Αλληλέγγυα πόλη: Από τις «Λευκές Νύχτες» στις «Μαύρες Παρασκευές»

«Μετά την ξενόφερτη «Λευκή Νύχτα» που ήρθε, υπό τον μανδύα της «γιορτής», για πρώτη φορά το 2013 στην Ελλάδα, δήθεν για να τονώσει την πεσμένη ελληνική αγορά και να προσφέρει μεταμεσονύχτιες «μοναδικές προσφορές», σήμερα μία ακόμα καταναλωτική μόδα εισάγεται στη χώρα μας: η «Μαύρη Παρασκευή»!», αναφέρει με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη».

PACIFIC-SUN

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:
Ο αμερικανικός εμπορικός «θεσμός» της λεγόμενης Black Friday είναι, επί της ουσίας, η γνωστή ημέρα κατά την οποία πολίτες συνωστίζονται αξημέρωτα έξω από τα πολυκαταστήματα και, μέσα σε μια έξαρση καταναλωτικής υστερίας, ποδοπατούν ο ένας τον άλλον για να προλάβουν πρώτοι τις «τρελές εκπτώσεις» που προσφέρονται σε διάφορα προϊόντα.

Σαν τραγική ειρωνεία, η σημερινή ημέρα δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλύτερα από άλλη απόχρωση, από τη «μαύρη». Μαύρη για την αξιοπρέπειά μας που θα «ποδοπατηθεί», μαύρη για τους εργαζόμενους που, για ακόμα μία φορά, θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε συνθήκες εντατικοποιημένης εργασίας, πέραν του ωραρίου τους και με καθεστώς απλήρωτης υπερωρίας.

Όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν οδήγησε σε αυξημένους τζίρους και περισσότερες δουλειές, όπως οι Λευκές Νύχτες δεν οδήγησαν σε «λευκές» ημέρες για τους εργαζόμενους, έτσι και οι Μαύρες Παρασκευές δε θα οδηγήσουν σε τόνωση της αγοράς.

Οι Λευκές Νύχτες, οι εργάσιμες Κυριακές και οι Μαύρες Παρασκευές δεν είναι τίποτε άλλο από μία ακόμα ευκαιρία για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου έναντι των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και εκμετάλλευση εργαζομένων και καταναλωτών.

Απέναντι σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, δεν υπάρχει άλλη απάντηση πέρα από τον αγώνα και την αλληλεγγύη  των εργαζομένων για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για προστασία από την εκάστοτε εργοδοτική αυθαιρεσία, ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, παλεύοντας για ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής