Καμίνης: Η ένταξη των μεταναστών πρέπει να αποφέρουν θετικό πρόσημο στις τοπικές κοινωνίες

Οι πολιτικές ένταξης μεταναστών και προσφύγων πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να αποφέρουν θετικό πρόσημο στις τοπικές κοινωνίες, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προσκεκλημένος του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan σε συνέδριο δημάρχων για τον ρόλο των ηγετών των πόλεων στη διαχείριση των μεγάλων σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων.

PACIFIC-SUN

Μιλώντας με θέμα «Στρατηγικές των σύγχρονων πόλεων στην ένταξη μεταναστών και προσφύγων», ο κ. Καμίνης περιέγραψε διεξοδικά την πολιτική που ακολουθεί η πόλη της Αθήνας στην απορρόφηση του προσφυγικού κύματος, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι μειονότητες απειλούνται από τον λαϊκισμό και οι τοπικές αρχές οφείλουν να τις προστατεύσουν» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας ότι με την κατασκευή της δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα, που φιλοξενεί 2.200 πρόσφυγες, και με την προσωρινή στέγη σε διαμερίσματα για 1.350 πρόσφυγες, η πόλη της Αθήνας και τηρεί τους διεθνείς κανόνες και συμβάλλει στην ομαλή ένταξή των προσφύγων στην κοινωνία. «Η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να δει τους πρόσφυγες ως απειλή αλλά ως ευκαιρία οικονομικής αναζωογόνησης κάποιων γειτονιών» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

«Οι πόλεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης δηλώνοντας ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Αθήνα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας ότι οι πόλεις με πολύ λιγότερα μέσα και πόρους κάνουν πολύ περισσότερα από τις κυβερνήσεις όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά γενικότερα στη διαχείριση των μεγάλων κοινωνικών θεμάτων.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan στην ομιλία του τόνισε ότι οι προοδευτικές πόλεις βρίσκουν κοινή γλώσσα στο προσφυγικό και σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης, εκεί που οι κυβερνήσεις διστάζουν, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που αποτύχει η προώθηση της πολιτικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων, τότε και το οικονομικό κόστος θα είναι μεγάλο.

Ο δήμαρχος του Άμστερνταμ κ. Eberhard van der Laan αναφέρθηκε στη στενή και πολύ αποδοτική συνεργασία που έχει η πόλη του με την Αθήνα, όπως και ίδιος με τον κ. Καμίνη, στην προώθηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.

Το ολοήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο του Λονδίνου και σύμφωνα με το σκεπτικό του δημάρχου Sadiq Khan οι ηγέτες των πόλεων μπορούν να διαδραματίσουν έναν αποφασιστικό ρόλο στην υποστήριξη ανθρώπων με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές και τρόπους ζωής ώστε να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι του Μπρίστολ Marvin Rees, του Ρότερνταμ Ahmed Aboutaleb, της Κοπεγχάγης Frank Jensen, της Στοκχόλμης Karin Wanngard, των Βρυξελλών Yvan Mayeur, του Όλσο Raymond Johansen, της Γάνδης Daniel Termont και της Βιέννης Michael Haupl.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής