Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

PACIFIC-SUN

Έτοιμη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, δηλώνει ότι βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να διασφαλίσει αποτελεσματική αντιπυρική προστασία στη βάση της πρόληψης και του συντονισμού.

Από τις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τους Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, Ανατολικής Αττικής, Αθήνας και Πελοποννήσου, με αντικείμενο το συντονισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίστηκαν ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου 2016.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής μετείχε στα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, την άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2016» του Πυροσβεστικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε στον Υμηττό, σε συνάντηση του Φορέα της Πάρνηθας για την αντιπυρική περίοδο και στα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων. Είχε ενημερωτική συνάντηση σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία με μελισσοκόμους στους οποίους παρείχε οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο στην Ανατολική Αττική.

Τέλος, συμμετείχε στην καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο 2016 με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), στο Χαλάνδρι.

Ακολουθώντας τις σχετικές διαδικασίες, απευθύνθηκε στον ΟΣΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να προχωρήσουν στον καθαρισμό της ξηρής φυτικής βλάστησης, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου υφίστανται αρκετά καλώδια σε ορεινό όγκο που περνούν κάτω από δασικές εκτάσεις και υπάρχει εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επίσης, ενημέρωσε άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και Δήμους για θέματα που σχετίζονται με ενέργειες αρμοδιότητάς τους στα πλαίσια  της αντιπυρικής περιόδου και απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα προς τις εγκαταστάσεις που υπάγονται στην οδηγία Seveso προκειμένου να προχωρήσουν και εκείνες σε όλες τις σχετικές ενέργειες εντός των χώρων τους.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας μετείχε σε ενημερωτικές δράσεις και πιλοτικά προγράμματα με στόχο την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα:

Προχώρησε στη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα «Εθελοντισμός Πολιτικής Προστασίας» σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων. Στόχος της δράσης αυτής, ήταν η ενημέρωση των εμπλεκόμενων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υπαλλήλων των Δήμων, η ενίσχυση της δεξιότητας επικοινωνίας και της δυνατότητας κινητοποίησής τους για την πραγμάτωση της βέλτιστης συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των υπηρεσιών και των εθελοντικών ομάδων.

Στελέχη της Διεύθυνσης παρακολούθησαν πιλοτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) με αντικείμενο την ενημέρωση μαθητών για οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες. Ακολούθησαν ενημερωτικές συναντήσεις και συμπλήρωση ερωτηματολογίων με μαθητές της Β’ Γυμνασίου σε σχολεία.

Σε ό,τι αφορά στον οργανωτικό τομέα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αττικής, ζήτησε από τις εθελοντικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο Μητρώο της ΓΓΠΠ τα μέλη αυτών που έχουν εκπαιδευτεί από την Πυροσβεστική, καθώς και τα οχήματα αυτών, και κατέγραψε τις αποκρίσεις των εθελοντικών ομάδων ενημερώνοντας το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεπώς σήμερα υπάρχει πληρέστερη εικόνα των δυνάμεων που μπορούν να δράσουν κάτω από την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθιστώντας έτσι δυνατή την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δυναμικού των Εθελοντικών Οργανώσεων.

Επίσης, είχε συχνές συναντήσεις με εθελοντικές οργανώσεις για την οργάνωση και το συντονισμό των δράσεων τους, με έμψυχο δυναμικό και μέσα, κατά την αντιπυρική περίοδο. Στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί Μητρώο Μηχανημάτων για Φυσικές Καταστροφές και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα διατεθούν οι αντίστοιχοι πόροι.

Επιπροσθέτως, μετά από σχετικό έγγραφο που απηύθυνε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής προς την ΓΓΠΠ για την εφαρμογή του άρθρου 118 (14Ι) του ν. 4249/14, προκλήθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε αποδεκτή και από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη και την αστική ευθύνη των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής