Στην Κεντρική Μακεδονία καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ

Καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Ρωσίας υποδέχτηκε και φιλοξένησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα χωριά Άγιο Πνεύμα Σερρών και Κολινδρό Πιερίας, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους «Ελλάδα– Ρωσία 2016».

PACIFIC-SUN

Τα δύο δεκαήμερα προγράμματα φιλοξενίας πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Πνεύματος Σερρών, το Δήμο Πύδνας- Κολινδρού καθώς και με την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων των δύο χωριών.

Στη διάρκεια της φιλοξενίας τους στην Κεντρική Μακεδονία, η ομάδα των καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ είχε τη δυνατότητα να μελετήσει σημαντικά θέματα σχετικά με τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό, τα έθιμα, τη γλωσσική παράδοση και τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα των δύο περιοχών και να ανακαλύψει ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία, τα οποία είναι προς το παρόν άγνωστα για το ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στη Ρωσία.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα παρουσιαστούν σε επιστημονικές εισηγήσεις στα συνέδρια του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ, του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών καθώς και σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ στη Μόσχα. Επίσης, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα δημοσιευθούν σε επιστημονικά άρθρα και σε επιστημονικά περιοδικά της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ. Τα διαλεκτολογικά και εθνογλωσσολογικά στοιχεία που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στον Άτλαντα Βαλκανικών Γλωσσών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μελέτης θα εκδοθεί ένα βιβλίο στη ρωσική γλώσσα, με την πλήρη λαογραφική και εθνογλωσσολογική περιγραφή των περιοχών του Αγίου Πνεύματος Σερρών και του Κολινδρού Πιερίας. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα παραδοθεί και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών και Πιερίας προκειμένου να εμπλουτίσει την πολιτιστική και εθνολογική βάση τους.

Η φιλοξενία της ρωσικής εκπαιδευτικής αποστολής αποτελεί συνέχεια του προγράμματος φιλοξενίας στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς της Π.Ε. Σερρών το προηγούμενο έτος και πραγματοποιήθηκε με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων του Αγίου Πνεύματος και του Κολινδρού, οι οποίοι υποδέχτηκαν θερμά και φιλοξένησαν στα σπίτια τους τους Ρώσους επισκέπτες.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής