Η παχυσαρκία στο σκύλο

PACIFIC-SUN

H παχυσαρκία είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα προβλήματα υγείας που παρατηρείται σε σκύλους σήμερα. Όπως και με τους ανθρώπους, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία ασθενειών, διαταραχών και άλλων επιπλοκών στους σκύλους.

Αίτια
· ακατάλληλη διατροφή και η έλλειψη επαρκούς άσκησης.
· ανάρρωση από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό.
· ορμονικές διαταραχές, όπως υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο Cushing.
· η γενετική προδιάθεση είναι ένας μεγάλος παράγοντας.
Ορισμένες φυλές σκυλιών είναι απλά πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία σε σχέση με άλλες, όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά μπουλντόγκ,τα Κόκερ Σπάνιελ, τα Labrador και τα Golden Retriever, τα Pugs.

Κίνδυνοι για την υγεία από την παχυσαρκία στα σκυλιά
Η παχυσαρκία στο σκύλο είναι επικίνδυνη, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας. Μπορεί επίσης, να επηρεάσει αρνητικά ένα υπάρχον πρόβλημα υγείας.

Οι ακόλουθες ασθένειες και διαταραχές μπορεί να προκαλούνται ή να επιδεινώνονται από την παχυσαρκία:
– Καρδιακή νόσος
– Σακχαρώδης Διαβήτης
– Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
– Ορθοπεδικοί τραυματισμοί (όπως ρήξη χιαστού συνδέσμου ή εξάρθρωση επιγονατίδας)
– Οστεοαρθρίτιδα
– Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος
– Διάφορες μορφές καρκίνου

Πως θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος
Σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι τόσο εμφανής, όταν βλέπετε το ζώο σας σε καθημερινή βάση. Κάποιος που δεν είναι συχνά γύρω από το σκυλί σας μπορεί να παρατηρήσει μια αλλαγή βάρους. Προειδοποιητικά σημάδια είναι η αποστροφή προς την άσκηση και η τεμπελιά. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον κτηνίατρο για εξέταση κάθε 6-12 μήνες, είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση μεταβολών πριν να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Αξιολόγηση βάρους του σκυλιού σας
Ψηλαφώντας το ζώο σας κατά μήκος του θώρακα, θα πρέπει να είστε σε θέση να πιάνετε τις πλευρές του. Προσοχή! οι πλευρές πρέπει να ψηλαφίζονται αλλά όχι να φαίνονται γιατί τότε θα αναφερόμαστε σε ελλιποβαρές ζώο.
Βλέποντας το σκυλί σας από πάνω, θα πρέπει να υπάρχει μια μέτρια μείωση στη μέση ακριβώς μετά από το θώρακα. Μια ευθεία γραμμή ή διόγκωση του θώρακα μέχρι τους γοφούς δείχνει ένα υπέρβαρο σκυλί.

Διαχείριση βάρους του σκυλιού σας
Αν ο σκύλος σας χρειάζεται για να χάσει, ή να διατηρήσει το βάρος του, πρέπει να συνεργαστείτε με τον κτηνίατρο σας για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους. Αυτό θα αποτελείται από μια δομημένη διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης. Ο έλεγχός προόδου του προγράμματος καλό είναι να γίνεται ανά 2 εβδομάδες.

Διατροφή και Άσκηση – Ο ακρογωνιαίος λίθος της απώλειας βάρους
– Μην ταΐζετε το σκύλο σας περισσεύματα από το τραπέζι και ανθρώπινο «πρόχειρο φαγητό». Ιδανικό είναι να δίνετε ποιοτικές τροφές για σκύλους οι οποίες είναι ισορροπημένες, περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στη σωστή αναλογία και οι οποίες είναι συσκευασμένες. Στη συσκευασία τους αναγράφεται η σωστή δοσολογία φαγητού που πρέπει να τρώνε, ανάλογα με την ηλικία και τα επιθυμητά κιλά. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την ιδανική τροφή ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου σας. Για υπέρβαρα ζώα υπάρχουν και τροφές με μειωμένα λιπαρά και αυξημένες φυτικές ίνες που βοηθούν στην ελάττωση του βάρους.

– Να έχετε ήδη ταΐσει το σκύλο σας όταν κάθεστε εσείς για φαγητό. Αν είναι χορτασμένος θα…ζητιανεύει λιγότερο απ’το φαγητό σας.

– Οι λιχουδιές και τα κεράσματα θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά για ένα υπέρβαρο σκυλί.
Δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν περισσότερο από το 10% της διατροφής του σκύλου, και το ποσοστό αυτό θα πρέπει να μειωθεί για απώλεια βάρους. Θα πρέπει επίσης να αλλάξετε τον τύπο της λιχουδιάς που το ταΐζετε. Όχι τυρί, λουκάνικα ή κεφτεδάκια. Αγοράστε λιχουδιές χαμηλές σε θερμίδες. Καλύτερα ακόμα, να δώσετε μικρά κομμάτια τα καρότα και τα μήλα ως κεράσματα, πολλά σκυλιά τα αγαπούν.

– Μην αφήνετε ένα μπολ γεμάτο τροφή όλη την ημέρα στη διάθεση του σκύλου. Θα τρώει ανεξέλεγκτα. Καθιερώστε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για φαγητό. Για να ξεγελάσετε την πείνα του μπορείτε να διαχωρίσετε την επιτρεπτή ποσότητα σε περισσότερα και μικρότερα γεύματα.

– Αν είναι υπέρβαρο, το σκυλί σας θα χρειαστεί περισσότερη άσκηση για να χάσει βάρος. Αν δε βγαίνει ήδη βόλτες, θα πρέπει να ξεκινήσει καθημερινά. Εάν έχει ήδη ένα πρόγραμμα άσκησης, να αυξήσει τη συχνότητα και τη δυσκολία αν είναι δυνατόν. Κάποια σκυλιά μπορεί να μη μπορούν να ολοκληρώσουν τη βόλτα είτε γιατί βαριούνται, ή γιατί πονάνε. Γι’αυτό το λόγο οι βόλτες μπορεί να είναι περισσότερες και πιο σύντομες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
· Ακόμα και τα υγιεινά τρόφιμα και οι λιχουδιές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, αν δοθούν σε περίσσεια.
· Φροντίστε τα παιδιά σας να έχουν την ίδια τακτική και πειθαρχία με εσάς στη χορήγηση της τροφής.
· Μην υποκύπτετε! Προσπαθήστε να αντισταθείτε στο βλέμμα που σας κοιτάζει με ικεσία και επαιτεία. Και θυμηθείτε, το φαγητό δεν είναι πάντα ένδειξη αγάπης!
· Η παχυσαρκία μειώνει και την ποιότητα ζωής του σκύλου και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής