Πατούλης: Αναγκαία η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στο χώρο της υγείας

Tην ανάγκη να αξιοποιήσει η χώρα μας, τη νέα τεχνολογία της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας, στο χώρο της υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στο ATHENS HEALTH FORUM που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στο Athens Plaza.

PACIFIC-SUN

Όπως επεσήμανε ο κ. Πατούλης, η αδυναμία του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο και επαρκές σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της υγείας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών ενώ αφήνει ανοιχτή την πόρτα στα πιράνχας της υγείας.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όφειλε να είχε αναπτύξει τους αναγκαίους μηχανισμούς και τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην επιτρέπεται η διαφθορά και η κατασπατάληση. Αντί για αυτό ελήφθησαν οριζόντια μέτρα όπως είναι το πλαφόν στη συνταγογράφηση, τα οποία είναι αντιεπιστημονικά και δυσχεραίνουν το έργο του ιατρού.

Όλες οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν, έγιναν πρόχειρα και αποσπασματικά και είδαμε κάθε φορά που πήγαινε να εφαρμοστεί κάτι καινούργιο να καταρρέει το σύστημα και να ταλαιπωρείται ο γιατρός και ο ασθενής. Είδαμε στα δημόσια νοσοκομεία να επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα που δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει το έργο του γιατρού. Εκλήθησαν οι γιατροί στις συνθήκες πολέμου που επικρατούν στα νοσοκομεία να κάνουν γραμματειακή υποστήριξη προσπαθώντας να ενημερώσουν ένα μη φιλικό προς το χρήστη σύστημα που συνέχεια καταρρέει.

Είναι πραγματικά απαράδεκτο ότι δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τα νέα όπλα της τεχνολογίας, για να πράξουμε αυτά που για τις άλλες χώρες του προηγμένου κόσμου είναι δεδομένα εδώ και χρόνια: όπως για παράδειγμα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή, η ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων νοσοκομείων, η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής κ.τ.λ.

Στα νησιά μας και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές εάν είχαν εφαρμοστεί τα συστήματα της τηλεϊατρικής. Δυστυχώς ο έλληνας ασθενής έχει στερηθεί πολύ σημαντικές υπηρεσίες και ο έλληνας γιατρός εξαναγκάζεται να ασκεί την ιατρική των προηγούμενων δεκαετιών, μην έχοντας πρόσβαση στη νέα αυτή τεχνολογία. Την ίδια ώρα η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να ελέγξει τη διαφθορά και εξακολουθεί να ακριβοπληρώνει υπηρεσίες υγείας με μειωμένη αποδοτικότητα».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής