Συνήθεις ερωτήσεις για τη διατροφή του σκύλου

PACIFIC-SUN

Γιατί η καλή διατροφή είναι σημαντική;
Είναι πολύ σημαντικό το ζώο µας να απολαμβάνει µια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, μέταλλα και βιταμίνες. Και φυσικά το νερό θα πρέπει να χορηγείται σε απεριόριστη ποσότητα. Οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες προσφέρουν στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια. Τα μέταλλα εµπλέκονται στην καλή και εύρυθμη λειτουργία του νευρομυικού συστήματος, οι δε βιταμίνες μετέχουν σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες που συµβαίνουν στο σώμα του ζώου. Όσο για το νερό, είναι το πιο σημαντικό συστατικό στη διατροφή του σκύλου όπως και του ανθρώπου. Το 60% του βάρους ενός σκύλου είναι νερό.

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου;
Τα κουτάβια ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών πρέπει να ταΐζονται τουλάχιστο 4 φορές την ημέρα. Στη συνέχεια και μέχρι την ηλικία των 5-6 μηνών, τα γεύματα μειώνονται στα 3 την ημέρα και μετά και μέχρι την ενηλικίωση στα 2 γεύματα. Μετά την ενηλικίωση (10-15 μηνών, ανάλογα µε το μέγεθος και τη φυλή) ένας σκύλος μπορεί να τρώει 1-2 φορές την ημέρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα σκυλιά αρέσει η ρουτίνα γι’αυτό καλό είναι να καθιερώνουμε συγκεκριμένη ώρα φαγητού καθημερινά. Προσοχή, το φαγητό στο πιατάκι του δεν πρέπει να παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 20-30’. Πέραν αυτής της ώρας ο σκύλος δεν τρώει, αλλά παίζει. Επιπλέον, την περίοδο που είναι ζεστός ο καιρός, από µόνοι τους οι σκύλοι μειώνουν τη συχνότητα των γευμάτων και την ποσότητα του φαγητού.

Πόσο πρέπει να τον ταΐζω;
Η ποσότητα φαγητού που τρώει ένας σκύλος δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κατ’ αρχήν από την ηλικία του. Διαφορετικές ανάγκες έχει ένα νεαρό από ένα ενήλικο ή ένα ηλικιωμένο. Επίσης αυξημένο πρέπει να είναι το φαγητό σε  ένα έγκυο, σε ένα ζώο που θηλάζει αλλά και σε ένα ζώο που ασκείται έντονα. Σε κάθε περίπτωση χορηγούµε µια καλής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας τροφή, συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, για την ποσότητα που πρέπει να φάει το ζώο µας ανάλογα µε την ηλικία και το βάρος του, και έχουμε πάντα υπόψη τη σωματική του δραστηριότητα (αν π.χ. δε βγαίνει καθόλου βόλτες θα πρέπει να τρώει λιγότερο από αυτό που προτείνεται απάνω στην τροφή).

Είναι σωστό να του δίνω κόκαλα;
ΟΧΙ! Δεν είναι στη φύση του να τρώει κόκαλα. Είναι σαρκοφάγο ζώο όχι οστεοφάγο. Αναγκάστηκε να αρκείται στα αποφάγια του ανθρώπου-συντρόφου του γιατί µόνο έτσι θα μπορούσε να επιβιώσει δίπλα του. Τα κόκαλα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε όλο το μήκος του πεπτικού συστήματος. Σφηνώνουν ανάμεσα στα δόντια, ερεθίζουν τον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό έντερο, προκαλούν δυσκοιλιότητες, έμφραξη, διάτρηση, μείωση της κινητικότητας του εντέρου ή το αντίθετο, δηλαδή διάρροιες, συχνά αιμορραγικές. Πιο επικίνδυνα όλων, τα κόκαλα από κοτόπουλο, κουνέλι και κυνήγι.

Τι πρέπει να τρώει;
Υπάρχουν οι τροφές του εμπορίου (κροκέτες και κονσέρβες) και το σπιτικό φαγητό. Υπάρχει και η B.A.R.F. Στην τελευταία δε θα αναφερθώ σήμερα γιατί θα ασχοληθώ αποκλειστικά μαζί της σε άλλο άρθρο (δεν είμαι αρνητική, έχω όμως αντιρρήσεις σχετικά µε τον τρόπο παρασκευής και διακίνησής της). Από τις υπόλοιπες τροφές, σαφώς και προτιμάμε μια τροφή ειδική για σκύλο, καλής ποιότητας, ισορροπημένη, που να καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του ζώου µας. Με το μαγειρεμένο φαγητό η αλήθεια είναι ότι δεν το καταφέρνουμε αυτό. Είναι σίγουρα πιο νόστιμο αλλά περιέχει στη σωστή αναλογία τις πρωτεΐνες, το λίπος και τις βιταμίνες που χρειάζεται για τις ημερήσιες ανάγκες του;

Πότε ξεκινάω να του δίνω τροφή για κουτάβια;
Τα κουτάβια καλό είναι να θηλάζουν τουλάχιστο για 40 ημέρες. Σ’αυτό το διάστημα παίρνουν από τη μάνα όλα τα απαραίτητα συστατικά για να αναπτυχθούν σωστά αλλά και να «χτίσουν» την άμυνά τους. Στη συνέχεια και µε την έκφυση των νεογιλών δοντιών η μάνα αρχίζει να τα απομακρύνει από μόνη της γιατί την ενοχλεί ο θηλασμός επειδή την τραυματίζουν. Τότε το κουτάβι πρέπει να φάει μία τροφή µε πολλές πρωτεΐνες, μέτρια σε λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες. Η μετάβαση μπορεί να γίνει σταδιακά µε την προσθήκη ειδικού γάλατος στην τροφή για να μουλιάσει ή ακόμα και χλιαρού νερού. Η ποσότητα που χορηγούµε είναι η ενδεικνυόμενη από τον κατασκευαστή. Δεν το αφήνουμε να φάει όσο θέλει γιατί τα κουτάβια είναι λαίμαργα και τρώνε ακόμα και όταν δεν πεινάνε. Μετά τον απογαλακτισμό δεν έχουν ανάγκη άλλο γάλα. Ιδιαίτερα το αγελαδινό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, συχνά δημιουργεί διάρροιες στο κουτάβι λόγω δυσανεξίας της λακτόζης που περιέχει. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα εφόσον η τροφή είναι καλή.

Μέχρι πότε θα τρώει τροφή για κουτάβια;
Η ηλικία διαφέρει και εξαρτάται από τη φυλή του ζώου, γιατί η σωματική ωριμότητα επέρχεται πιο νωρίς στα μικρόσωμα σε σχέση µε τα μεγαλόσωμα. Χοντρικά από την ηλικία των 9 μηνών ως και αυτή των 18 μηνών για κάποιες ράτσες, γίνεται η σταδιακή μετάβαση στη μόνιμη τροφή τους.

Πως θα του αλλάξω το φαγητό;
Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές γιατί μπορεί να του προκαλέσουμε πεπτικά προβλήματα. Σταδιακά αναμιγνύουμε την παλιά µε την καινούργια τροφή σε αναλογία ¼ καινούργιας, ¾ παλιάς για μερικές μέρες, ακολουθεί μείγμα µε μισή ποσότητα από την κάθε μια στη συνέχεια πριν ολοκληρώσουµε την αλλαγή χορηγούµε για κάποιες μέρες ¾ από την καινούργια τροφή και ¼ από την παλιά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε πρώτον ότι το ζωάκι µας θα δεχτεί την καινούργια τροφή, γιατί δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα οι εναλλαγές και δεύτερον ότι δε θα παρουσιάσει εμετούς ή διάρροιες κατά την αλλαγή.

Μπορεί να τρώει γατοτροφή;
Ο σκύλος μπορεί να επιβιώσει τρώγοντας τροφή για γάτες, αλλά δε θα αναπτυχθεί σωστά. Ο σκύλος και η γάτα είναι δυο διαφορετικά είδη µε ξεχωριστές διατροφικές ανάγκες. Η ανάγκες της γάτας σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι μεγαλύτερες, οπότε και οι τροφές τους είναι πιο πλούσιες σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι αν φάει το σκυλάκι µας την τροφή της γάτας, θα προσλάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά σε μεγαλύτερη αναλογία από αυτή που χρειάζεται γεγονός το οποίο μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα παχυσαρκίας αλλά και βλάβες στους νεφρούς, στο συκώτι και σε άλλα όργανα.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

1 σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής