Δούρου: Έμφαση στην καθιέρωση του μητροπολιτικού χαρακτήρα των Περιφερειών

PACIFIC-SUN

Έμφαση στη θωράκιση του αποτελεσματικού ρόλου των Περιφερειών μέσα από τη συνταγματική καθιέρωση της έννοιας της μητροπολιτικότητας, έδωσε χθες κατά την παρέμβασή της στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να απαλλαγούν οι Περιφέρειες από τους «θεσμικούς ανασταλτικούς παράγοντες», προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο.

Η ίδια αναφέρθηκε στην παράλειψη από τη χώρα μας της επέκτασης της επικύρωσης του Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον β’ βαθμό: «κάτι δικαιολογημένο για τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν δεν υπήρχε αιρετή δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, εντελώς αδικαιολόγητο σήμερα».

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης της Περιφερειάρχη:

  • Ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού μέσα απ’ την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, του Συντάγματος, του Καλλικράτη καθώς και μέσα από την εναρμόνιση με τα προτάγματα περί Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Ξεκαθάρισμα του τοπίου των σχέσεων μεταξύ κρατικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εμπλέκονται σε ένα θέμα καθημερινότητας του πολίτη, για μια απλή κυκλοφοριακή ρύθμιση, για παράδειγμα, 5 δημόσιοι φορείς.
  • Η συνταγματική κατοχύρωση της μητροπολιτικότητας στο άρθρο 102 του Συντάγματος θα λειτουργήσει καταλυτικά, καθιστώντας τις Περιφέρειες, μέσα από συνέργειες με άλλους ΟΤΑ, ενεργούς παράγοντες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Και παράλληλα θα επιλύσει ζητήματα επικάλυψης και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.
  • Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το αίτημα για συνταγματική κατοχύρωση της φορολογικής αποκέντρωσης: διασφαλίζει μέσα από την απόδοση δημόσιων πόρων από φόρους ή τέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών.
  • Ανάγκη διαμόρφωσης, για πρώτη φορά στη χώρα, μιας πολυεπίπεδης εθνικής πολιτικής για την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού μακριά από τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής