Κοινή συνέντευξη Τύπου για τους παιδικούς σταθμούς

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσιάστηκε σήμερα η επιτυχία και οι καινοτομίες του προγράμματος Εναρμόνηση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής.

PACIFIC-SUN

Οι συναρμόδιοι υπουργοί τόνισαν ότι για πρώτη φορά καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις τόσο των οικογενειών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας όσο και των  οικογενειών με παιδιά ΑμεΑ.

Συνολικά, την φετινή χρονιά, τοποθετήθηκαν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς 91.850 παιδιά, δηλαδή περίπου 12.000 περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρυσι, σημειωτέον ότι  ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις (16.550) που έγιναν στη δεύτερη κατανομή, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Για την κάλυψη της δράσης δόθηκαν 195 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. περισσότερα από πέρυσι και από κάθε άλλη φορά.

Οι υπουργοί επεσήμαναν ότι με το νέο σύστημα  εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των δομών με την έγκαιρη καταβολή των τροφείων σε μηνιαία βάση, καθώς και η διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του προγράμματος. Τόνισαν δε, ότι για πρώτη φορά έγινε καταγραφή των ελλείψεων σε δομές, καθώς δεν υπάρχουν σε όλες τις πόλεις παιδικοί σταθμοί και κυρίως ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ. «Εμείς, θα εξαντλήσουμε όλες  τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου  να γίνουν δομές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, υπογράμμισε τη σημασία του κοινωνικού σκέλους του νέου ΕΣΠΑ, πλάι στο αναπτυξιακό και παρουσίασε το ριζικό ανασχεδιασμό της δράσης για τους παιδικούς σταθμούς, που είχε ως αποτέλεσμα:
(α) να απλοποιηθούν δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καταβάλλονται τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς σε μηνιαία βάση,
(β) να δοθούν voucher σε όλες οι οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, (γ) να διατεθούν περισσότερα χρήματα και περισσότερες θέσεις από κάθε άλλη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος. Η συνολική δαπάνη ξεπερνά τα 195 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το ΕΣΠΑ, από εθνικούς πόρους, καθώς και από μέρος των εσόδων από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε τη σύσταση ειδικού ταμείου για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας, κυρίως βρεφών και παιδιών με ειδικές ανάγκες σε δημοτικές δομές.

«Η Κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να εκσυγχρονίσει ένα παλιό σύστημα», δήλωσε η Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Ο υφυπουργός ΕΣΔΑ Γιάννης Μπαλάφας, ανέφερε «το πρόγραμμα πέτυχε παρά τους αρχικούς φόβους. Ευτυχώς για τα παιδιά, για την παιδική προστασία, για τους γονείς, δεν επαληθεύτηκαν οι κλασικοί, επιτρέψτε μου την έκφραση, δεν αναφέρομαι στην αίθουσα αυτή, επαγγελματίες καταστροφολόγοι».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  Γιώργος Πατούλης, ανέφερε ότι «όταν συνεργάζονται οι βαθμίδες του κράτους και της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, τότε κάτι καλό συμβαίνει για τον ίδιο τον πολίτη. Οφείλω να πω ότι τα νούμερα είναι αδιάψευστα. Υπ’ αυτή την έννοια εδώ πρέπει να πάρουμε ως δείγμα γραφής τη συνεργασία αυτή και για άλλα ζητήματα».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής