Συνέντευξη: Θανάσης Τσαλταμπάσης

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης είναι από τους ανθρώπους της «διπλανής πόρτας» και το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που τον συναντάς. Πρόσχαρος, καταδεκτικός και με αστείρευτο χιούμορ. Αυτό άλλωστε φαίνεται μέσα από τους ρόλους που υποδύεται.

PACIFIC-SUN

Τον γνωρίσαμε μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Ευτυχισμένοι μαζί» και έκτοτε έχουν καταγραφεί αρκετές επιτυχίες στο βιογραφικό του, τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Τον συναντήσαμε στο θέατρο «Ιλίσια Βολανάκης» και μας μίλησε για τα πρώτα του βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο, για την παράσταση «Ring» που σκηνοθετεί και παίζει με την Μαρίνα Καλογήρου, καθώς και την τηλεοπτική σειρά «Daddy cool» όπου υποδύεται τον Μάξιμο.

Συνέντευξη: Αδάμ Αλεξόπουλος
Φωτογραφίες: Νικόλας Σερτ | Περιοδικό «Δυτικές ματιές»

Το θέατρο σε ποια ηλικία μπήκε στη ζωή σου;
Από μικρός μου άρεσε να συμμετέχω και να βλέπω θεατρικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσα. Στην οικογένειά μου υπήρχε ένα ευνοϊκό περιβάλλον με τις τέχνες. Η διασκέδασή μας ήταν να δούμε μία ταινία, να πάμε σε μία θεατρική παράσταση.

Πότε αποφάσισες ότι αυτό θα είναι και το επάγγελμά σου;
Για πρώτη φορά έπαιξα σε θεατρική παράσταση σε ηλικία 9 ετών. Έκτοτε μαζί με τα υπόλοιπα επαγγέλματα που λένε οι πιτσιρικάδες, εγώ έλεγα και ηθοποιός. Μεγαλώνοντας η αλήθεια είναι ότι μία το αποφάσιζα και μία το ξεχνούσα. Με ωριμότητα πια, το αποφάσισα στα φοιτητικά μου χρόνια. Μόλις τελείωσα την σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ήρθα στην Αθήνα.

Ήρθες και έκανες το χόμπι σου επάγγελμα.
Στα 15 μου, πήρα μέρος στην παράσταση «Η μελωδία της ευτυχίας» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, χωρίς αρχικά να ξέρουν οι γονείς μου, ότι πέρασα από ακροάσεις. Ως φοιτητής, έκανα εκπομπές σε τοπικά κανάλια στην Κοζάνη. Τα χόμπι τα κάνεις σε ώρες ευχαρίστησης, εγώ πια ήθελα να δοθώ 100% σε αυτό και να ασχολούμαι όλες τις ώρες με το θέατρο.

Φωτογραφία: Νικόλας Σερτ – Περιοδικό “Δυτικές Ματιές” Ν.32

Είσαι από τους ηθοποιούς που ήρθες στην Αθήνα και αμέσως ξεκίνησες να δουλεύεις. Νιώθεις τυχερός;
Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω στην τύχη. Αν συνέβαινε μία φορά τότε εντάξει είναι τύχη. Όταν όμως, καταφέρνεις να μείνεις στο χώρο και πας παρακάτω, τότε είναι κάτι άλλο. Επίσης, όταν ήρθα στην Αθήνα και μπήκα στην δραματική σχολή, είχα ήδη μία προϋπηρεσία σε σχέση με τα παιδιά που ήταν η πρώτη τους επαφή. Οπότε έστειλα σχετικά γρήγορα βιογραφικά και ξεκίνησα να δουλεύω.

Μετράς πολλές συμμετοχές στην τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ποια από όλες ξεχωρίζεις και γιατί;
Κάθε δουλειά μέχρι σήμερα μου έδωσε πράγματα και με πήγε παρακάτω, όμως σίγουρα υπάρχουν κομβικές στιγμές. Θεατρικά ήταν ο «Μπακαλόγατος», όπου συμμετείχα για πρώτη φορά σε έναν αμιγώς επαγγελματικό θίασο και με ηθοποιούς όπως ο Πέτρος Φιλιππίδης, που τον εκτιμούσα και μελετούσα από πολύ μικρός. Αν μου έδινες άλλη μία, θα έβαζα και τον «ΙΩΒ» που ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή για εμένα.

Πέρυσι πήρες ένα ρίσκο με τον «ΙΩΒ» που θεωρώ ότι το κέρδισες.
Μου αρέσει να παίρνω ρίσκα και να δοκιμάζω νέα πράγματα. Ναι μεν ασχολούμαι κυρίως με την κωμωδία, αλλά φροντίζω πάντα να διαφοροποιούμαι και να εξελίσσομαι. Ο «ΙΩΒ» ήταν το πρώτο μου δραματικό έργο και είμαι χαρούμενος που ο κόσμος αλλά και οι κριτικοί το αγκάλιασαν.

Φωτογραφία: Νικόλας Σερτ – Περιοδικό “Δυτικές Ματιές” Ν.32

Για δεύτερη χρονιά φέτος παίζεις και σκηνοθετείς την παράσταση «Ring» στο θέατρο «Ιλίσια Βολανάκης». Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση.
Με την Μαρίνα Καλογήρου παίζουμε 18 διαφορετικούς ρόλους σε μία σουρεαλιστική παράσταση. Το «Ring» είναι ένα έργο της Λεονόρ Κονφινό, με θέμα τον έρωτα και την αιώνια σχέση ανδρών και γυναικών.

Παράλληλα, πρωταγωνιστείς και στην τηλεοπτική σειρά «Daddy cool». Πως είναι η συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα; Ισχύει το καλό κλίμα που ακούγεται;
Είμαι πολύ χαρούμενος που η πρώτη φορά, που βρίσκομαι στο «τιμόνι» μίας σειράς είναι το «Daddy cool». Είναι μία σειρά που γίνεται με αγάπη για τον θεατή και όχι μόνο για δική μας καλλιτεχνική τρέλα και το ναρκισσισμό. Θέλαμε μία σειρά που να κρατάει συντροφιά στον τηλεθεατή και να του περνάει και κάποια κοινωνικά μηνύματα. Επίσης, είναι όντως σπάνιο που όλα τα μέλη της παραγωγής είναι άψογα και υπάρχει καλό κλίμα. Είμαστε δέκα ώρες στον ίδιο χώρο και πίστεψέ με, όταν υπάρχουν ψώνια και ίντριγκες στο γύρισμα τα πράγματα δυσκολεύουν.

Πρόλαβες και τις «καλές εποχές» του καλλιτεχνικού χώρου. Θυμώνεις που με την κρίση όλα έχουν αλλάξει;
Θυμώνω με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν κοιτάω μόνο τον εαυτό μου αλλά και τους γύρω μου. Χωρίς να φταίμε, βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο που δεν έχουμε επιλέξει και δεν υπάρχει και καμία προοπτική, καμία ελπίδα.

Φωτογραφία: Νικόλας Σερτ – Περιοδικό “Δυτικές Ματιές” Ν.32

Είσαι αρκετά χρόνια ζευγάρι με την επίσης ηθοποιό Αγοραστή Αρβανίτη. Είναι εύκολη η συμβίωση για δύο ηθοποιούς;
Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή. Πολλές φορές το να κάνεις την ίδια δουλειά είναι ευχάριστο, γιατί έχεις πολλά κοινά. Πολλές φορές αυτά τα κοινά δεν είναι ευχάριστα. Εμάς μας ταιριάζει που κάνουμε την ίδια δουλειά. Ζούμε και αναπνέουμε, είναι πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας. Συζητάμε, μοιραζόμαστε τις ίδιες ανασφάλειες. Ζητάει ο ένας την γνώμη του άλλου. Χαιρόμαστε την επιτυχία και μοιραζόμαστε τις αποτυχίες.

Βλέπεις θέατρο;
Όταν βρίσκω χρόνο πηγαίνω σε παραστάσεις συναδέλφων και φίλων. Επειδή ξέρω όμως τη διαδικασία, δεν μπαίνω εύκολα στη μαγεία του παιχνιδιού που θα μπει ένας απλός θεατής. Καταλαβαίνω τι κάνει ο ηθοποιός που πάει στα καμαρίνια. Μπορεί να ανάψει τσιγάρο ή ακόμη και να μην βλέπει την ώρα να τελειώσει η παράσταση.

Αν δεν ήσουν ηθοποιός τι άλλο θα μπορούσες να είσαι;
Τα χέρια μου ευτυχώς πιάνουν, οπότε κάτι θα έκανα. Μπορεί να ακολουθούσα τη δουλειά του πατέρα μου, το αντικείμενο δηλαδή που σπούδασα. Αλλά να σου πω την αλήθεια, δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Θα ήμουν δυστυχισμένος.

Φωτογραφία: Νικόλας Σερτ – Περιοδικό “Δυτικές Ματιές” Ν.32

Με ποιον τρόπο επιλέγεις τις δουλειές σου;
Περνώντας τα χρόνια είτε επειδή έχω συνεργαστεί με αρκετούς ηθοποιούς είτε έχω παρακολουθήσει πολλούς, κρίνω αν μου ταιριάζει. Με ενδιαφέρει να ξέρω με πιο σκεπτικό γίνεται μία δουλειά. Το κυριότερο κριτήριο είναι το καλλιτεχνικό, αλλά σίγουρα με ενδιαφέρει και το οικονομικό. Δεν θέλω να δουλεύω εγώ και να πληρώνονται άλλοι.

Κάπου διάβασα ότι έχεις αρνηθεί Επίδαυρο;
Αυτό όπως γράφτηκε ήταν περίεργο. Δεν αρνήθηκα γιατί δεν ήθελα να συμμετάσχω. Έτυχε και τις τρεις φορές που μου έγινε πρόταση να έχω κλείσει ήδη άλλες δουλειές και όταν δίνω τα χέρια δεν τα ξεδίνω.

Πες μου δύο θετικά και δύο αρνητικά του χαρακτήρα σου.
Στα θετικά βάζω ότι είμαι υπομονετικός και δοτικός. Στα αρνητικά, είμαι εγωιστής και πολλές φορές είμαι αναβλητικός όσον αφορά την προσωπική μου ζωή. Πολλές φορές ασχολούμαι μόνο με την δουλειά μου και χάνω πράγματα από την προσωπική μου ζωή.

Σου έχει τύχει να μην πάρεις τα χρήματά σου;
Στα πρώτα μου βήματα μου είχε συμβεί. Δυστυχώς αυτοί που το κάνουν εκμεταλλεύονται και την εποχή αλλά και τους ηθοποιούς που είναι νέοι στον χώρο και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν. Στη φάση που είμαι μπορώ να διαπραγματευτώ.

Φωτογραφία: Νικόλας Σερτ – Περιοδικό “Δυτικές Ματιές” Ν.32

Απρόοπτα ενώ βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή έχουν υπάρξει; Πως τα αντιμετωπίζεις;
Συνέχεια συμβαίνουν απρόοπτα. Κάποιος να μιλήσει, να γελάσει, να χτυπήσει το κινητό του. Σε μία κωμωδία μπορείς εύκολα να το εντάξεις και να το καλύψεις. Στον «ΙΩΒ» πέρυσι και σε μία γενικότερα δραματική παράσταση είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Εκεί ίσως με μία μεγάλη παύση να του δόσεις να καταλάβει ότι ενοχλεί.
Έχουμε δει ηθοποιούς να διακόπτουν παραστάσεις.

Εσύ θα το έκανες;
Έχουμε μία τάση να τα γενικεύουμε όλα. Η κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη. Για μένα ένας θεατής που ενοχλεί τον ηθοποιό που δίνει την ψυχή του πάνω στη σκηνή, ενοχλεί και τους υπόλοιπους θεατές. Πολλές φορές λένε ότι εγώ πλήρωσα εισιτήριο, ξεχνούν όμως, ότι και οι γύρω τους πλήρωσαν επίσης εισιτήριο. Δεν το αποκλείω λοιπόν, ούτε ρίχνω πάντα άδικο στους ηθοποιούς που το κάνουν.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική τηλεόραση;
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μου αρέσουν και τα παρακολουθώ. Είναι λογικό όμως, γιατί τόσα κανάλια που παίζουν 24ωρο πρόγραμμα, να υπάρχουν και πράγματα που δεν είναι ωραία. Θα προτιμούσα να έχουν πιο καλό πρόγραμμα. Με έχουν κουράσει οι εκπομπές που έχουν ένα πάνελ με τέσσερα άτομα να σχολιάζει ο ένας τον άλλο.
Τα Χριστούγεννα που σου αρέσει να κάνεις διακοπές;
Οι γιορτές εδώ και χρόνια δεν συνδυάζονται με διακοπές. Είναι μία περίοδος που τα θέατρα γεμίζουν και γίνονται πολλές παραστάσεις. Σίγουρα βλέπω τα στολίδια στη διαδρομή προς το θέατρο, αλλά δεν είναι το ίδιο με τα οικογενειακά τραπέζια, που μου λείπουν πάρα πολύ. Βέβαια περνάω όμορφα στο θέατρο και αυτό με γεμίζει.

Ποια είναι τα σχέδιά σου το επόμενο διάστημα;
Η παράσταση λόγω της προσέλευσης του κόσμου, θα συνεχιστεί, όπως και το «Daddy cool» για το οποίο με το νέο χρόνο θα γυρίσουμε περισσότερα επεισόδια

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής