Υπατη Αρμοστεία: Έκκληση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών στη Σάμο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση, για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο.

PACIFIC-SUN

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση, για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο.

Η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας συνεχίζει ως εξής:

Το γεγονός ότι το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ είναι υπερπλήρες, σε συνδυασμό με τις πρόσφατα κακές καιρικές συνθήκες, έχουν θέσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, που επηρεάζουν κατ’ εξοχήν τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι άνθρωποι με αναπηρία και οι έγκυες γυναίκες, και προκαλούν αυξημένες εντάσεις.

«Η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών στη Σάμο απαιτεί επείγουσα δράση από όλους τους φορείς», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

Οι έντονες βροχοπτώσεις το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου δημιούργησαν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ. Με μέγιστη επίσημη χωρητικότητα 850 ατόμων, το Κέντρο φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς μένουν εδώ και βδομάδες ή μήνες σε μικρές σκηνές κάμπινγκ στο ύπαιθρο, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως οι τουαλέτες και τα ντους, εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την προστασία και την ασφάλειά τους.

Πολλές από αυτές τις σκηνές πλημμύρισαν εντελώς, γεγονός που επηρέασε μέχρι και 1.000 άτομα. Δεκάδες άνθρωποι είδαν τα ταπεινά και πολύτιμα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται. Η Υ.Α. έσπευσε να βοηθήσει τους πληγέντες και τις Αρχές στην κάλυψη των άμεσων αναγκών, διανέμοντας κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν επαρκή στέγαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν άστεγοι ή σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες και παιδιά», δήλωσε ο κ. Leclerc.

Η Υ.Α. είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών προσωρινών καταλυμάτων για οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο, όπως ξενοδοχείων που προσφέρουν ειδικές τιμές, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και τις κεντρικές Αρχές, και ελπίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας για να δοθούν άμεσα αναγκαίες λύσεις. Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση να διατεθούν άμεσα ξενοδοχεία ή άλλου είδους καταλύματα στους πλέον ευάλωτους ανθρώπους που έχει εντοπίσει.

Η Υ.Α. επίσης θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση της πίεσης από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, μεταξύ άλλων μέσω της πλήρους καταγραφής και της μεταφοράς περισσότερων αιτούντων άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα, στη βάση των συμπερασμάτων της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 Οκτωβρίου 2016 μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα γινόταν λόγος για αύξηση της μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα αιτούντων άσυλο στους οποίους έχει δοθεί το σχετικό δελτίο και για ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με επιπλέον προσωπικό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η Υ.Α. είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου σε αυτές τις προσπάθειες.

Επιπλέον, η ειρήνη και η ασφάλεια πρέπει να διασφαλιστούν για όλους, τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για τους πρόσφυγες, ενώ παράνομες πράξεις ή περιστατικά ρατσιστικής βίας θα πρέπει να διερευνώνται πλήρως, να διώκονται και να τιμωρούνται.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής