Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τον τραγικό θάνατο γυναίκας και παιδιού στη Μόρια της Λέσβου

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο μιας 65χρονης γυναίκας και ενός εξάχρονου παιδιού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο.

PACIFIC-SUN

Η γυναίκα και το αγόρι σκοτώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ όταν εξερράγη μια φιάλη αερίου. Η μητέρα του νεκρού παιδιού και το μικρότερο αδελφάκι του υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Μετά την έκρηξη, οι φωτιές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς κατάλυμα περίπου 400 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες. Τα 38 ασυνόδευτα παιδιά που διέμεναν στη Μόρια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλες δομές στέγασης στο νησί, που διαχειρίζεται ο εταίρος της Υ.Α. «Ηλιαχτίδα», στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης της Υ.Α. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας ασυνόδευτος ανήλικος στη Μόρια. Κάποιοι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ.

Το τραγικό αυτό συμβάν υπενθυμίζει την άμεση ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαμονής των προσφύγων στα νησιά. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη που υπάρχει να διεξάγονται οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης με πιο αποτελεσματικό τρόπο και στο χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο νόμος. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο υπερπληθυσμός και η απόγνωση που νιώθουν όσοι περιμένουν στα νησιά, μερικοί μάλιστα για πολύ καιρό, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και χωρίς κάποια ξεκάθαρη προοπτική στον ορίζοντα. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Υπηρεσία Ασύλου, μεταξύ άλλων και με υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης. Η Υ.Α., μέσω των εταίρων της «Ηλιαχτίδα», «Άρσις» και «Praksis», παρέχει ήδη στέγαση σε περισσότερους από 200 ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε διαμερίσματα στη Μυτιλήνη. Προκειμένου να μειωθεί η πίεση από τους υπερπλήρεις χώρους φιλοξενίας στη Λέσβο, η Υ.Α. συνεχίζει να στηρίζει τις αρχές για τη μεταφορά στην ενδοχώρα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με το σχετικό δελτίο. Από τον Ιούνιο, η Υ.Α. έχει βοηθήσει στον εντοπισμό, την ενημέρωση και τη μεταφορά πάνω από 2.500 ανθρώπων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν πλέον πού να μείνουν μετά τα χθεσινά γεγονότα, η Υ.Α. και οι εταίροι της ξεκίνησαν να τοποθετούν οικογενειακές σκηνές, σε συντονισμό με τις αρχές. Παράλληλα, διανέμονται πακέτα με βασικά είδη πρώτης ανάγκης για όλους όσοι επλήγησαν από τη φωτιά, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κουβέρτες, στρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής