Συνέντευξη: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

PACIFIC-SUN

Η Ελίζα Αλεξανδροπούλου είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Έχει διακριθεί με το Α’ Βραβείο Unesco (Prize For The Promotion Of The Arts), για τη σκηνική της πρόταση, στην έκθεση σκηνογραφίας Prague Quadrennial 2007. Εργάζεται ως σχεδιάστρια φωτισμού στο θέατρο έχοντας στο ιστορικό της πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες.  Παράλληλα, πειραματίζεται και με άλλες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η χαρακτική και η φωτογραφία.  Με αφορμή τη νέα της ατομική έκθεση «CUT& PASTE» άφησε για λίγο τις κόλλες και τα κοπίδια και μας μίλησε για τα πρώτα της βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο, την ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight καθώς και για τα όσα θα δουν οι επισκέπτες στο Φουάρ από τις 4 έως και τις 13 Μαΐου.

Η πρώτη σου επαφή με τον καλλιτεχνικό χώρο ποια ήταν;
Για αρκετά χρόνια προετοιμαζόμουν να περάσω στην Αρχιτεκτονική. Μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις όμως, και την ελάχιστη απόκλισή μου από τη βάση της Αρχιτεκτονικής, πέρασα στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και επέλεξα την κατεύθυνση της σκηνογραφίας- ενδυματολογίας. Αυτή ήταν και η πρώτη μου πρακτική επαφή με το θεατρικό χώρο.

Όταν ακόμη ήσουν φοιτήτρια βραβεύτηκες στον τομέα της σκηνογραφίας;
Το 2007, πήρα το πρώτο βραβείο Unesco Prize for the Promotion of the Arts στην διεθνή έκθεση σκηνογραφίας Prague Quadrenniale. Είχα συμμετάσχει, ως φοιτήτρια τότε, παρουσιάζοντας μία μακέτα ως σκηνική πρόταση μου πάνω στο τότε θέμα της έκθεσης, τη «Βαβέλ».

Τα τελευταία χρόνια εργάζεσαι ως σχεδιάστρια φωτισμού. Η αλλαγή αυτή πως έγινε;
Η γνωριμία μου με την Ελευθερία Ντεκώ, την οποία αρχικά είχα καθηγήτρια και μετά τη σχολή διετέλεσα και βοηθός της, ήταν η αφορμή να στραφώ στο πεδίο του σχεδιασμού θεατρικού φωτισμού. Μπορώ να πω, ότι η Ελευθερία Ντεκώ είναι η μέντοράς μου, γιατί μέσω αυτής συνειδητοποίησα ότι αυτός είναι ο τομέας με τον οποίο θέλω να ασχοληθώ, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα.

Έχεις συνεργαστεί με πάρα πολλούς και διακεκριμένους σκηνοθέτες στο θέατρο. Πως νιώθεις γι’ αυτό;
Είμαι πολύ χαρούμενη που μετράω αρκετές συνεργασίες στο θέατρο και συνεργάζομαι με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε παρόμοια οπτική. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, έχουν όμως όλες κάτι διαφορετικό μεταξύ τους που καλύπτει τη δική μου αισθητική και αίσθηση πάνω στο τι είναι θέατρο. Η έρευνα και ο τρόπος εργασίας στο documentary theatre των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, η εικαστικότητα και ομορφιά της Έφης Γούση, η τόσο συνεπής παράνοια κι παράδοξα χιουμοριστική προσέγγιση της σκηνής στον Ευριπίδη Λασκαρίδη, η ψυχογραφική ματιά του Ένκε Φεζολλάρι, η διεισδυτική και καινοτόμα ανάγνωση με στοιχεία devised theatre της Κίρκης Καραλή, είναι λίγες μόνο σκηνοθετικές ματιές τις οποίες θαυμάζω και παραδέχομαι.

cut&paste_press

Είσαι μέλος και στην ομάδα Beforelight. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για την ομάδα;
Η ομάδα Beforelight είναι μία ομάδα εικαστικού φωτισμού, η οποία απαρτίζεται από 9 άτομα και δημιουργήθηκε σχεδόν 10 χρόνια πριν, με σκοπό τον πειραματισμό με τα φως. Αρχιτέκτονες, θεατρολόγοι, φωτιστές, σκηνοθέτες πλέον, γνωριστήκαμε στο πανεπιστημιακό μάθημα θεατρικού φωτισμού τότε. Έκτοτε, έχουμε κάνει αρκετές δράσεις και εικαστικές παρεμβάσεις σε φεστιβάλ, εκθέσεις καθώς και στον αστικό χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις που είναι γνωστές στο ευρύ κοινό;
Μία από τις πιο γνωστές μας παρεμβάσεις είναι η συνοικία Πιττάκη στου Ψυρρή, όπου καλέσαμε τον κόσμο να μας φέρει παλιά φωτιστικά  που δε χρειαζόταν και, αφού τα επισκευάσαμε,  τα τοποθετήσαμε κατά μήκος του δρόμου. Συνεχίζουν να φιλοξενούνται εκεί τα τελευταία τρία χρόνια. Μία άλλη εγκατάστασή μας, είναι το «ΑθήΝΕΟΝ» στη Στοά Εμπόρων, κάθετο της οδού Βουλής,  όπου τοποθετήσαμε παλιές φωτεινές επιγραφές, από κλειστά καταστήματα και ξεχασμένες βιοτεχνίες τις πόλεις.

Παράλληλα συμμετέχεις και σε εκθέσεις ζωγραφικής;
Έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, όπως η Cheap Art, στην οποία πήρα μέρος το 2009  στην Αθήνα, και το 2010 στο Πεδίο Δράσης Κόδρα στη Θεσσαλονίκη. Το 2011 πραγματοποίησα την πρώτη μου ατομική έκθεση στο Hotel Hydra στο νησί της Ύδρας.

cutpasteΣε λίγες ημέρες θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσής σου «CUT &  PASTE». Τι θα δει εκεί, ο επισκέπτης;
Είναι μία έκθεση Pop Art με πορτρέτα διάσημων φυσιογνωμιών από τον παγκόσμιο χώρο της τέχνης, της επιστήμης και της πολιτικής, σε διαφορετικές παραλλαγές. Χρησιμοποίησα τη μέθοδο της χαρτοκοπτικής και του κολάζ με απλά μέσα όπως κόλλα, κοπίδι και χαρτόνι. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως και τις 13 Μαΐου στο Φουάρ, ένα καταπληκτικό μαγαζί κοντά στην Καπνικαρέα, στο Μοναστηράκι. Σας περιμένω!

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής