Γ. Καμίνης: Αν δεν μεταρρυθμίσουμε τη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα»

PACIFIC-SUN

Οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δυνατότητες μητροπολιτικής διακυβέρνησης και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το οποίο οι Δήμοι καθίστανται ακόμη πιο υπεύθυνοι και χρήσιμοι στους πολίτες, ήταν τα θέματα της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Ο υπουργός τόνισε τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει καθημερινές επιπτώσεις στη ζωή χιλιάδων οικογενειών και την ανάγκη συνεννόησης και εμπιστοσύνης που οικοδομείται ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε το εξαιρετικά καλό και δημιουργικό κλίμα της συνάντησης. Τόνισε ακόμα ότι στο προσφυγικό, ο Δήμος Αθηναίων έχει την πιο προωθημένη από πλευράς ένταξης προσπάθεια, ώστε να περιοριστούν οι αποκλεισμοί.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε τη στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και για την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη. Ο υπουργός τόνισε ότι πολύ σύντομα το πολυνομοσχέδιο, φτάνει στη Βουλή. Υπογράμμισε μάλιστα  ότι η επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, θα έχει και αναπτυξιακό στόχο, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Αθηναίων, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών για την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Αθήνας, σημείωσε ότι σήμερα η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να δοθεί στους δήμους, είναι να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια και στις μεγάλες πόλεις η δυνατότητα μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι οι πόλεις προσφέρουν πολύ περισσότερα από εκείνα που είναι υποχρεωμένες και -πολλές φορές- που μπορούν για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και για τη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων, όπως το προσφυγικό. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να προσφέρει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει.

Ο κ. Κουρουμπλής προσκάλεσε τον κ. Καμίνη  να συμμετάσχει σε ημερίδα του Υπουργείου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια για τη Θεσμική Ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που προωθεί το υπουργείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο υπουργός ζήτησε από τον κ. Καμίνη, κατά τις συναντήσεις με ειδικούς επιστήμονες, Δημάρχους και την ΚΕΔΕ να μεταφέρει την εμπειρία ενός μεγάλου Δήμου,  ώστε να κωδικοποιηθούν καλές πρακτικές και ένα πλαίσιο πολιτικής για την μητροπολιτική διακυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ευχαριστώ τον υπουργό για την τιμή που μας έκανε να μας επισκεφθεί στο δήμο. Θίξαμε αρκετά ζητήματα. Πρώτα από όλα το θέμα του εκκρεμούντος πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιέχει πολλές διατάξεις που αφορούν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και το δήμο της Αθήνας ειδικότερα. Συζητήσαμε και το επόμενο βήμα που θα πρέπει να είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά μου επανέλαβα αυτό που λέω εδώ και πολλά χρόνια: ότι μπορούμε να πάμε σε μία πιλοτική μεταρρύθμιση. Κάποιοι δήμοι που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες και να καταστούν πιο υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες. Όλα αυτά θα τα δούμε εν ευθέτω χρόνο, από την στιγμή που θα έχουμε λύσει τα πρώτα προβλήματα του πολυνομοσχεδίου. Αν δεν μεταρρυθμίσουμε τη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα και τουλάχιστον τη δημόσια διοίκηση, που είναι από τα μεγάλα προβλήματά της».

Π. ΚΟΥΡΟΥMΠΛΗΣ: «H πατρίδα διέρχεται μία βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που οι επιπτώσεις της είναι καθημερινές, ζωντανές στην ζωή χιλιάδων οικογενειών, χιλιάδων ανθρώπων. Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν συνεργασίες και συνεννοήσεις. Είναι πολυτέλεια οι κόντρες, οι τριβές και οι κοκορομαχίες. Η ευθύνη όλων μας είναι να μην πετροβολούμε την ευθύνη του καθενός που είναι απέναντί μας αλλά να βρούμε κοινούς τόπους. Σήμερα έχουμε άλλη μία προσθήκη στην σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομείται ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεώρησα υποχρέωση να γίνει αυτή η επίσκεψη στον πρώτο δήμο της χώρας. Η αποδοχή της πρότασης απο τον δήμαρχο ήταν εξαιρετικά θετική. Η συζήτηση  που έγινε με τον δήμαρχο αλλά και με τους συνεργάτες μας ήταν σε ένα εξαιρετικά καλό και δημιουργικό κλίμα. Συζητήσαμε αυτά τα ζητήματα που έθεσε ο δήμαρχος αλλά και καθημερινά ζητήματα. Το προσφυγικό όπου ο δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει την πιο προωθήμενη από πλευράς ένταξης προσπάθεια, ώστε να μπορέσουν μέσα από αυτή  την προσπάθεια την οποία θεωρώ την καλύτερη της ενσωμάτωσης όλων αυτών των ανθρώπων,  να περιορίσουμε τις επιπτώσεις άλλου είδους αποκλεισμών που ενδημούν και λειτουργούν σε αυτά τα ζητήματα. Συζητήσαμε όλο αυτό το πλαίσιο της συενννόησης και της συνεργασίας του υπουργείου με το δήμο και νομίζω ότι σε ένα τέτοιοι πνεύμα καθιερώνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες και πρωτοβουλίες, γιατί εκείνο που έχει αξία είναι αυτή τη στιγμή έχοντας ο καθένας μας κάποιους ρόλους πρέπει να αποδειχθούμε χρήσιμοι για την κοινωνία και τους απλούς ανθρώπους».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής