ΠΚΜ: «Κάνε το Πλύσιμο των Χεριών σου Συνήθεια»

Με θέμα «Κάνε το Πλύσιμο των Χεριών σου Συνήθεια» (Make Handwashing a Habit), γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ως Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου.

PACIFIC-SUN

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει τα εξής:

Τα χέρια αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα στην μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών ορίστηκε η 15η Οκτωβρίου, με πρώτο εορτασμό τη 15η Οκτωβρίου 2008.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2008 Διεθνές Έτος Υγιεινής και θεμελίωσε ταυτόχρονα την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, με στόχο να ενισχύσει και να βελτιώσει τις πρακτικές υγιεινής. Την ημέρα αυτή του 2008, περίπου 120 εκατομμύρια παιδιά σε 70 χώρες του κόσμου έπλυναν ταυτόχρονα τα χέρια τους με νερό και σαπούνι σε μια ενέργεια παγκόσμιας εμβέλειας, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι με μια τέτοια απλή κίνηση μπορεί κάποιος να προστατέψει την υγεία του.

Η ημέρα σχεδιάστηκε για:

-Την προώθηση του πλυσίματος των χεριών με νερό και σαπούνι σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

-Να αναδείξει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της συνήθειας στην υγεία των ανθρώπων.

-Να δώσει την απαιτούμενη δημοσιότητα.

Το θέμα του 2016 είναι : «Κάνε το Πλύσιμο των Χεριών σου Συνήθεια» (Make Handwashing a Habit).

Το διαχρονικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές».

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι εκτιμάται ότι μειώνει τα περιστατικά διάρροιας κατά 30% και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού περίπου κατά 20% σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι απασχολούμενοι στην τροφοδοσία κλπ είναι οι ειδικές ομάδες στις οποίες το πλύσιμο των χεριών είναι πρωταρχικός κανόνας.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ εφαρμόζει ανελλιπώς από το 2011, στα παιδιά του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Υγιεινή των Χεριών», με στόχο την ενημέρωση και την ενθάρρυνση των παιδιών στο να αποκτήσουν αυτή την υγιεινή συνήθεια, ώστε να ενσωματώσουν το πλύσιμο των χεριών στην καθημερινότητά τους.

Η δράση αυτή έχει επεκταθεί, μέσω του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με την συνεργασία των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Ημαθίας πραγματοποίησαν φέτος ενημερωτική-εκπαιδευτική εκδήλωση για την Υγιεινή των Χεριών στα παιδιά των προσφύγων μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με διδακτικό και παράλληλα βιωματικό τρόπο. Συνεργάστηκαν με τους υπεύθυνους του κέντρου οι οποίοι παραχώρησαν το χώρο, επέβλεπαν τη τάξη και παρείχαν τον διαμεσολαβητή.

Η δράση αυτή ήταν επιτυχής και πρόκειται να ενταχθεί στις μελλοντικές δράσεις του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ.

Είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών να γίνει μια καθημερινή συνήθεια επειδή αποτελεί αποδεδειγμένα έναν από τους απλούστερους και ανέξοδους τρόπους πρόληψης διάδοσης μικροβίων. Θεωρείται η βάση της Υγιεινής και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής