Αποκαλυπτήρια για την προτομή του Γιώργου Ζαμπέτα στο Αιγάλεω

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στην πλατεία Δαβάκη στο Αιγάλεω, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Ζαμπέτα, του σπουδαίου συνθέτη, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού.

PACIFIC-SUN

Τον κόσμο υποδέχτηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω, που μαζί με τη Ρένα Στρούλιου ερμήνευσαν κομμάτια του μεγάλου δημιουργού.

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Γιάννα Χριστόγλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε σήμερα εδώ να τιμήσουμε τον Γιώργο Ζαμπέτα. Έναν μεγάλο καλλιτέχνη, που το δείχνουν τα έργα του και η εκτίμηση των συναδέλφων του, έναν μεγάλο Αιγαλιώτη. Έναν άνθρωπο που η πόλη τίμησε εν ζωή, με δύο μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ως Επίτιμο Δημότη (1988) και με την ονοματοδοσία πλατείας μετά θάνατον (1992)».

Επιπλέον υπογράμμισε, πως ο Γιώργος Ζαμπέτας συνέδεσε το Αιγάλεω με την υπόλοιπη χώρα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, και μάλιστα με το «Αιγάλεω CITY», που έγινε μέρος της καθημερινής αργκό, σύνθημα στα γήπεδα, πρότυπο μιμητισμού για άλλες περιοχές που ακολούθησαν. Κλείνοντας ευχαρίστησε το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» για την δωρεά της προτομής, που ανέθεσε τη φιλοτέχνησή της στον διακεκριμένο Κύπριο Γλύπτη, Γιώργο Μαυρογένη.

Στη συνέχεια ο Μάκης Μεταξάς, εκπρόσωπος του  Φώτου Φωτιάδη, διάβασε τον χαιρετισμό του, με τον οποίο περιέγραφε τη μεγαλοψυχία, την ευαισθησία και την ποιότητα του Γιώργου Ζαμπέτα στις δύσκολες στιγμές του κυπριακού λαού μετά την τουρκική εισβολή.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Κατερίνας Ζαμπέτα-Γαβριελάτου, η οποία περιέγραψε τον πατέρα της μέσα από τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Δημήτρη Χριστοδουλου: «Νομίζω ότι ο Γιώργος ο Ζαμπέτας, όπως όλοι οι μεγάλοι μας ρεμπέτες, συνεχίζει ουσιαστικά το δημοτικό τραγούδι … σ’ αυτό που λέμε ρεμπέτικο τραγούδι. Ο Ζαμπέτας μετέτρεψε το περιθωριακό ρεμπέτικο σε κοινό κτήμα όλου του λαού. Ένωσε το βυζαντινό τραγούδι με τη λεπτότητα της καντάδας του Ιονίου και παράλληλα επιτέθηκε με χλευασμό στα κοινωνικά φαινόμενα».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η ηθοποιός Μάρθα Βούρτση, η οποία μίλησε για τον Άνθρωπο Γιώργο Ζαμπέτα και την εγκατάλειψη που βίωσε από τον καλλιτεχνικό κόσμο τα τελευταία χρόνια της ζωής του και οι αδελφοί Αμπατζόγλου που έγιναν γνωστοί ως οι περίφημοι «χορευτές του Ζαμπέτα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι Γιάννης Μυστακόπουλος και Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Στέλιος Βασιλειάδης, Νίκος Νικητάκης, Γιώργος Παπαδιάς και Κώστας Φίλης, οι επικεφαλής παρατάξεων Γιάννης Γκίκας, Παναγιώτα Μερκουράκη-Νικολούδη και Λάμπρος Σκλαβούνος και οι Δημοτικοί Σύμβουλαοι Χάρης Αρώνης, Ράνια Βλάχου-Παναγιωτίδου, Γιάννης Δημομελέτης, Μάκης Ζάχαρης, Μαλάμω Μαστραγγελή-Κοσμίδου, Γιάννης Περράκης, Τάσος Σαράντου, Σταύρος Τασιόπουλος και Κώστας Χατζηκώστας, ο εγγονός –γιός του Μιχάλη– Γιώργος Ζαμπέτας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής