Ο δήμαρχος Αθηναίων υποδέχθηκε τη συγγραφέα Χέρτα Μύλερ

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδέχθηκε σήμερα τη βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας συγγραφέα Χέρτα Μύλερ στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

PACIFIC-SUN

Ο κ. Καμίνης εξέφρασε τη χαρά του να υποδέχεται τη συγγραφέα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που ετοιμάζει η Αθήνα για τη μεγάλη διοργάνωση «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», τίτλος που απονεμήθηκε στο δήμο Αθηναίων από την UNESCO. Η επίσκεψη της Χέρτα Μύλερ εγκαινιάζει τον κύκλο των διακεκριμένων ξένων συγγραφέων που επισκέπτονται την Αθήνα προσκεκλημένοι από τη διοργάνωση.

«Έχοντας βιώσει την τελευταία στρατιωτική δικτατορία στην Ευρώπη, κατανοούμε τους κινδύνους που υπάρχουν, όταν εκδηλώνεις την αντίθεσή σου απέναντι στο καθεστώς», δήλωσε ο κ. Καμίνης, αναφερόμενος στις διώξεις που υπέστη η συγγραφέας από το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. «Βλέπουμε ωστόσο και σήμερα δημοκρατίες να γλιστρούν προς τον αυταρχισμό, εφόσον δεν τηρούνται δημοκρατικές διαδικασίες με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει σύγχυση μεταξύ δημοκρατίας και επικράτησης της πλειοψηφίας. Η δημοκρατία πρέπει να ‘ναι ριζωμένη βαθιά στα πιστεύω των ανθρώπων» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η Χέρτα Μύλερ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία της για την αναβίωση απολυταρχικών και ακροδεξιών τάσεων ακόμα και σε κράτη του Ευρωπαϊκού και δυτικού κόσμου. «Πάντα πίστευα ότι είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσεις δικτατορίες, αλλά τελικά συμβαίνει. Έζησα πολλά ενάντια στη θέλησή μου και πάντα με απασχολούσε, πώς θα καταφέρω να συνεχίσω έτσι. Κι ενώ νόμιζα ότι όλο αυτό είχε πάρει τέλος, βλέπω δυστυχώς να αναβιώνει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε συνάρτηση με την προσφυγική κρίση. Παράλληλα όμως βλέπω να αναβιώνουν και θετικές αξίες. Τα πράγματα κινούνται κυκλικά, σαν να βρισκόμαστε σ’ ένα καρουσέλ», σημείωσε η κάτοχος του Νόμπελ λογοτεχνίας 2009.

Στη συζήτηση, στην οποία από την πλευρά του δήμου Αθηναίων συμμετείχαν ο συντονιστής της διοργάνωσης Γιάννης Τροχόπουλος, η συντονίστρια προγράμματος Εριφύλη Μαρωνίτη και η διαχειρίστρια του έργου Ρούλα Βαβαλέα, τονίστηκε ο στόχος της διοργάνωσης να προωθήσει το βιβλίο και την ανάγνωση στις γειτονιές της Αθήνας, καθώς και ο ζωτικός ρόλος των συγγραφέων στη δημοκρατική ανάπτυξη των κοινωνιών.

Αύριο Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 19:30, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η συγγραφέας διαβάζει αδημοσίευτα έργα της στην Ελλάδα -ποιητικά κολάζ και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» σε μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου. Τα ελληνικά κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια. Με τη Χέρτα Μύλερ θα συνομιλήσει ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής