Τετραήμερο πολιτισμού «Οι μουσικές της Κρήτης – 2η Συνάντηση»

PACIFIC-SUN

Από τις 11 έως 14 Ιουλίου 2016, θα πραγματοποιηθεί, το τετραήμερο πολιτισμού με τίτλο «Οι Μουσικές της Κρήτης», μία μεγάλη συνάντηση, στο χώρο της Κρητικής μουσικής, από τον πολιτιστικό σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται καθημερινά από συνεδριακές ενότητες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, στη Λεωφόρο Πλαστήρα  από τις 18:00 έως 21:00 και το μουσικό πρόγραμμα στην Πύλη Βηθλεέμ, Λεωφόρος Πλαστήρα από τις 21:30 έως 00:30.

Είκοσι επτά ομιλητές θα παρουσιάσουν ιστορικά, ανθρωπολογικά, κοινωνιολογικά και μουσικολογικά θέματα με κεντρικό άξονα την κρητική μουσική, ενώ  περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες θα αποδώσουν  ξεχασμένους, αλλά και δημοφιλείς σκοπούς και τραγούδια, από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία.

Σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Γωνιών Μαλεβιζίου παρουσίασαν το τετραήμερο των εκδηλώσεων που έχουν τις εξής θεματικές ενότητες:

-τραγούδια του γάμου, ριζίτικα, νανουρίσματα, ιστορικά τραγούδια κ.α.

-ειδικά αφιερώματα σε γνωστούς καλλιτέχνες

-πνευστά, μαντολίνο και μπουλγαρί στην κρητική μουσική

-Ερωτόκριτος

-η καντάδα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης

-η  παρουσία της γυναίκας στη μουσική της Κρήτης, με τη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερων, όσο και νεώτερων γυναικών, που θα ερμηνεύσουν Κρητικά τραγούδια (τραγούδια του γάμου, νανουρίσματα κ.ά) και θα παίξουν παραδοσιακά όργανα

-παρουσίαση μουσικών οργάνων του παρελθόντος, όπως το Κρητικό λυράκι που παιζόταν στην Κρήτη κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η μαντόλα (με την καμπύλη) και η Στειακή λύρα.

«Η Περιφέρεια Κρήτης «επενδύει» στο πολιτισμό και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που έχει σχέση με την ανάδειξη της παράδοσης μας. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το τετραήμερο εκδηλώσεων Κρητικής παράδοσης που ενώνουν την Κρήτη και δια του πολιτισμού. Μουσικά σύνολα και εισηγητές από όλη την Κρήτη θα παρουσιάσουν θέματα που ίσως δεν έχουν ξανακουστεί. Καλούμε τον κόσμο να «επενδύσει» τον ελεύθερο χρόνο του σε αυτές και να συμμετέχει» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων Κώστας Παντερής ανέφερε: «Πρόκειται για ένα τετραήμερο λόγου και μουσικής. Στόχος να φωτιστούν άγνωστες πτυχές και λιγότερο γνωστές της Κρητικής μουσικής. Τα θέματα θα παρουσιάσουν εθνομουσικολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίων και βιωματικοί ομιλητές. Η Κρητική μουσική έχει μεγάλο πεδίο έρευνας και αναμένουμε στο μέλλον τα Πανεπιστήμια μουσικολογίας να ερευνήσουν ακόμη περισσότερο την Κρητική μουσική» και πρόσθεσε: «Στο μουσικό μέρος θα υπάρξει ενότητα για την συμμετοχή της γυναίκας στη Κρητική μουσική θέμα που δεν έχει αναδειχθεί όσο πρέπει».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής