Σε πρόγραμμα αδελφοποίησης πόλεων ο Δήμος Πειραιά

PACIFIC-SUN

Στο πρόγραμμα αδελφοποίησης πόλεων της πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα & την Ενέργεια «Mayors Adapt» της Ε.Ε., επελέγη ο Δήμος Πειραιά, ο οποίος είναι μια εκ των 11 πόλεων από 7 χώρες της Ε.Ε., όπου, ανάλογα με τα κλιματολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τις κοινωνικό-οικονομικές και θεσμικές ιδιαιτερότητες, καθώς και τη γνώση του στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,  θα έρθει σε επαφή με άλλες πόλεις με στόχο την απόκτηση περαιτέρω γνώσης.

Οι επισκέψεις στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, οι οποίες θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο του 2017, θα συνδέσουν τις πόλεις που ξεκινούν το έργο της προσαρμογής τους, με Δήμους που είτε έχουν αναπτύξει επιτυχείς στρατηγικές για την προσαρμογή είτε βρίσκονται και αυτοί στην χάραξη της στρατηγικής.

Οι αδελφοποιημένες πόλεις είναι οι εξής:

  • Isola Vicentina (Ιταλία), Agueda (Πορτογαλία) και Andrano (Ιταλία) – Με θέμα την  αντιπλημμυρική προστασία.
  • Σεβίλλη (Ισπανία), Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) και Μπράγκα (Πορτογαλία) – Με θέμα την διαχείριση των υδάτων, τη διακυβέρνηση και τον προγραμματισμό.
  • ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ Μπρατισλάβα (Σλοβακία), της Βρέμης (Γερμανία) και Arnhem (Κάτω Χώρες) – με θέμα τον προγραμματισμό για την προσαρμογή, την εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών, και των αστικών θερμικών νησίδων.
  • ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ Murcia (Ισπανία) και Πειραιά (Ελλάδα) – με θέμα την αστική διαχείριση των υδάτων και την προσαρμογή στις ακραίες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρο Κόκκαλη ο Δήμος Πειραιά, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα, φαινόμενο θερμικής νησίδας (UHI), πλημμύρες από έντονη βροχόπτωση, άνοδος στάθμης θάλασσας, μεταναστευτικά ρεύματα κλπ. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τόσο τις υποδομές του Δήμου όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε πως, για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, η πρωτοβουλία Mayors adapt, προσέφερε σε πόλεις από όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε αδελφοποιήσεις, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων που στοχεύουν στην αύξηση της ικανότητας και των γνώσεων των δήμων, ώστε για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Οι επισκέψεις αδελφοποίησης συνδέουν πόλεις που αρχίζουν το έργο της προσαρμογής τους με Δήμους που έχουν ήδη αναπτύξει επιτυχείς στρατηγικές για να καταλάβουν πώς θα αντιμετωπίσουν τους κινδύνους για το κλίμα.

Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει στην Εθελοντική Πρωτοβουλία της Ε.Ε. «Σύμφωνο των Δημάρχων», την κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση, στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, με στόχο να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους, σκοπεύοντας να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 20% έως το 2020.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πειραιά, μετά την έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), ο Δήμος Πειραιά, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, ενέκρινε την προσχώρηση του Δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια που στη νέα του μορφή ονομάζεται Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΣΔΚΕ) και εξουσιοδότησε τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρο  Κόκκαλη, για την υπογραφή του και τις περαιτέρω ενέργειες.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής