Απορίες τρίτης ηλικίας…

PACIFIC-SUN

Όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στα ζώα µε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την παροχή καλύτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πολύ. Όσο το ζωάκι σας όμως μεγαλώνει, ίσως παρατηρήσετε σταδιακές ή ξαφνικές αλλαγές στην υγεία και τη συµπεριφορά του. Ο κτηνίατρος σας, θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε ασθένεια, σε αντίδραση στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ή στη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Ας προσπαθήσουμε να διερευνήσουµε μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες που απασχολούν τους ιδιοκτήτες των ηλικιωμένων ζώων.

1.Γιατί ο σκύλος μου παίρνει βάρος;
Η συνηθέστερη αιτία είναι οι πόνοι στις αρθρώσεις συνεπεία αρχόμενης αρθρίτιδας. Ο σκύλος λόγω αυτών των πόνων δεν κινείται το ίδιο ελεύθερα όπως στο παρελθόν, οπότε καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια. Οι ορμονικές αλλαγές, που επέρχονται µε την ηλικία, ή λόγω στείρωσης, μπορεί επίσης να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και να διευκολύνουν την πρόσληψη βάρους. Ο σκύλος θα πρέπει να υποβάλλεται σε δραστηριότητες πιο ήπιες από ό,τι όταν ήταν νέος, αλλά να εξακολουθεί να ασκείται. Παράλληλα θα πρέπει να είναι πιο προσεγμένη διατροφή του µε μειωμένα λιπαρά και θερμίδες.

2.Γιατί ο σκύλος μου χάνει βάρος;
Κατ’αρχήν πρέπει να ελέγξουμε αν ο σκύλος µας μπορεί να φάει. Να επιβεβαιώσουµε δηλαδή ότι έχει υγιή δόντια και ούλα και μπορεί να μασήσει την τροφή. Αν το ζώο τρώει, τότε μεταβολικές διαταραχές και προβλήματα στην καρδιά ή στο συκώτι μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη µας ότι τόσο η ηλικία όσο και τα φάρμακα που μπορεί να παίρνει, πιθανόν να συµβάλλουν στη μείωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης, µε αποτέλεσμα να μειώνεται και η όρεξη.

3.Γιατί έχει τόσο δυσάρεστη αναπνοή;
Η εναπόθεση πέτρας στα δόντια ή κάποιο χαλασμένο δόντι, είναι οι συνηθέστεροι λόγοι για την άσχημη αναπνοή. Ελαφριές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν µε τα ειδικά κόκκαλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τα δόντια. Σε έντονο όμως πρόβλημα, η μοναδική λύση είναι ο καθαρισμός των δοντιών και η εξαγωγή των χαλασμένων. Εκτός των δοντιών πιο σύνθετα προβλήματα μπορεί να προκαλούν τη δυσάρεστη μυρωδιά. Ειδικά αν αυτή συνοδεύεται από εμετούς, δίψα και αυξημένη ούρηση, θα πρέπει να εξετάζουμε τα νεφρά και το συκώτι.

4.Γιατί πίνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο και γιατί ουρεί συχνότερα;
Μπορεί να ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, συνήθως για την καρδιά, η οποία προκαλεί αυξημένη διούρηση. Διαφορετικά θα πρέπει να ελεγχθεί για κάποιες ασθένειες των οποίων η συχνότητα αυξάνεται µε την ηλικία του ζώου. Η μειωμένη λειτουργία των νεφρών, ο σακχαρώδης διαβήτης, προβλήματα στα επινεφρίδια είναι συνήθεις λόγοι. Στα αρσενικά ζώα μπορεί να ευθύνεται και ο προστάτης. Επιπλέον στα θηλυκά µη στειρωμένα ζώα το πιο συχνό αίτιο το οποίο απαιτεί και άμεσης επέμβασης από το γιατρό, είναι η φλεγμονή της μήτρας γνωστή και ως «πυομήτρα».

5.Γιατί κοιμάται περισσότερο από ποτέ;
Λόγω κακής ακοής, μειωμένης όρασης ή αρθριτικών, μειώνεται η διέγερση και η δραστηριότητα. Επιπλέον μπορεί να ξυπνά πιο συχνά τη νύχτα λόγω πολυουρίας και πολυδιψίας και να κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, φαρμακευτική αγωγή, ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός) ή καρδιακά προβλήματα μπορεί να προκαλούν υπνηλία.

6.Γιατί δεν έρχεται όταν το καλώ;
Η μείωση της ακοής είναι η πιο πιθανή αιτία. Ο δεύτερος πιο συχνός λόγος είναι η αρθρίτιδα. Αυτή καθιστά τη μετακίνηση επώδυνη, γι΄αυτό και το ζώο είναι απρόθυμο να ανταποκριθεί. Απροθυμία μετακίνησης παρουσιάζουν και τα ζώα που πάσχουν από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή στα ισχία.

7.Γιατί φέρεται πάλι σαν κουτάβι και κάνει τις ανάγκες του στο σπίτι;
Δεδομένης της γήρανσης του σκύλου σας, προβλήματα στους νεφρούς, στην ουροδόχο κύστη ή μία φλεγμονή του εντέρου είναι η συνήθης εξήγηση. Επιπλέον, η φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθεί ίσως να το εμποδίζει να συγκρατηθεί. Τέλος, δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι και στα σκυλιά παρατηρείται αυτό που στον άνθρωπο ονομάζουμε γεροντική άνοια και η οποία οφείλεται στη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Η συµπεριφορά των πασχόντων ζώων είναι αντίστοιχη µε αυτή των πασχόντων ανθρώπων.

8.Γιατί έχει δυσκοιλιότητα;
Μπορεί να οφείλεται στη διατροφή. Στα μεγαλύτερης ηλικίας ζώα η σύσταση της τροφής πρέπει να αλλάζει ώστε να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, να είναι πιο εύπεπτη και να προστατεύει τη λειτουργία των κουρασμένων εσωτερικών οργάνων. Τα αποφάγια και τα κόκκαλα δεν είναι πλέον τόσο καλά ανεκτά. Παράλληλα, λόγω αρθρίτιδας, προβλημάτων στα ισχία ή στη σπονδυλική στήλη το ζώο δεν κινείται συχνά και κατά συνέπεια δεν ενεργοποιείται και το έντερο. Επιπλέον στα ηλικιωμένα αρσενικά όταν παρατηρείται πρόβλημα δυσκοιλιότητας πρέπει πάντα να ελέγχουµε τον προστάτη.

9.Γιατί μεγαλώνοντας γίνεται πιο επιθετικός;
Ίσως μεγαλώνοντας να µη βλέπει ή να μην ακούει τόσο καλά µε αποτέλεσμα να αιφνιδιάζεται από απότομες κινήσεις και να προσπαθεί να αμυνθεί. Μπορεί επίσης να ενοχλείται από την πολλή φασαρία και τους θορύβους και να δείχνει τη δυσαρέσκειά του µε υπερβολικά αρνητική αντίδραση. Παράλληλα αν πάσχει από γεροντική άνοια δε μπορεί να έχει τη φυσιολογική συµπεριφορά που είχε σε μικρότερη ηλικία.

Από τα προαναφερθέντα γίνεται κατανοητό ότι τα ζώα όπως και οι άνθρωποι, υπόκεινται στους νόμους της φύσης. Μεγαλώνοντας αποκτούν προβλήματα άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο σοβαρά. Εμείς που φέρουμε την ευθύνη της φροντίδας τους οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να έχουν μία ποιότητα ζωής και να ζουν μαζί µας ευτυχισμένα για περισσότερα χρόνια.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής