Συνέντευξη: Αδάμ Τσαρούχης

PACIFIC-SUN

Ο Αδάμ Τσαρούχης, μπήκε δυναμικά στο χώρο της μουσικής, με την διασκευή του τραγουδιού «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που πριν λίγα χρόνια είχε κατακλύσει τα ραδιόφωνα. Φέτος παρουσίασε τον πρώτο του δίσκο «Σαν ταινία» και συμμετείχε στην κριτική επιτροπή της Eurovision. Μας μίλησε για τους διαγωνισμούς αυτούς, το Ελληνικό τραγούδι καθώς και για τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις.

Φέτος ήσουν στην κριτική επιτροπή της Eurovision και το 2010, συμμετείχες στο Eurovoice ως μέλος της αποστολής της Αυστρίας. Ποια είναι η άποψή σου για αυτούς τους διαγωνισμούς;
Η Eurovision είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν που ως μόνο στόχο έχει την ψυχαγωγία του κοινού που το παρακολουθεί. Δεν είναι ένα φεστιβάλ τραγουδιού δηλαδή, που βραβεύεται απαραίτητα το καλύτερο τραγούδι.

Η Ελληνική συμμετοχή, πως σου φάνηκε;
Δεν ήταν η καλύτερη επιλογή, που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Υστερούσε και από άποψη σκηνοθεσίας, γιατί δεν είχε καθόλου σκηνικά και εφέ, όπως οι υπόλοιπες συμμετοχές. Αλλά και στο μουσικό κομμάτι, δεν είναι ένα τραγούδι που σου μένει.

Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη;
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει κάθε χρόνο το τραγούδι να έχει υποχρεωτικά κάποιο ελληνικό στοιχείο. Τη μία να έχει λύρα, την άλλη μπουζούκι με ραπ και τώρα, ποντιακή μουσική με ραπ. Ας ήταν το τραγούδι μόνο ποντιακό.

Ποιες συμμετοχές σου άρεσαν;
Μου άρεσε πάρα πολύ το τραγούδι της Αυστραλίας, το οποίο το ερμήνευσε μία εξαιρετική τραγουδίστρια, της Αυστρίας και το τραγούδι της Κύπρου, το οποίο και ψήφισα πρώτο.

Φωτογραφία: Δημήτρης Χώνος
Φωτογραφία: Δημήτρης Χώνος

Κάθε χρόνο, υπάρχουν και αντιδράσεις για το κόστος συμμετοχής σε μία περίοδο οικονομικής δυσπραγίας. Όσοι αντιδρούν πιστεύεις πως έχουν δίκιο;
Το κόστος, ήταν μία απορία που είχα και εγώ. Συζητώντας όμως, με του εκπροσώπους της διοργάνωσης, έμαθα πως η τηλεθέαση και τα έσοδα από τις διαφημίσεις είναι τόσο υψηλά, που η δημόσια τηλεόραση βγαίνει κερδισμένη.

Εσύ, σαν τραγουδιστής θα συμμετείχες;
Επειδή, το φορτίο της εκπροσώπησης της χώρας στη Eurovision είναι πολύ μεγάλο και η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει μία άρτια συμμετοχή, με σωστή προώθηση, θα σου έλεγα όχι. Μία πρόχειρη δουλειά, όταν είσαι και νέος καλλιτέχνης, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Εμένα με ενδιαφέρει να κάνω πιο σταθερά βήματα.

Μετά από πολλά χρόνια έκαναν επανεμφάνιση στην τηλεόραση, τα talent shows. Πως το βλέπεις αυτό;
Παλαιότερα, που υπήρχε η δισκογραφία, είχε νόημα η ύπαρξή τους. Πλέον όμως, θεωρώ δεν γίνονται για να αναδείξουν τους συμμετέχοντες, αλλά για να προσφέρουν ένα ακόμη ψυχαγωγικό πρόγραμμα στους τηλεθεατές και να αυξήσουν τα έσοδά τους από τις διαφημίσεις.

Αν γύριζες τον χρόνο πίσω, που οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, θα πήγαινες;
Αν είσαι αποφασισμένος να ασχοληθείς με το λαϊκό τραγούδι είναι ένας καλός προθάλαμος να σε γνωρίσει ο κόσμος και να σε γνωρίσουν οι επιχειρηματίες. Όταν έχεις ένα πολύ διαφορετικό ρεπερτόριο όπως εγώ, μάλλον κακό θα σου κάνει. Γιατί, οι χώροι που μπορείς να τραγουδήσεις, δεν θα σε προτιμήσουν λόγο της «ρετσινιάς» του παιχνιδιού.

Ποιο ήταν αλήθεια το δικό σου ξεκίνημα;
Ο πατέρας μου είναι τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής. Από πολύ μικρός, τον έβλεπα να κάνει πρόβες στο σπίτι. Στα δώδεκά μου, όταν σε ένα οικογενειακό τραπέζι του είπα ότι θέλω να γίνω τραγουδιστής, αν και προσπάθησε να με αποτρέψει, με έγραψε σε ωδείο για να πάρω σωστές βάσεις. Μέχρι που ξεκίνησαν οι πρώτες συνεργασίες πάντα μου έλεγε να ασχοληθώ με κάτι άλλο.

060616-ADAM-TSAROUXIS1(533X800)
Φωτογραφία: Δημήτρης Χώνος

Μετράς ήδη πάρα πολλές συνεργασίες με εξαιρετικούς τραγουδιστές. Πως νιώθεις για αυτό;
Νιώθω πολύ τυχερός, γιατί η κάθε μία ήταν για εμένα ένα μεγάλο «σχολείο». Αποκόμισα γνώσεις που όταν έκανα το πρώτο μου δισκογραφικό βήμα είχα πια την εμπειρία να το υποστηρίξω.

Ποια από αυτές ξεχωρίζεις και γιατί;
Όλες για διαφορετικούς λόγους. Δύο όμως, θα τις βάλω πιο ψηλά. Με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος ήταν πολύ γενναιόδωρος και μου έδωσε να ερμηνεύσω δικά του τραγούδια και με την Ηρώ, που συνεργάζομαι αυτή την περίοδο, γιατί είναι μία καταπληκτική τραγουδίστρια που με αγκάλιασε και μου έδωσε γνώσεις ανεκτίμητες.

Ανήκεις, στη τζαζ μουσική, στην οποία το Ελληνικό κοινό είναι περιορισμένο. Πιστεύεις ότι υπάρχει πιθανότητα αυτό να ανατραπεί;
Ήδη ο κόσμος ψάχνει διαφορετικά ακούσματα. Η μόδα της τζαζ, του swing και του ρετρό έχει επιστρέψει. Η μουσική μου δεν είναι αμιγώς τζαζ. Τα τραγούδια μου έχουν το χρώμα της τζαζ και την αίσθηση του vintage όμως, το ρεπερτόριο μου είναι Ελληνικό.

Πριν λίγα χρόνια είχες κάνει διασκευή το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», το οποίο έπαιζε για μεγάλο διάστημα στα ραδιόφωνα. Το περίμενες;
Αυτό το τραγούδι, ήταν ουσιαστικά το πρώτο μου ραδιοφωνικό τραγούδι που με γνώρισε και ο κόσμος. Δεν περίμενα αυτή την ανταπόκριση, αλλά ήμουν σίγουρος, ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό.

Εκτός των άλλων έχεις συμμετάσχει στα μιούζικαλ που έκαναν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί. Θεωρείς ότι είναι μία μόδα που θα φύγει ή ήρθαν για να μείνουν;
Τα μιούζικαλ είναι μία μόδα που δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα. Σε περιόδους δύσκολες ο κόσμος έχει ανάγκη την λάμψη και τα χαλαρά θεάματα. Σίγουρα, αυτή την εποχή γίνονται υπερβολικές παραγωγές άλλες με καλό και άλλες με άσχημο αποτέλεσμα, όμως σύντομα θα γίνε ένα φιλτράρισμα και θα μείνουν μόνο οι καλές.

Αν σου γίνει ξανά πρόταση, θα συμμετέχεις;
Τα μιούζικαλ, παρόλο τις σπουδές μου σε αυτό, είναι ένας κύκλος που προς το παρόν έχει κλείσει. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου μου δίσκου «Σαν ταινία», έχω αφοσιωθεί στο τραγούδι και στόχος μου είναι να το εξελίξω.

Που μπορεί να σε απολαύσει κάποιος αυτή την περίοδο;
Για το καλοκαίρι έχω κλείσει κάποιες συναυλίες. Στις 26 Ιουνίου, θα είμαι σε ένα Φεστιβάλ στο Φρούριο, στα Τρίκαλα μαζί με την Ηρώ και θα κάνω και κάποιες εμφανίσεις μόνος μου, στις 7 Ιουλίου στο Νομισματικό Μουσείο. Οι συναυλίες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα όμως, δεν είναι ακόμη κάτι ανακοινώσιμο.

Το τελευταίο του τραγούδι σε μουσική της Ανδριάνας Μπάμπαλη και στίχους του Σταύρου Σταύρου.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής