Η θερμοπληξία στα σκυλιά

PACIFIC-SUN

Mε τον όρο υπερθερμία αναφερόμαστε στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η αύξηση αυτή εμφανίζεται συνήθως ως αντίδραση του οργανισμού όταν το σώμα εκτίθεται σε φλεγμονές ή σε ζεστό περιβάλλον. Στην περίπτωση της φλεγμονής η υπερθερμία εξελίσσεται σε πυρετό, ενώ στην περίπτωση έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες,  η υπερθερμία μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία είναι μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Μόλις επισημανθούν τα σημάδια της, υπάρχει λίγος χρόνος αντίδρασης πριν οι βλάβες γίνουν πολύ σοβαρές και οδηγήσουν στο θάνατο του ζώου.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα σκυλιά δεν ιδρώνουν μέσω του δέρματός τους όπως οι άνθρωποι. Διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες, μόνο όμως στα μαξιλαράκια των ποδιών και στη μύτη. Κατά κύριο λόγο, η ανταλλαγή θερμότητας με το περιβάλλον γίνεται με το λαχάνιασμα. Εάν ένα σκυλί δεν μπορεί να αποβάλει αποτελεσματικά τη θερμότητα, η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός του αρχίζει να αυξάνεται. Μόλις η θερμοκρασία του σκυλιού φτάσει τους 41,2°C, η βλάβη που προκαλείται στο κυτταρικό σύστημα και στα όργανα του σώματος, μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη.

Πως αναγνωρίζουμε τα σημάδια της θερμοπληξίας
* Αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος (υπερβαίνει τους 41°C)
* Το ζώο μας λαχανιάζει έντονα
* Παρατηρείται σκούρο κόκκινο χρώμα στα ούλα
* Οι βλεννογόνοι (ειδικά των ούλων) είναι κολλώδεις ή ξηροί και το σάλιο είναι παχύρρευστο
* Μπορεί να κάνει εμετό ή διάρροια
* Το ζώο είναι ξαπλωμένο και απρόθυμο ή ανήμπορο να σηκωθεί
* Δείχνει σημάδια ζάλης ή αποπροσανατολισμού
* Παρουσιάζει απώλεια συνείδησης ή και κατάρρευση (κώμα)

Τι κάνουμε αν υποψιαζόμαστε θερμοπληξία
Αν έχουμε την παραμικρή υποψία, θα πρέπει να αναλάβουμε άμεση δράση.
1. Αρχικά μετακινούμε το σκυλί από τη ζέστη και μακριά από τον ήλιο αμέσως.
2. Ξεκινάμε να δροσίζουμε το ζώο μας. Τοποθετούμε δροσερά, υγρά πανιά ή βρεγμένες πετσέτες στο σώμα και ειδικά στα πέλματα και γύρω από το κεφάλι.
3. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε πάγο ή πολύ κρύο νερό! Εξαιρετικά παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων γιατί ο οργανισμός αντιδρά στην εξωτερική ψύξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας. Επιπλέον, η υπερβολική ψύξη μπορεί να προκαλέσει υποθερμία, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα. Όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάνει 39,5 °C, σταματάμε την ψύξη.
4. Προσφέρουμε στο ζώο μας δροσερό νερό, χωρίς να του το βάζουμε με τη βία στο στόμα.
5. Το προσκομίζουμε στον κτηνίατρο αμέσως, ακόμα κι αν φαίνεται καλύτερα. Πιθανό να χρειαστεί ενυδάτωση με ενδοφλέβια διαλύματα, ή και περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή αν μετά απο τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων κριθεί απαραίτητο.

Πρόληψη Θερμοπληξίας
Κατ’αρχήν πρέπει να προσέχουμε και να προφυλάσουμε ορισμένες ομάδες σκύλων, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στη ζέστη. Σ’αυτές ανήκουν:
* τα παχύσαρκα σκυλιά
* τα σκουρόχρωμα
* τα σκυλιά με διπλό τρίχωμα όπως τα Siberian Husky
* αυτά που ανήκουν στις βραχυκέφαλες φυλές (κοντή μουσούδα), όπως τα Pug, τα Bulldog, τα πεκινουά
* τα ηλικιωμένα και τα πολύ νεαρά
* τα άρρωστα και ιδιαίτερα αυτά που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα

180616-H-THERMOPLIXIA-STA-SKYLIA(800X484)Γενικά για όλα τα ζώα ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:
* ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε το σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα, ανεξάρτητα από το αν τα παράθυρα είναι ανοικτά. Ακόμη και αν ο καιρός έξω δεν είναι πάρα πολύ ζεστός, το εσωτερικό του αυτοκινήτου λειτουργεί σαν φούρνος – η θερμοκρασία μπορεί να ανεβεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σε λίγα λεπτά.
* Αποφεύγουμε την έντονη άσκηση σε ζεστές μέρες. Όταν πηγαίνουμε βόλτα προτιμάμε τα σκιερά μέρη ή ακόμα καλύτερα επιλέγουμε να τα βγάζουμε τις πολύ πρωινές ή τις απογευματινές ώρες
* Πάντα στη βόλτα έχουμε μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό
* Έχουμε πάντα στο ζώο μας διαθέσιμο δροσερό νερό.
* Απαγορεύεται να τον αφήνουμε σε μια βεράντα για ώρες και πολύ χειρότερα να τον έχουμε δεμένο, γιατί ο ήλιος αλλάζει θέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αφήνω για το τέλος τα αδεσποτάκια. Αυτές τις μέρες της μεγάλης ζέστης και του καύσωνα, να τα θυμόμαστε και να τους προσφέρουμε ένα μπολάκι με φρέσκο νερό. Είναι μια κίνηση ανθρωπιάς και αγάπης που δεν κοστίζει τίποτα.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής