθούν πως χρέος μας είναι να βαδίσουμε προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές έλλειψης στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «μας εμπνέει το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες προκύπτει αβιάστως από το ότι και τα Εθνικά μας Δίκαια τα υποστηρίζουμε όχι μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του αλλά και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο».

Στη συνέχεια, μίλησε στον Μπαράκ Ομπάμα για τα εθνικά θέματα της χώρας.

  • Για το Κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος είπε: «βεβαίως, είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- μπορεί να επιλυθεί μόνο με πλήρη σεβασμό και του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, το οποίο όπως είναι ευνόητο αποκλείει συνομοσπονδιακή λύση, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις που αποστεώνουν την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λύση του Κυπριακού που δεν σέβεται αυτά τα δεδομένα θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για την υπόσταση και την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
  • Για τις δηλώσεις περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, υπογράμμισε: «θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αφού τούτο συνιστά ωμή  παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύει ευθέως όχι μόνον τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
  • Για την διεκδίκηση του ονόματος, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως «το γεγονός ότι γειτονικό μας κράτος διεκδικεί ένα όνομα το οποίο –πέραν της ασύστολης παραχάραξης της Ιστορίας- αποπνέει προδήλως αλυτρωτισμό και, άρα, έμμεση αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων, πλήττει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή του προοπτική».

Ομπάμα: Υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα

«Όπως ξέρετε είναι το τελευταίο ταξίδι μου πριν αποχωρήσω από την Προεδρία και θεώρησα ότι ήταν ένα ταξίδι που έπρεπε να γίνει, να επισκεφτούμε μια χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, και όπου υπήρξαν τα ιδεώδη και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ καθώς δημιουργούνταν», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκινώντας την δήλωσή του.

«Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά παράλληλα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και βλέπουμε ότι ξεκινάει ήδη μια περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε μαζί ούτως ώστε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, και παράλληλα, θα πρέπει όμως να πούμε, ότι εκτός από αυτό υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», πρόσθεσε.

«Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι καλή μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά είναι κάτι καλό για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό παράλληλα σημαίνει και είναι μέρος του μηνύματός μου ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει μια ευκαιρία και στους νέους και σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο», υπογράμμισε.

Για το προσφυγικό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε: «Όπως ανέφερα και στην Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, το θέμα των προσφύγων δεν είναι θέμα μόνο ενός κράτους, είναι θέμα όλων μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες και φυσικά και με την Ελλάδα ούτως ώστε να υπάρξει ένας διαχειρίσιμος τρόπος όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους μετανάστες, έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτό με κάποια τάξη».

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μέση Ανατολή είπε: «θα πρέπει να πούμε ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο, στα σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και επίσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και ευχαριστούμε την Ελλάδα για όλη την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καθώς ακόμη γίνεται αυτή η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτή η συνέχιση όσον αφορά τη Συμμαχία».

«Και φυσικά στη συνέχεια της επίσκεψής μου, προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, γιατί αν είναι κάποιος στην Ελλάδα, είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δει. Έτσι, λοιπόν, σας ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία και την υποδοχή και να ευχαριστήσω και τον ελληνικό λαό για τη φιλία και τη συνεργασία, γιατί αυτά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο», κατέληξε ο κ. Ομπάμα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται αυτή την ώρα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, το υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά την υποδοχή του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ παιάνισαν οι εθνικοί ύμνοι Αμερικής και Ελλάδας.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής