Αφερίμ!

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας : 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Μεγάλο Βραβείο της πόλης της Λισαβόνας : Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου IndieLisboa. Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραιμπέκα. Επιλογή της Ρουμανίας για το OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.

kiziplast
pacificsun

Το 1835 ένας αστυνομικός και ο γιος του διασχίζουν τη ρουμανική ύπαιθρο, αναζητώντας έναν τσιγγάνο σκλάβο που κατηγορείται πως πλάνεψε τη γυναίκα του τοπικού άρχοντα. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος με υπερβολικό ζήλο, που θυμίζει σερίφη βγαλμένο από οπερέτα, οργώνει με το άλογό του τα άγρια Βαλκάνια και δεν χάνει ευκαιρία να μαθαίνει στο βλαστάρι του το νόημα της ζωής. Ακόμα και όταν βρίσκουν τον σκλάβο, η περιπέτεια τους απέχει πολύ από το τέλος της…

Η τρίτη ταινία του Ράντου Ζούντε έχει συγκριθεί με ταινίες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όσο το THE SEARCHERS, THE LAST DETAIL και το PULP FICTION (η τελευταία λόγω των μεγάλων, χονδροειδών και ατελείωτα διασκεδαστικών διαλόγων), όμως η ταινία είναι τελικά μια αληθινά πρωτότυπη αλληγορία για το τέλος της φεουδαρχικής Ευρώπης βασισμένη σε ιστορικά αρχεία και τραγούδια: τις ιεραρχίες και τις δομές εξουσίας, τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τον εαυτό τους και τους άλλους, την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις μειονότητες και τις συγκρούσεις μεταξύ τους.

Το «Νέο Ρουμάνικο Κύμα» όπως δεν το έχουμε ξαναδεί, μια πολιτισμική καταγραφή του 19ου αιώνα μέσα από ένα βαλκανικό Γουέστερν γυρισμένο ασπρόμαυρο που φέρνει στη ζωή την κακοφωνία των καιρών. Ένα οδοιπορικό στη Μολδοβλαχία του 19ου αιώνα που εξερευνά ίχνη του παρελθόντος που η τροχιά τους φαίνεται να φτάνει μέχρι το ιστορικό παρόν. Το ΑΦΕΡΙΜ! είναι σε παραγωγή της Άντα Σόλομον, η οποία ήταν επίσης η παραγωγός του βραβευμένου με Χρυσή Άρκτο CHILD’S POSE (2013).

Ο Ράντου Ζούντε ξεκινά την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ρουμανικές ταινίες  ή σε ταινίες που γυρίζονται στη χώρα του, όπως La Mort de Dante Lazarescu του  Cristi Puiu ή Αμήν του Κώστα Γαβρά. Στη συνέχεια γυρίζει ταινίες μικρού μήκους:  Wrestling το 2003, The Black See το 2004 και The Tube with a Hat το 2006, που κερδίζουν βραβεία σε πολλά φεστιβάλ. Η πρώτη του μεγάλου μήκους δουλειά, La Fille la plus heureuse du monde, προβλήθηκε το 2009. To 2015 σκηνοθετεί το Aferim!

Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε
Σενάριο: Ράντου Ζούντε, Φλόριν Λαζαρέσκου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μάριους Παντούρου
Πρωταγωνιστούν: Τεντόρ Κορμπάν, Μιχάι Ρουμανέσκου, Τόμα Κουζίν.
Διανομή: WEIRDWAVE
Διάρκεια: 106 λεπτά
Ασπρόμαυρη, γυρισμένη σε 35mm

Δείτε το trailer

elatiriostrom

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here