Κουδούνι στο σχολείο για τα παιδιά των προσφύγων τη Δευτέρα

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου σταδιακά τη λειτουργία τους, οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), για παιδιά προσφύγων όλων των ηλικιών.

PACIFIC-SUN

Θα λειτουργήσουν σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, δύο της Θεσσαλονίκης, ένα στην Ήπειρο και ένα στην Εύβοια. Η σταδιακή λειτουργία των υπόλοιπων Κέντρων ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης στη σημερινή συνέντευξη τύπου παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του υφυπουργού Οικονομίας αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και των Γ. Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλου, Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και του Γ. Γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή που έχει τη συνολική ευθύνη του προγράμματος εκπαίδευσης. Παρόντες ήταν επίσης και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Monika Ekstrom, της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ Giovanni Lepri, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Δανιήλ Εσδρά και της UNICEF Laurent Chapuis.

Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης: «Αυτή η δράση του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, υπακούει πρώτον, στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ανταποκρίνεται επίσης στην ελληνική νομοθεσία που θέλει τα παιδιά να μην γκετοποιούνται στη χώρα μας, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν από κοινού με τα Ελληνάκια να παίζουν, να μεγαλώνουν όσο καθίσουν στην Ελλάδα και να μορφώνονται.

Και τέλος υπακούει αυτή η δράση του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, στο αίσθημα φιλοξενίας, αλληλεγγύης, αγάπης του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Ανταποκρινόμαστε σήμερα στα αισθήματα του ελληνικού λαού και στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη των παιδιών προσφύγων, για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Και πρέπει να σας πω ότι ακολουθούμε ένα σύστημα πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, το οποίο είναι πρακτικό, με την έννοια ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν ελληνικά, πρέπει να μάθουν κάποιες στοιχειώδεις λέξεις ελληνικών, πρέπει να μάθουν κι άλλα εάν μπορούμε, όπως μια ξένη γλώσσα και άλλα στοιχεία μιας δημιουργικής απασχόλησης για τις μικρότερες ηλικίες. Και να τα μάθουν σε ένα σχολικό περιβάλλον.

Γι’ αυτό από το μεσημέρι, στις δύο η ώρα και μετά μέχρι τις έξι το απόγευμα, σε σχολεία τα οποία είναι κοντά σε Κέντρα Φιλοξενίας, θα πηγαίνουν τα παιδιά, σε ειδικές τάξεις υποδοχής που θα διαμορφωθούν, προκειμένου να μαθαίνουν τα ελληνικά και την υπόλοιπη ύλη στην οποία αναφέρθηκα.

Στόχος μας είναι μετά από μήνες, όταν θα μπορούν τα παιδιά να ενταχθούν με τρόπο λειτουργικό στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, να πάνε εκεί μαζί με τα Ελληνάκια. Έχουμε ακούσει μερικές αντιδράσεις. Είναι εντελώς περιθωριακές και μειοψηφικές. Είναι έξω από το κλίμα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που είναι κλίμα φιλοξενίας.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι με βάση το Σύνταγμα, την ελληνική νομοθεσία, στη χώρα μας δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα. Δεν λειτουργούν διαβατήρια από τη μια πόλη στην άλλη. Επίσης την ευθύνη για την εγκατάσταση, την περίθαλψη, τη συγκρότηση και την οργάνωση των διαφόρων δραστηριοτήτων που υλοποιούν τα δικαιώματα των προσφύγων, την έχει η ελληνική πολιτεία. Κανείς άλλος.

Η ελληνική πολιτεία. Συνεπώς έχουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και το ηθικό καθήκον και τη λαϊκή στήριξη να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα που επαναλαμβάνω έχει ως στόχο του κάθε παιδί να έχει στην πράξη δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Βεβαίως υπάρχουν κάποιοι γονείς που δεν είναι καλά πληροφορημένοι. Θα τους πληροφορήσουμε. Υπάρχει μια κινδυνολογία που αναπτύσσεται από ορισμένες ξενοφοβικές κυρίως τάσεις και σε αυτά τα ζητήματα το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει για το πρόγραμμα εμβολιασμών, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τη δημόσια υγεία.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη UNICEF και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την πολύ ουσιαστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων στη χώρα μας.

Δεν είναι μόνο θέμα τεχνογνωσίας, είναι θέμα κατά τη γνώμη μας και ενίσχυσης των ιδανικών για ένα κόσμο που να χωράει όλους τους κόσμους. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτή τη βοήθειά τους».

O υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, διαβεβαίωσε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας με απόλυτη κατηγορηματικότητα, ότι δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός λόγος, κανένας λόγος δημόσιας υγείας, ο οποίος να εμποδίζει αυτή την παρέμβαση την οποία προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι τα οφειλόμενα, οι κατευθύνσεις, οι επιστημονικές που δίνει και το Υπουργείο και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου είναι αυτές ακριβώς που πρέπει και δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Έχουμε την εξαιρετική συνεισφορά, την εμπειρία και την τεχνογνωσία αρκετών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες συνδράμουν στο πεδίο με την εμπειρία τους τη μακροχρόνια στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων γιατί πραγματικά είναι μια νέα πρόκληση αυτή για τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Γι’ αυτό, ακριβώς, και στην πρώτη φάση του γενικευμένου καθολικού εμβολιασμού του προσφυγικού παιδικού πληθυσμού, που είναι περίπου το 37% του συνόλου και αφορά γύρω στα 22.000 παιδιά, έχουμε προχωρήσει λοιπόν στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας με βάση τις επιστημονικές κατευθύνσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε τη σημασία του κοινωνικού πυλώνα του νέου ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας.

Τόνισε την προτεραιότητα που αποδίδεται στο προσφυγικό ζήτημα και ειδικότερα στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας, είτε δηλαδή από προγράμματα του ΕΣΠΑ είτε από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τη μετανάστευση που περνούν από τη νεοσύστατη για το σκοπό αυτό Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του υπουργείου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, διασφαλίζουν ότι έγκαιρα και με σωστό σχεδιασμό υλοποιούνται εκείνες οι δράσεις που ανταποκρίνονται στις οξυμένες ανάγκες που γεννά το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και ευρύτερα στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες», επισήμανε ο υφυπουργός.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής