Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δώστε λύση στο θέμα του παραβόλου στα ΚΕΠΑ

Από την πρώτη στιγμή η Ε.Σ.Α.με.Α. και οι φορείς της αγωνίζονται να καταργηθεί το μέτρο της καταβολής του παραβόλου στα ΚΕΠΑ, ως απαράδεκτο στην παρούσα οικονομική περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Φωτογραφία: Espressolia / pixabay
kiziplast
pacificsun

Στο πλαίσιο της ανακούφισης της ευπαθούς αυτής ομάδας του πληθυσμού, ψηφίστηκε ο ν. 4331/2015 όπου στα άρθρα 1 και 3 θεσπίστηκε η κατάργηση του παραβόλου για εξέταση από τις Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.

Μέχρι σήμερα όμως αυτή η διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται άτομα με αναπηρία να πληρώνουν το παράβολο των 46,14 ευρώ στις γραμματείες των ΚΕΠΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους για την καταβολή του επιδόματος που δικαιούνται, ή ακόμα και για τυχόν επανεξετάσεις ήδη χορηγηθέντων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.

Αντ΄ αυτού έχουν προχωρήσει: μειώσεις επικουρικών συντάξεων ατόμων με βαριές αναπηρίες, μειώσεις εξωιδρυματικών επιδομάτων και επιδομάτων απολύτου αναπηρίας, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε περιόδους οικονομικής κρίσης γίνεται δυσβάστακτο.

Επιπρόσθετα, δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια απορίας, αφού οι άποροι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο με τον αριθμό του ΑΜΚΑ τους. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες για να κάνουν χρήση της εφαρμογής του μέτρου απαλλαγής από το παράβολο, πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠΑ το βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστου ή απόρου, σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούνται στην καταβολή του ποσού.

Η Ε.Σ.Α.με.Α. ζητά την άμεση έκδοση εγκυκλίου, ώστε να ανακουφιστεί τουλάχιστον ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, όπως οι ανασφάλιστοι και οι αιτούντες την αξιολόγηση ή την επαναξιολόγησή τους. Πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι η κατάργηση του παραβόλου των 46,14 € για όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους, προκειμένου να κάνουν χρήση για όλες τις παροχές που δικαιούνται, π.χ. από το Υπουργείο Παιδείας (μετεγγραφές φοιτητών) ή από το Υπουργείο Οικονομικών (φοροαπαλλαγές) ή το Υπουργείο Μεταφορών κ.λπ.

elatiriostrom

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here