«Πολεμικά παιχνίδια» στην παιδική ηλικία

Τα πολεμικά παιχνίδια στην προσχολική και σχολική ηλικία συμπεριλαμβάνονται στις αυθόρμητες δραστηριότητες των παιδιών και αποτελούν έναν τρόπο επικοινωνίας με τους συνομηλίκους τους.

PACIFIC-SUN

Τα παιδιά μεταξύ άλλων αυτοσχεδιάζουν, ρίχνουν βόμβες, κυνηγούν τους κακούς, πηδούν επάνω στα έπιπλα, και πολλές φορές μιμούνται τις κινήσεις διαφόρων ηρώων. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο το παιχνίδι του πολέμου, τους επιτρέπει να εκφράσουν ελεύθερα την επιθετικότητα τους, τόσο προς τα άλλα παιδιά, όσο και προς τον εαυτό τους. Τα παιχνίδια αυτά έχουν αξία απελευθερωτική και αποτελεί αν θέλετε μία μορφή εκτόνωσης.

Η όλη οργάνωση της επιθετικότητας, η αντίσταση, η δυσκολία που αντιμετωπίζει, η τροπή σε φυγή, βοηθούν ακόμα τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Όταν το παιδί υποδύεται το ρόλο του «κακού», μέσα από το παιχνίδι εξωτερικεύει την επιθετικότητά του χωρίς να έχει ενοχές. γιατί αυτά αποδίδονται στον φανταστικό ήρωα που ενσαρκώνει.

Ωστόσο εσείς δεν χρειάζεται να ενισχύετε το πολεμικό παιχνίδι με τη συμπεριφορά σας. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε στα μικρά αγοράκια σας, μόνο παιχνίδια απομιμήσεις πολεμικών όπλων ή να τους να παρακολουθούν ταινίες, οι οποίες περιέχουν σκηνές βίας και δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία και την ψυχική τους ωριμότητα.

Εαν ένα παιδί ενασχολείται επίμονα και μόνιμα με παιχνίδια βίας, τότε και η συμπεριφορά του προς τους γύρω του θα είναι επιθετική. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι ζούμε στην ηλεκτρονική εποχή, η τάση των παιδιών για τη βία ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αφού τα βίαια βιντεοπαιχνίδια έχουν εισβάλει στη ζωή τους.

Από τον τίτλο τους και μόνο ορισμένα από αυτά τα παιχνίδια προδιαθέτουν για σειρά βίαιων καταστάσεων. Απεικονίζουν τέρατα, δολοφονίες, σκηνές τρόμου και ο σκοπός τους είναι να σκοτώσεις όσο μπορείς περισσότερους, και να μη σε σκοτώσουν προκειμένου να βγεις νικητής. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί βρίσκεται σε ένταση και είναι σύνηθες φαινόμενο η αϋπνία.

Από τους γονείς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τη σωστή επιλογή παιχνιδιού, γιατί υπάρχουν και παιχνίδια που εισάγουν το παιδί στον κόσμο την πληροφοριών και της γνώσης και το ψυχαγωγούν κατάλληλα, ενώ ταυτόχρονα το βοηθούν στον οπτικοκινητικό συντονισμό και στην απόκτηση ταχύτητας.

Να αγοράζετε λοιπό, παιχνίδια που αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού και να εξετάζετε πάντα το περιεχόμενό τους. Να καθορίζετε το χρόνο που θα ασχολείται το παιδί με τα βιντεοπαιχνίδια και να υπολογίζετε ότι ο χρόνος αυτός δε θα πρέπει να υπερβαίνει τη μισή, με μία ώρα.

Μην επιτρέπεται στα παιδιά να παίζουν όταν είναι σε ένταση ή πριν πάνε για ύπνο. Όταν γίνεται κατάχρηση του παιχνιδιού μπορεί να προκληθεί στο παιδί αϋπνία, κούραση και ψυχική ένταση.

Πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας με λόγια και με το παράδειγμά σας να αθλείται, γιατί μην ξεχνάτε άτι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Σκεφτείτε λοιπόν τι αντίκτυπο έχει όταν σας βλέπουν αφοσιωμένους και προσηλωμένους παθητικά μπροστά στην τηλεόραση να παρακολουθείτε ανελλιπώς το αγαπημένο σας σίριαλ. Επόμενο είναι ότι και αυτά θα δείξουν την ανάλογη αφοσίωση στο αγαπημένο τους πολεμικό παιχνίδι.

Για να αποφύγετε τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν, αφιερώστε λίγο χρόνο στο παιδί σας σε καθημερινή βάση, γιατί έχει ανάγκη από την επικοινωνία και την καθοδήγηση του γονέα.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής