Πραγματοποιήθηκε η 14η Τριμηνιαία Συνάντηση των Δήμων του Δικτύου Υγιών Πόλεων

Στο Δημαρχείο Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε η 14η Συνάντηση Εργασίας των Δήμων-μελών του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, που είναι Πιστοποιημένο Δίκτυο των Δήμων της χώρας μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) με την ευρεία συμμετοχή από 44 Δήμους-μέλη και περισσότερους από 70 Εκπροσώπους από τους Δήμους-μέλη του Δικτύου πανελλαδικά και άλλων φορέων.

kiziplast
pacificsun

Ο κ. Πατούλης, Πρόεδρος του Δικτύου και της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: « Ακολουθώντας τις αρχές και τους στόχους της ατζέντας για βιώσιμη ανάπτυξη, θέτουμε τις στρατηγικές για την υλοποίησή τους. Με την πολύτιμη συμβολή του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δικτύου είμαστε σε θέση να επικεντρωνόμαστε στις πολιτικές για την ψυχική υγεία και τη φυσική άσκηση και την εφαρμογή τους στις πόλεις μας».

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την πρώτη ενότητα όπου η κ. Παπαθανασοπούλου, Κοινωνιολόγος, Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, ενημέρωσε τους παριστάμενους για το Πρόγραμμα των Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, παρουσιάζοντας την πρόσφατη Εκπαιδευτική Συνάντηση των Συντονιστών που πραγματοποιήθηκε στο Τουρκού της Φινλανδίας.

Επιπλέον, η κ. Παπαθανασοπούλου αναφέρθηκε στην υλοποίηση, από τις Υγιείς Πόλεις της Ευρώπης, των αρχών και των στόχων της ατζέντας της βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 (Sustainable Development Goals 2030), όπως έχει ψηφιστεί από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και περιλαμβάνει 17 στόχους που αφορούν στην προαγωγή της υγείας.

Κατά την πρώτη ενότητα, παρουσιάστηκε από την κ. Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγο, Συντονίστρια Δ. Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής, η τελική πρόταση εκ μέρους του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πολιτική για την Ψυχική Υγεία.

Επίσης, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιούνται στο Δ. Αγ. Παρασκευής από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αργώ» των Δήμων Αγ. Παρασκευής και Παπάγου-Χολαργού από την κ. Πίσπα, Πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ καθηγητής κ. Τούντας και επικεντρώθηκε στους τρόπους υλοποίησης της πολιτικής για την ψυχική υγεία.

Στη δεύτερη ενότητα, η συζήτηση με συντονίστρια την κ. Λάβδα, μέλους του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση της τελικής πρότασης του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη Φυσική Άσκηση και ενεργό διαβίωση. Την παρουσίαση έκανε η κ. Σαμαρά, Δ/ντρια Κοινωνικής Προστασίας Δ. Αιγάλεω και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Επιπρόσθετα, ο καθηγητής Παν/μιου Θεσσαλίας κ. Κουστέλιος παρουσίασε τη διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων «Άθληση για όλους». Για την ίδρυση και ανάπτυξη των Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου κ. Παπασπυρόπουλος ο οποίος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση ενημερώνοντας τους παριστάμενους για τη λειτουργία αλλά και τις μέχρι τώρα δράσεις τους.

Στην Τρίτη και τελευταία ενότητα, με συντονιστή τον κ. Μακρυνό, Αντιπρόεδρο Β΄ του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Healthy PlacesHealthy Children της πόλης του Belfast στο οποίο μετείχε το 20ο Δημ. Σχολείο Ηλιούπολης με υπεύθυνη την κ. Γεωργοπούλου, Εκπαιδευτικό του σχολείου. Η παρουσίαση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιήθηκε από αντιπροσωπεία της ομάδας των μαθητών του σχολείου.

Στην ίδια ενότητα, παρουσιάστηκε από το Δ. Σπάτων-Αρτέμιδος Δρ. Παύλο Ιωακείμ, Γεν. Γραμματέα του Δήμου, θεματική χαρτογράφηση κινδύνων για τη δημιουργία ασφαλών σχολικών διαδρομών.

Τέλος, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε το 2015 με τη Δ/νση Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης αποτύπωσης για την προαγωγή της υγείας των εργαζομένων στους δήμους.

Τα αποτελέσματα εξέθεσαν η κ. Μοίρου, Προϊσταμένη Τμήματος Προαγωγής Υγείας, βλαπτικών παραγόντων ασφάλειας και εργονομίας του Υπουργείου Εργασίας και η κ. Στασινοπούλου, Ειδικός Παθολόγος από τη Δ/νση Ασφαλείας και Υγείας στην εργασία.

elatiriostrom

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here