Νικήτριες και στην κρίση… οι γυναίκες

PACIFIC-SUN

Η αφετηρία της εξελίξεως της κομμωτικής τέχνης, είναι χαμένη στα βάθη των αιώνων. Δεν θα ήταν όμως καθόλου παράτολμο να πιστεύουμε ότι η γέννηση της τέχνης αυτής, χρονολογείται και συνταυτίζεται με την γέννηση και την δημιουργία του πρώτου θηλυκού όντος, της γυναίκας.

Είναι δε σχεδόν βέβαιον, ότι με την φιλαρέσκεια πού την χαρακτηρίζει, την φιλοκαλία που ενυπάρχει στην φύση της και την τάση που έχει να διορθώνει κάθε τι μη καλαίσθητο, ώστε να μπορεί να ελκύει και να εντυπωσιάζει, υπήρξε (η γυναίκα) μάλλον, η πρωτοπόρος εργάτιδα μίας συνεχώς εξελισσόμενης και ωραιότατης αισθησιακής τέχνης.

Δείγματα που πείθουν για την ύπαρξη της τέχνης αυτής, υπάρχουν από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Επί των ημερών των Φαραώ, οι Αιγύπτιες αριστοκράτισσες θεωρούσαν απαραίτητη την κομψή και περιποιημένη κόμη. Οι δε απεικονίσεις και τα ευρήματα που υπάρχουν, μας πείθουν ότι οι ασχολούμενοι τότε με την τέχνη, δεν υστερούσαν καθόλου σε επιδεξιότητα και φαντασία.

Στην Αρχαία Ελλάδα η κομμωτική ήταν γνωστή και είχε εξέχουσα θέση στην καθημερινή ατομική περιποίηση των ιερών προγόνων μας, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι πολλοί περίφημοι καλλιτέχνες απαθανάτισαν επάνω σε γλυπτά η αγγεία διάφορους τύπους κομμώσεων.

Στην Μινωική και Μυκηναϊκή εποχή, οι γυναίκες των κατωτέρων κοινωνικών τάξεων, είχαν τα μαλλιά τους γύρω από το κεφάλι σπειροειδώς διατεταγμένα και συνήθιζαν να τα στολίζουν με καρφίτσες και άλλα διαδήματα. Οι αριστοκράτισσες όμως, όπως αποδεικνύεται και από τις τοιχογραφίες της Κνωσού, οι λεγόμενες «Κυανές Κυρίες» οι οποίες ήταν οι κυρίες των τιμών, παρουσιάζονται με πλούσια κόμη στολισμένη με ολόχρυσα περιδέραια, με πλούσιες μπούκλες και ωραιότατο κότσο στον αυχένα.

Αυτά όσον αφορά τις γυναίκες της Αρχαίας Ελλάδος, την καλαισθησία και φιλοκαλία τους, καθώς και το αποδεδειγμένα υψηλό επίπεδο της αισθητικής τους. Αλλά και για τους άνδρες της εποχής εκείνης, κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί σοβαρά ότι ήταν «παραμελημένοι» η στερούντο καλαισθησίας και επινοήσεων σχετικά με την κόμη τους. Τα κριτήρια βάσει των οποίων εγένετο η «επιλογή», ήταν κυρίως η ηλικία και το κοινωνικό επίπεδο. Με βάση λοιπόν αυτά τα κριτήρια, έχουμε και τις ανάλογες επινοήσεις, εμπνεύσεις και διαφορές τόσο στην κόμη αυτή καθ’ αυτή, όσο και στο πρόσωπο με ποικιλία τύπων ξυρίσματος.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος (άνδρας ή γυναίκα), είχε ως βασική προτεραιότητα στη καθημερινότητά του, να φροντίζει για την όμορφη εμφάνισή του, διότι η αξιοπρεπής εμφάνιση αποτελεί βασικό στοιχείο πολιτισμού ενός ανθρώπου και κατ΄επέκταση και ενός λαού. Πολύ περισσότερο δε η γυναίκα, η οποία από την φύση της θέλει αλλά και επιβάλλεται να αναδεικνύει την ομορφιά της και ταυτόχρονα να καλύπτει τις όποιες ατέλειες μπορεί να υπάρχουν, μέσα από την τέχνη της κομμωτικής, του μακιγιάζ, της ονυχοπλαστικής και του μανικιούρ–πεντικιούρ.

Σήμερα οι επαγγελματίες της ομορφιάς (κομμωτές– κομμώτριες, μακιγιέρ, μανικιουρίστες) είναι οι προνομιούχοι της εποχής, διότι όσο υπάρχουν άνθρωποι και κυρίως γυναίκες, θα έχουν την ανάγκη να περιποιηθούν τον εαυτό τους (ακόμη και στον…πόλεμο), αλλά δεν μπορούν μόνοι τους!!!! Πρέπει κάποιος άλλος να το κάνει για αυτούς και αυτός δεν είναι άλλος από τον επαγγελματία της ομορφιάς. Άλλωστε η εποχή μας έχει χαρακτηρισθεί ως η εποχή των τεχνών (αφού οι επιστήμονες πολύ δύσκολα βρίσκουν πλέον δουλειά, αν τελικά βρουν) και σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έγιναν την τελευταία πενταετία σε όλο τον κόσμο σχετικά με τα επαγγέλματα που θα σβήσουν ή που θα επιβιώσουν, η κομμωτική έρχεται σταθερά πρώτη σε όλες τις έρευνες ως η πιο δημοφιλής τέχνη με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης παγκοσμίως!

Για όσους λοιπόν έχουν καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις, τώρα φαίνεται ότι είναι η ώρα τους, ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΗ ΚΡΙΣΗ, ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας παλιές ή νέες εσωτερικές διαθέσεις και επιθυμίες, αλλά και τις σημερινές ευκαιρίες μέσα από τις ευνοϊκές οικονομικά και σύντομες χρονικά λύσεις που υπάρχουν, με άμεσα θετικά αποτελέσματα στην…τσέπη του επαγγελματία της ομορφιάς. Επειδή λοιπόν ποτέ δεν είναι αργά, μία αποφασιστική και ώριμη σκέψη, μπορεί να αποδειχθεί…..χρυσοφόρα!

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής