Πως θα προστατεύσουμε τα μάτια μας το καλοκαίρι;

PACIFIC-SUN

Οι βουτιές στη θάλασσα και τις πισίνες, αλλά και σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες το καλοκαίρι, χρειάζονται προσοχή, καθώς οι μολύνσεις και η υπεριώδης ακτινοβολία καραδοκούν για να πλήξουν τα μάτια μας. Οι μολύνσεις των ματιών είναι πιο συχνές το καλοκαίρι από ότι τον υπόλοιπο χρόνο! Η σύσταση αφορά όλους τους ανθρώπους καθώς όλες οι ηλικίες είναι επιρρεπείς στις μολύνσεις αλλά κυρίως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους χρήστες των φακών επαφής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας.

ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Οι εποχικές αλλεργίες είναι πιο συχνές το καλοκαίρι λόγω της γύρης και της ανθοφορίας των δένδρων, αλλά και από το γεγονός ότι αυξάνονται σημαντικά οι δραστηριότητες των ανθρώπων στην ύπαιθρο. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι το κοκκίνισμα των ματιών.
Επίσης, μπορεί να υπάρχει πρήξιμο στα βλέφαρα και στον επιπεφυκότα και δακρύρροια.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Εάν γνωρίζουμε το αλλεργιογόνο που μας προκαλεί αλλεργία στα μάτια, μπορούμε να προστατευθούμε αποφεύγοντας την έκθεσή μας σε αυτό. Επίσης, χρειάζεται να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε το τρίψιμο των ματιών γιατί με αυτό εκλύεται μια ουσία που λέγεται ισταμίνη, η οποία επιδεινώνει τα συμπτώματα της αλλεργίας. Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας γίνεται με κατάλληλα αντιαλλεργικά κολλύρια, τα οποία θα συστήσει ο οφθαλμίατρος σας!

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, μπορεί άμεσα να ανακουφιστεί με κρύες κομπρέσες καθώς επίσης και με πλύσιμο των ματιών, με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει άφοβα τεχνητά δάκρυα με τα οποία ξεπλένονται τα αλλεργιογόνα από τα μάτια και ανακουφίζεται κανείς από την αίσθηση του ξένου σώματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ  ΘΑΛΑΣΣΑ
Συχνές επίσης είναι οι μολύνσεις των ματιών το καλοκαίρι σε πισίνες και θάλασσα. Προληπτικά καλό είναι να χρησιμοποιούμε μάσκα ή κολυμβητικά γυαλιά και να μην ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα στην πισίνα. Οι πισίνες θα πρέπει να χλωριώνονται για να μην αναπτύσσονται μικρόβια. Έστω κι αν μια πισίνα είναι καλά χλωριωμένη, καλό είναι να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα σε αυτήν, γιατί το χλώριο μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό των ματιών και μία πάθηση η οποία ονομάζεται στικτή κερατίτιδα. Στις πισίνες μπορεί να υπάρχει ένα πρωτόζωο το οποίο ονομάζεται ακανθαμοιβάδα και το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση του κερατοειδούς.

Τα βασικά συμπτώματα της μόλυνσης των ματιών είναι:
– Κοκκίνισμα
– Πόνος
– Πυώδεις εκκρίσεις
– Ευαισθησία στο φως
– Θολή όραση

Φωτογραφία: pressfoto / Freepik
Φωτογραφία: pressfoto / Freepik

ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε οφθαλμίατρο, τότε καλό θα είναι να προμηθευθεί από το φαρμακείο τεχνητά δάκρυα.

Οι χρήστες φακών επαφής καλό θα ήταν να κολυμπούν χωρίς τους φακούς τους ή σε περίπτωση που τους χρησιμοποιούν να αποφεύγουν να ανοίγουν τα μάτια τους μέσα στο νερό.

Το καλοκαίρι παρατηρείται στη χώρα μας αύξηση των μυκητιάσεων του κερατοειδούς οι οποίες είναι πολύ σοβαρές, δεν ανταποκρίνονται σε κοινά αντιβιοτικά και μπορούν να επιδεινωθούν απειλώντας την όραση με τη χρήση κορτιζόνης. Οι χρήστες φακών επαφής χρειάζεται να διακόπτουν άμεσα τους φακούς με την έναρξη των συμπτωμάτων και να εξετάζονται άμεσα από οφθαλμίατρο.

Γυαλιά ηλίου: Η χρήση γυαλιών ηλίου επιβάλλεται σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στα παιδιά και στα νήπια, γιατί οι βλάβες των ματιών είναι αθροιστικές. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι τα 18 χρόνια, τα μάτια μας έχουν δεχθεί το 80% του συνόλου της ακτινοβολίας που θα δεχθούμε στη διάρκεια της ζωής μας, τόσο επειδή περνάμε περισσότερη ώρα στο ύπαιθρο, αλλά και γιατί,  ο φακός του ματιού φιλτράρει λιγότερο την υπεριώδη ακτινοβολία και η κόρη του ματιού είναι μεγαλύτερη.

Για αυτό πρέπει να φοράμε μεγάλα γυαλιά που καλύπτουν περιμετρικά τα μάτια και δεν αφήνουν μεγάλα κενά. Για όσους περνούν πολλές ώρες στη θάλασσα ή στην άσφαλτο καλό είναι να προτιμούν polarized φακούς, οι οποίοι απορροφούν και το ανακλώμενο φως. Η μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση όγκων, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή ευτυχώς πιο σπάνια σε μελάνωμα. Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί καταρράκτη και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πάθηση πολύ συχνή στην τρίτη ηλικία. Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη ή πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι σημαντικό να προφυλάσσονται φορώντας απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΥΑΛΙΩΝ ΟΡΑΣΕΩΣ
Στις μέρες μας, πολλά παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία χρειάζεται να φορούν γυαλιά οράσεως ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε αμετρωπία τους. Για να φτάσουν όμως σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος. Ο προληπτικός έλεγχος πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο και ξεκινάει από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και συνεχίζει στον έκτο μήνα, στο πρώτο χρόνο, στο τρίτο, στο πέμπτο και μετά ανά έτος. Όταν γίνει η διάγνωση και το παιδί χρειάζεται τη βοήθεια γυαλιών οράσεως, τότε ο γονέας οφείλει να το οδηγήσει σε ένα οπτικό κατάστημα.

Ποια είναι όμως τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη;
Αρχικά πρέπει να δοθεί προσοχή στο σκελετό. Στη περίπτωση που το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία και η μυτούλα του δεν έχει σχηματιστεί ακόμα, καλό είναι να προτιμηθούν σκελετοί που έχουν επιρρίνια (συνήθως μεταλλικοί). Αυτό θα βοηθήσει στο να στέκονται σταθερά τα γυαλιά στο προσωπάκι του. Σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως είναι η σχολική, προτιμούμε τους κοκάλινους σκελετούς οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος του προσώπου που θα κάθεται ο σκελετός. Σε καμία περίπτωση το παιδί δε πρέπει να κοιτάζει πάνω από το σκελετό. Αυτό το επιτυγχάνει ο οπτικός με τη σωστή εφαρμογή του σκελετού στο πρόσωπό του παιδιού, με αποτέλεσμα να κοιτάζει από τα κέντρα των φακών. Ο σκελετός δεν πρέπει να προεξέχει κροταφικά από το πρόσωπο, ούτε να στηρίζεται στα μαγουλά του. Πρέπει σχεδόν να μη καταλαβαίνει ότι τον φοράει.

Το υλικό του φακού που επιλέγουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οργανικό και ακόμα καλύτερα, αν το παιδί είναι πολύ ζωηρό, polycarbonate. Έτσι, οι φακοί δε σπάνε εύκολα όπως αυτοί από κρύσταλλο.

Ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες, που στην αρχή βγάζουν τα γυαλιά τους και δε τα θέλουν, υπάρχουν ειδικά κορδονάκια τα οποία εφάπτουν στο κεφαλάκι και τα κρατάει σταθερά.

Από τη στιγμή που το παιδί φορέσει γυαλιά, θα πρέπει να εξετάζεται συχνά από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος θα κρίνει αν και πότε αυτά θα πρέπει να αλλαχθούν. Τα νήπια συνήθως εξετάζονται κάθε 6 – 12 μήνες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά κάθε δύο χρόνια περίπου.

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΥΑΛΙΩΝ ΗΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Για να θεωρηθεί ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου ιδανικό, θα πρέπει να έχει:
– Πιστοποίηση ποιότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ένδειξη CE mark).
– Πιστοποίηση ποιότητας απορροφητικότητας φακών από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UVA και UVB) με αυτοκόλλητο UV προστασίας 100%. Τυπικά η απορροφητικότητα θα πρέπει να είναι το λιγότερο 85%, ενώ για τους ηλικιωμένους χρήστες και λόγω της μικρότερης διαμέτρου της κόρης χρειάζονται γυαλιά μικρότερης απορροφητικότητας.
– Υλικό και χρωματισμός κρυστάλλων ίδιο και για τα δύο μάτια.
– Φακούς άθραυστους.

Επιπλέον, θα πρέπει να:
– Μην παρεμποδίζεται η χρωματική αντίληψη των χρηστών (ιδιαιτέρα κατά την οδήγηση).
– Μη μειώνουν την οπτική ευκρίνεια.
– Να επιλέγεται η κατηγορία των φακών ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής όπου κατοικούμε. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, η κατηγορία 3 είναι η ενδεδειγμένη. Στα μεγάλα υψόμετρα με πολύ έντονη ηλιοφάνεια συστήνεται η κατηγορία 4.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα γυαλιά ηλίου εκτός από αισθητικά ωραία και οικονομικά θα πρέπει να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία για την υγεία και φροντίδα των ματιών μας.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής